Index Vakbarát Hírportál

Rasszizmusról nem szólnak a brit lapok, magyarok elleni Kane-mesternégyesről igen

2022. június 14., kedd 13:41 | aznap frissítve

Végigfutva gyorsan a szigetországi lapok keddi sporthíreit, örömmel tapasztaltam, hogy ezúttal szerencsére nem a magyar szurkolók esetleges rasszista megnyilvánulásaitól hangos a sajtó, igaz, az is tény, hogy magával a magyar válogatottal sem nagyon foglalkoztak a felvezető írásokban. A főtémák leginkább Harry Kane, Wayne Rooney és Gareth Southgate voltak a magyar idő szerint 20.45-kor kezdődő Anglia–Magyarország Nemzetek Ligája-mérkőzést megelőzően.

Marco Rossi és Nagy Ádám mérkőzés előtti gondolatait itt tekintheti meg!

Kane és Southgate munkakapcsolata nem mai keletű, hiszen már a 2015-ös Európa-bajnokságra készülő, majd azon részt vevő angol U21-es csapatnál is dolgoztak együtt – akkor a csoportkörben csak épp a későbbi aranyérmes svédeket tudták megverni, a leendő ezüstérmes portugáloktól, valamint a csoportharmadikként ugyancsak elvérző olaszoktól viszont egyaránt kikaptak.

Még a nyári tornát megelőzően ugyanakkor már a felnőtteknél is bemutatkozott. Az önmagában persze még nem jelentett akkor sem szenzációt, hogy az angolok 4–0-ra legyőzték Litvániát Eb-selejtezőn, Wayne Rooney megszerezte 47. gólját a válogatottban, kettőre megközelítve a rekorder Sir Bobby Charltont.

Helyére Kane állt be a 71. percben, és 79 másodperccel később első találatát is megszerezte a „háromoroszlánosok” mezében.

Rooney végül 53-ig jutott (120 meccsen), ezzel az örökranglista éllovasa, de a kérdés már csak az, hogy meddig, hiszen a 73. válogatott találkozójára készülő Kane Németország ellen már az 50. találatát jegyezte. Mintha csak a sors arra szánta volna őt, hogy a majdani rekordert első meccsén leváltva megtörje majd Rooney csúcsát.

Nem tudom, hogy az »arra szánt« a megfelelő szó-e – idézte a The Times a felvetésre felnevető Kane-t. – Akkor nézve ez a rekord millió kilométerekre volt.

Fél évre rá Svájc volt a soros ellenfél, az angolok a 2–0-s sikerrel biztosították be csoportelsőségüket az Eb-selejtezőkön, végül 10/10-zel zártak. A találkozón sokáig nem a hazaiak kedve szerint alakultak a dolgok, az 57. percben beálló Kane viszont tíz perccel később megtörte a jeget, a hajrában pedig Rooney az 50. gólját jegyezve új angol rekorder lett. Természetesen különleges helyet foglal el ez az este a Tottenham-sztár életében.

Emlékszem, milyen sokat jelentett neki, és nekem is, hogy a részese lehettem – elevenítette fel Kane azt a 2015-ös estét. – Megőriztem a mezemet a meccs után, otthon van kirakva, mindennap ránézek, hogy motiváljon, hogy egy nap elérjem a rekordot. Közel vagyok hozzá.

Az angol kapitány játékosát magasztalva elmondta, hogy technikailag remek befejező futballista, de emellett a mentalitását emelte ki.

„Mindig ott van benne a gondolat, hogy hogyan lehetne jobb, mit kell tennie ahhoz, hogy még jobb állapotba kerüljön, mit tehetne még hozzá. Erősödjön? Technikásabb legyen? Taktikailag érjen? Elképesztő szenvedély van benne, hogy a lehető legjobb legyen, ennek szánta az életét, és mindent alárendel azért, hogy topformába kerüljön.”

Arra a felvetésre, hogy sem a klubjánál, sem a válogatottban nem akad igazi kihívója, aki még jobb teljesítményre sarkallhatná, így reagált.

„Néhány játékost az motivál, hogy a lehető legjobb legyen. Nem olyan futballista, aki kényelmesen hátradől, mondván, hogy nincs vetélytárs, nem kell törnie magát. Vannak céljai, és ezekért mindent meg is tesz.”

Kane rendkívül hosszú idény végén vezeti utoljára csatába övéit a nyári szünet előtt, összesen 61 mérkőzésen lépett eddig pályára, a klubjában 50 tétmeccsen 27 gól és 10 gólpassz volt a mérlege, a válogatottban 11 fellépésen 12 találatot jegyzett.

„Imádok játszani, és biztos vagyok benne, hogy amikor idősebb leszek, hiányozni fog az az időszak, amikor 60 meccsen léphettem pályára egy idényben. Ugyanakkor akadnak játékosok [például Kevin De Bruyne], akik szerint túl sokat játszunk. Három hetet kapunk a rendkívül megterhelő idény után, hogy feltöltődjünk az új évad előtt. Nehéz regenerálódni és újratöltődni mentálisan, és kikapcsolni, és csak a családdal lenni. De gondolom-e azt, hogy ez változni fog? Nem hinném”

– mondta Kane. 

Az Eb-döntős angol válogatott nem teljesít jól a Nemzetek Ligájában, három kör alatt csupán egy büntetőgólt szerzett, amivel 1–1-re végzett Németországban, emellett az Európa-bajnok olaszok elleni iksz egy pontja áll még a csapat neve mellett, így pedig sereghajtó jelenleg. Erősödnek is azok a hangok, amelyek Gareth Southgate alkalmasságát kérdőjelezik meg.

Nem dicsérhetem eléggé Garethet. Úgy érzem, nagyon jó családod hoztunk létre a válogatottnál, jó a kapcsolatunk a szurkolókkal, ami a hat évvel ezelőtti Eb-re nem volt jellemző. Ha a 2016-os állapotokat nézzük, masszív előrelépést láthatunk. Sokszor hasaltunk el a nagy tornák korai szakaszaiban, amire rég nem volt példa a válogatottnál. Próbálunk tovább javulni, és büszkévé tenni az országot. Még nem nyertünk semmit, de ott kopogtatunk az ajtón

– utalt rá Kane, hogy a 2014-es világbajnokságon csoportutolsó lett a gárda, 2016-ban az Eb-nyolcaddöntő jelentette a gyengén játszó csapat számára a végállomást, arról pedig ne is beszéljünk, hogy 2008-ban ki sem jutottak az angolok.

Southgate érkezésével valóban lényegesen tovább vannak versenyben a „háromoroszlánosok”, hiszen a 2018-as világbajnokságon csak az elődöntő hosszabbításában maradtak alul a horvátokkal szemben, a tavalyra csúszott Európa-bajnokságon pedig csak a finálé tizenegyespárbajában kaptak ki (azért egy zárójeles felvetésként jegyezzük meg, hogy mindkétszer kifejezetten jól alakultak az ágak számukra az egyenes kieséses szakaszban, ami nem volt igaz például a rendkívül erős 2002-es együttesre).

Kane-re visszatérve, minden bizonnyal megdönti Rooney csúcsát, hiszen már csak négy találat kell neki az elsőséghez. Hogy ez meglesz-e neki Magyarország ellen?

Az jó lenne, igen – nevetett fel ismét az angol csatár. – Legyen meg még a nyári szünet előtt!

Azért persze mi nem bánnánk, ha nem ezen az estén kerülne közelebb az elkerülhetetlennek látszó előzéshez…

NEMZETEK LIGÁJA

A LIGA, 3. CSOPORT

4. FORDULÓ (június 14., kedd)

 Anglia–Magyarország

Wolverhampton, Molineux Stadion. V: Turpin (francia). 20.45 (Tv: M4 Sport)

A várható kezdőcsapatok

Anglia: Pickford – Walker, Coady, Guéhi – James, K. Phillips, Bellingham, Saka – Bowen, Kane, Sterling. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Schäfer, Nagy Á., Nagy Zs. – Szoboszlai, Sallai – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

20.45: Németország–Olaszország

A csoport állása: 1. Olaszország 5 pont (3–2), 2. Magyarország 4 (3–3), 3. Németország 3 (3–3), 4. Anglia 2 (1–2)

(Borítókép:  Attila Trenka / PA Images / Getty Images)

Rovatok