Index Vakbarát Hírportál

Sohasem látott bravúrra van szükség a Ferencvárostól

2022. július 27., szerda 05:59

A Ferencváros szerda este Pozsonyban próbálja meg életben tartani a Bajnokok Ligája-csoportkörről szőtt álmait, a hazai meccsen elszenvedett 2–1-es vereség után pedig olyan bravúrra lenne szüksége, amilyenre magyar csapat még nem volt képes a legrangosabb kupasorozatban... A tét hatalmas: a biztos őszi főtábla.

Legendás csapataink nem jártak sikerrel

Az első alkalom, hogy az elitsorozatban a magyar bajnok hazai vereséggel kezdjen párharcot, még az 1958–1959-es kiírásban volt, amikor is az MTK a selejtező sikeres megvívása után az első körben ugyancsak 2–1-re maradt alul a Young Boysszal szemben, majd a svájci találkozón 1–4-et mutatott a mieink számára az eredményjelző, így kettős vereséggel lett búcsú.

Három évvel később a Vasas a Népstadionban fogadta a Real Madridot, Justo Tejada duplájával a királyi gárda 2–0-ra győzött, és a gyors angyalföldi vezetés ellenére a Bernabéuban is diadalmaskodott (3–1).

A már 1965-re csúszó BEK-elődöntőben a Vasas ETO Győr néven játszó kisalföldi együttes ugyancsak a főváros legnagyobb arénájában maradt alul a kor kiemelkedő csapatának számító Benficával szemben (0–1), Lisszabonban pedig Eusébióék gáláztak, így a portugálok jutottak a fináléba (0–4) – ahol aztán kikaptak az Intertől.

A következő esetre egészen 1972 márciusáig kellett várni, amikor is az Újpesti Dózsa menetelt szépen előre, a negyeddöntő első meccsén viszont Luigi Macari végjátékban szerzett gólja miatt 1–2-re végzett a Celtic elleni Megyeri úti összecsapáson. A fordítás ekkor sem jött össze, Dunai Antal ugyan gyorsan előnyhöz juttatta a lila-fehéreket, Macari egyenlíteni tudott (1–1), így a skótok kerültek az elődöntőbe.

Széljegyzet, de a budapestiek egy évvel később visszavágtak a Celticnek, akkor viszont a Juventus két döntetlen után idegenben szerzett gólokkal harcolta ki az elődöntőt, majd egy évre rá már az elődöntő is összejött, de akkor a Bayern bizonyult erősebbnek.

Ennek megfelelően nagy várakozás előzte meg az 1974–1975-ös idényt, de a második körben a Leeds United 2–1-re nyert a Népstadionban, a visszavágón pedig 3–0-ra verte az Újpestet, és végül a fináléig meneteltek az angolok – itt a Bayern örülhetett.

A Vasas 1977 szeptemberében a Borussia Mönchengladbachtól kapott ki 3–0-ra itthon, a visszavágón ugyan a kettős vereséget elkerülték ugyan a piros-kékek (1–1), a továbbjutásra nem volt egy pillanatig sem esély.

Hat évvel később a Győrnek sem sok volt, miután a Dinamo Minszk már a 10. percre kétgólos előnybe került, a szünetben már 4–1-re vezetett, végül pedig 6–3-ra nyert az ETO Stadionban. A második felvonáson ugyan a magyar csapat szerzett vezetést, de végül ezen is simán kikapott (1–3).

Ugyanennyi időt kellett várni a következő hasonló esetre, a második fordulóban a Honvéd a Bozsik-stadionban 2–0-ra kikapott a Benficától, a lisszaboni mészárláshoz (0–7) képest pedig még nagyon olcsón megúszta...

A csoportkör bevezetésével sem változott a helyzet

kispestiek 1993-ban is próbálkozhattak az idegenbeli fordítással, miután a Manchester United a szünetig háromszor betalálva végül 3–2-re győzött Budapesten, otthon pedig 2–1-es sikerrel zárta le a Honvéd elleni párharcot.

A tizedik vesztes hazai kezdés 1997-ben jött el, az MTK hiába vezetett a 68. percben 3–2-re a Rosenborggal szemben, a világítás elromlása miatt másnap újra kellett játszani a meccset, amelyet a 87. percben szerzett góllal a norvégok nyertek meg (0–1). Trondheimben már nem volt kérdés, Kuttor Attila találata csak szépségtapaszt jelentett végül (1–3).

A csoportkör  1991-es bevezeté se óta  amúgy csupán három alkalommal volt együttesünk a főtáblán (kétszer a Fradi, közte a Debrecen), és bár akadtak szép eredmények (mint például a Zalaegerszeg budapesti sikere a Manchester United elleni első felvonáson vagy a Debrecen Hajduk Split elleni 8–0-s továbbjutása), azért itt már sok korai vereség csúszott be.

Az MTK 2003-ban otthon egy négyest kapott a Celtictől (0–4), mielőtt Glasgow-ban is alulmaradt (0–1), a Debrecen 2007-ben az Elfsborg (0–1 és 0–0), 2010-ben a Basel elleni párharcban kezdett itthon vereséggel, hogy aztán ne jusson végül tovább (0–2, 1–3), 2013-ban a pedig a Győr a Maccabi Tel-Avivval szemben (0–2, 1–2) tette meg mindezt.

Legutóbb 2018-ban fordult elő, hogy a magyar bajnok hazai pályán elszenvedett vereséggel kezdett egy párharcot, a főtábláért a Vidi az AEK Athénnal vívott nagy csatát (1–2, 1–1), de végül az Európa-liga-csoportkör jött össze a fehérváriaknak.

Itt tartunk tehát most, a mérleg nem éppen szívderítő: a hazai vereséggel induló 15 párharcból egyet sem tudott idegenben megfordítani a magyar aranyérmes.

A biztos csoportkör a tét – van, amiben lehet bizakodni

Ami segítség lehet, hogy tavaly eltörölték a rangsorolásnál az idegenben lőtt gólok számát, tehát a Ferencvárosnak nem kötelező legalább két gólt szereznie ahhoz, hogy bármiről beszélhessünk, egy 1–0-s sikerrel is ki tudná harcolni a hosszabbítást.

Persze az igaz, hogy egy szerzett góllal csak abban az esetben juthatnak tovább a zöld-fehérek, ha tizenegyespárbajba torkollik a mérkőzés.

A fentebbi listából viszont nem az látszik, hogy ennek a szabálynak valójában lett volna bármiféle káros hatása a mieinkre a hazai vereséggel induló párharcokban, hiszen a 15 visszavágó egyikét sem tudta megnyerni a honi aranyérmes!

A tét hatalmas, hiszen ha ezt a kört sikerrel venné a Fradi, az nem csupán a harmadik körbe jutást, hanem a már biztos őszi csoportkörös folytatást is jelentené.

Ha a zöld-fehérek nem nyernek több párharcot, akkor az Európa-konferencialigában, ha egyet nyernek, akkor az Európa-ligában, ha pedig mindkettőt megnyerik, akkor a Bajnokok Ligájában lesznek főtáblások.

Ha a Ferencváros nem jut túl a szlovák bajnokon, akkor az Európa-liga harmadik selejtezőkörébe kerülne, ez esetben a Maccabi Haifa (izraeli)–Olympiakosz (görög) párharc vesztesével (az első meccsen 1–1) találkozna a magyar rekordelső, az első meccset idegenben játszanák.

Ebben a forgatókönyvben a győztes az Európa-liga-, a vesztes az Európa-konferencialiga playoffkörébe jut. Az El-rájátszásban felülkerekedő együttes a főtáblára kerül, a vesztes ugyanúgy az Ekl-csoportkörbe kerül, mint az utóbbi sorozat playoffkörében diadalmaskodó együttes.

Összefoglalva tehát: a Ferencváros csak abban az egy esetben nem szerepel ősszel csoportkörben, ha kiesik a Slovan Bratislavával szemben a BL-ből, majd a Maccabi Haifa–Olympiakosz párharc vesztesével szemben az El-ből, végül pedig az Ekl-playoffkörében is alulmaradna még nem ismert ellenfelével szemben.

Persze azért jó lenne, ha a 16. nekifutásra megszakadna a rossz széria, és még a BL-ben szoríthatnánk a magyar bajnoknak...

Ön szerint a Fradi melyik csoportkörbe jut be?

  • 5724
    Az El-be
  • 1938
    Az Ekl-be

BAJNOKOK LIGÁJA
2. SELEJTEZŐKÖR, VISSZAVÁGÓ
20.30: Slovan Bratislava (szlovák)–Ferencváros
Az első mérkőzésen: 2–1

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok