Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Törőcsik András, az Újpesti Dózsa legendás cselkirálya

2022. július 9., szombat 12:43

Hatvanhét esztendős korában meghalt Törőcsik András, az Újpesti Dózsa háromszoros magyar bajnoka, 45-szörös válogatott futballista, akinek ördöngös cselei előtt tisztelegve generációk énekelték a „Táncolj, Törő!” rigmust. A gyászhírt a Magyar Labdarúgó-szövetség is megerősítette.

A népszerű Kese a BVSC-nél kezdett futballozni, felnőttpályafutását azonban Újpesten kezdte. Tagja volt az akkori Dózsa hetvenes évekbeli aranycsapatának, igaz, már csak a sikerkorszak hajráját csípte el: 1974–1975-ben, 1977–1978-ban és 1978–1979-ben lett magyar bajnok a lila-fehérekkel.

Klubsikerei eredménysorát az 1975-ös, 1982-es és az 1983-as Magyar Népköztársaság-kupa megnyerése teszi teljessé.

1985-ben Franciaországba, Montpellier-be szerződött, majd egy idény után visszatért Magyarországra, és a Volán SC, később az MTK-VM színeiben vezetett le. 1989-ben, 34 évesen egy lábtörés után döntött a visszavonulás mellett.

1979-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, csípőízületi sérüléseiből sosem épült fel százszázalékosan, ám így is közel tíz évig folytatta még futballkarrierjét.

Visszavonulása után elhatalmasodó alkoholproblémái miatt került a címlapokra, ezzel együtt utánpótlásszinten több helyen is edzősködött.

2010-ben agyvérzést kapott, bár saját elmondása szerint egy átmulatott éjszaka végén egy szerencsétlen esés után verte be a fejét, ez okozta a bajt. Négy évvel később ismét életmentő műtétre szorult. 2020 őszén elkapta a koronavírust, szövődményként tüdőgyulladás alakult ki nála, és már ekkor sokan az életéért aggódtak. A balsorsot akkor még „kicselezte”, felépült, ám így is állandó orvosi ügyeletre szorult az elmúlt években.

Az utolsó óra a Honvédkórházban érte.

Törőcsik András a magyar labdarúgó-válogatott színeiben 45-ször léphetett pályára, az 1978-as és az 1982-es világbajnokságon is játszott.

Törőcsik Andrást az Index főmunkatársa, Ch. Gáll András érzelmes nekrológgal búcsúztatja.

(Borítókép: Peter Robinson/Getty Images)

 

Rovatok