Index Vakbarát Hírportál

A BL-döntő árnyoldala: a szurkolók kerítést másztak, menekültek, sőt még a könnygáz is előkerült

2022. május 29., vasárnap 09:05

Szombaton 14. alkalommal ért csúcsra a Bajnokok Ligájában a Real Madrid, miután a sorozat párizsi döntőjében 1–0-ra legyőzte a Liverpoolt. A találkozó viszont csak több mint fél óra késéssel tudott elkezdődni, mert a beléptetésnél biztonsági problémák adódtak.

Szombat este rendezték a Bajnokok Ligája 2021–2022-es kiírásának döntőjét a Párizshoz közeli Saint Denis-ben lévő Stade de France-ban.

A bő fél óra csúszással kezdődő mérkőzést végül a Real Madrid nyerte, miután Vinícius Júnior találatával 1–0-ra legyőzte a Liverpoolt.

A csúszás oka sajtóinformációk szerint az volt, hogy a francia fővárosban kialakult közlekedési nehézségek miatt sok néző csak késve érkezett meg a stadionhoz.

A hírek szerint több angol szurkoló érvényes jeggyel rendelkezett, mégsem engedték be őket, míg mások jegy nélkül rohamozták meg a létesítményt.

A közösségi médiában olyan felvétel is megjelent, ahol azt látható, hogy a több ezer kívül rekedt szurkoló közül sokan átmásznak a létesítmény körül lévő kerítésen, és a biztonsági személyzet elől elszaladva próbálják meg megközelíteni a tribünt.

De olyanok is voltak, akik összetűzésbe kerültek a rendezőkkel, majd végül gáz- és paprikasprével fújták le őket.

Vizsgálják, miért kellett könnygázt bevetni

Guardian beszámolója szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) felülvizsgálja a történteket, és megpróbál a végére járni annak, miért is kellett könnygázt bevetnie a rendőrségnek a szurkolókkal szemben.

A mérkőzés csúszását okozó eseményekre a Liverpool is reagált, amely csalódottságának adott hangot a történtek miatt. Az angol klub közleménye szerint a szurkolóknak nem kellene olyasmiket átélnie, mint amiben a mérkőzés előtt részük volt, éppen emiatt ők is hivatalos vizsgálatot kértek a problémák feltárására.

A közvélemény ugyanakkor megosztott azzal kapcsolatban, hogy valóban a szurkolók késői érkezése okozott volna problémát. Sokan beszéltek ugyanis arról, hogy a szervezés sem volt megfelelő.

Oliver Holt, a The Mail on Sunday sportújságírója saját Twitter-oldalán például azt írta:

Félrevezető az UEFA későn érkező szurkolókról szóló értelmezése, és valójában a stadion körüli szervezéssel volt probléma.

BAJNOKOK LIGÁJA, DÖNTŐ
LIVERPOOL (angol)–REAL MADRID (spanyol) 0–1 (0–0)

Stade de France, Saint-Denis. Vezette: Turpin (francia)

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson – Henderson (Keita, 77.), Fabinho, Thiago (Firmino, 77.) – Szalah, Mané, Díaz (Jota, 65.). Menedzser: Jürgen Klopp

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Militao, Alaba, Mendy – Modric (Ceballos, 90.), Casemiro, Kroos – Valverde (Camavinga, 86.), Benzema, Vinícius Júnior (Rodrygo, 93.). Vezetőedző: Carlo Ancelotti

Gólszerző: Vinícius Júnior (59.)

(Borítókép: Liverpooli szurkolók a Liverpool FC–Real Madrid-mérkőzés a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjében a Saint-denis-i Stade de France stadionban 202. május 28-án. Fotó: REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Rovatok