Index Vakbarát Hírportál

„Patkányság!” – gólt szerzett a Dinamo Kijev, a törökök Putyin éltetésébe kezdtek

2022. július 28., csütörtök 12:06

A Dinamo Kijev hosszabbításban gyűrte le a Fenerbahcét a két futballcsapat szerda esti Bajnokok Ligája-selejtezőjén. A találkozó a drámai végkifejlett helyett azonban a török szurkolók megmozdulása miatt került középpontba a világsajtóban: a Fener-drukkerek ugyanis az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint éltetve hergelték az ukránokat. A SportBIBLE egyenesen gusztustalannak és betegesnek nevezi a jelenséget a két ország háborújának fényében.

A Twitteren többen is megosztották a jelenetet, ahogy a hazai szurkolók Vlagyimir Putyin nevét kezdik skandálni, miután Vitalij Bujalszkij az 57. percben vezetéshez juttatta a Dinamót. A felvételeken látszik, hogy a 29 éves ukránt sem kellett félteni, egy sast imitálva ünnepelte a találatot, amely egyértelmű utalás a Fener városi riválisára, a Besiktasra. 

A feszült hangulatú találkozón nem sokkal később tizenegyest hibázott a török sztárcsapat, majd a végjátékban az együttes magyar válogatott védője, Szalai Attila volt az, aki hosszabbításra tudta menteni a párharcot. 

A mérkőzés a 114. percben dőlt el, Olekszandr Karavajev találatával – a beszámolók szerint ez után a gól után is felhangzott Vlagyimir Putyin neve a lelátó néhány szegletében… 

A háborús helyzet miatt az ukrán klubcsapatok indulása az európai kupaporondon sokáig kérdőjeles volt, végül a megoldás az lett, hogy a Dinamo Lengyelországban játssza le a „hazai” mérkőzéseit. A Fener elleni párharc első összecsapása 0–0 volt Lódzban. 

A török szurkolók viselkedése óriási felháborodást váltott ki a közösségi felületeken, a Twitteren többen azt követelik az Európai Labdarúgó-szövetségtől, hogy minden nemzetközi sorozatból zárják ki a Fenert erre az idényre – alapesetben most az Európa-liga selejtezőjében folytatná Szalai Attila együttese. 

„Ezek patkányok, nincs helyük a futballban” – írja az egyik kommentelő. Egy másik megjegyzi, ugyan török, de mélységesen szégyelli magát a történtek miatt. „Gusztustalanok” – írja a megosztott videó fölött. 

(Borítókép: Burak Kara / Getty Images)

Rovatok