Index Vakbarát Hírportál

Tovább él az orosz és ukrán klubokban futballozó külföldieket érintő speciális szabály

2022. június 21., kedd 14:58

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egy évvel meghosszabbította az orosz és ukrán klubokban szereplő légiósok és külföldi edzők átigazolására vonatkozó speciális szabályt, így az ukrán egyesületekkel kötött szerződéseket automatikusan felfüggesztik a következő szezon végéig, az orosz klubok játékosai pedig egyoldalúan szüneteltethetik megállapodásukat.

A FIFA keddi közleményében azt írta: ezzel az intézkedéssel az ukrajnai háború miatt nehéz helyzetbe kerülő labdarúgókat, klubokat és edzőket kívánják segíteni.

A nemzetközi szövetség eredetileg március 7-én hozta meg a döntéseket, akkor még idén június 30-i határidővel. Ezt most egy évvel megtoldották, azaz az érintett játékosok jövő június 30-ig „szerződés nélkülinek minősülnek, így minden következmény nélkül köthetnek szerződést egy másik klubbal” – írta a FIFA.

A február 24-én kirobbant háború következményeként a FIFA, valamint az európai szövetség (UEFA) minden nemzetközi versenysorozatból kizárta az orosz válogatottat és klubcsapatokat. Az ukrán futballbajnokság a harci cselekmények kitörése óta szünetel, de Andrej Pavelko, az ország futballszövetségének elnöke június elején az AP hírügynökségnek azt mondta: van esély rá, hogy augusztustól újra rendezzenek mérkőzéseket a ligában.

(Borítókép: Robert Michael / picture alliance / Getty Images)

Rovatok