Index Vakbarát Hírportál

Péntekig eldől, újra térdelni fognak-e az angol bajnokik előtt vagy sem

2022. augusztus 2., kedd 11:26

Hosszas megbeszélést tartottak az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő klubok csapatkapitányai arról, hogy van-e értelme a következő idényben is letérdelniük a mérkőzések előtt. A gesztus még 2020-ban, George Floyd halála után, a Black Lives Matter mozgalom térnyerésével párhuzamosan terjedt el a világ labdarúgásában, a Premier League-ben pedig még az előző idényben is általános volt, hogy így induljon egy meccs.

A BBC beszámolója szerint a térdelésről szóló egyeztetés nem hozott eredményt, a csapatkapitányok úgy álltak fel az asztaltól, hogy a 2022–2023-as idény péntek esti rajtja előtt még egyszer egyeztetnek és szavaznak arról, mi legyen a gesztussal a jövőben. A lap emlékeztet, az elmúlt időszakban több csapatnál is – többnyire a másodosztályban – úgy döntöttek, hogy felhagynak az eredeti céljaik szerint rasszizmusellenes üzenetet közvetítő térdeléssel. Ilyen klub volt a ma már a PL-mezőnyhöz tartozó Brentford és a Bournemouth mellett a Derby County és a Queens Park Rangers is.

„Jelenleg nem számít, hogy térdelünk-e vagy sem, néhány embert ugyanúgy bántalmaznak pusztán a származásuk miatt” – jelentette ki az elefántcsontparti válogatott Wilfried Zaha bő egy évvel ezelőtt. A Crystal Palace csapatkapitánya ezt követően nem is térdelt a meccsek többségét megelőzően.

A BBC azt írja, sok játékos ugyanerre a következtetésre jutott, és elveszítette a hitét abban, hogy a gesztus ér bármit, és bármilyen rasszizmus elleni üzenetet képes még a szurkolók irányába közvetíteni.

A britek hozzáteszik, a Premier League vezetősége ígéretet tett arra, hogy tiszteletben tartja a csapatkapitányok majdani szavazásának végeredményét, és azzal egybecsengő ajánlást fogalmaz meg az új idény rajtja, azaz a péntek esti Crystal Palace–Arsenal-összecsapás előtt.

(Borítókép: John Sibley – Pool / Getty Images)

Rovatok