Index Vakbarát Hírportál

Hazájukban érinthetetlen csődörök várát készül bevenni a Ferencváros

2022. augusztus 3., szerda 05:57

Szerda késő délután Azerbajdzsánban lép pályára a Ferencváros a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik körében, miután idegenben harcolta ki a továbbjutást Pozsonyban a Slovan Bratislava ellen. A magyar rekordbajnok ellenfele az azeri bajnoki címvédő, Qarabag FK lesz. Mit érdemes tudni a Fradi ellenfeléről? Milyen játékerőt képvisel a Qarabag? Hol tart az azeri futball a magyarhoz képest? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

Kezdjük rögtön a legfontosabb ténnyel: amennyiben csak a puszta számokat vesszük számításba, úgy a Ferencváros a favoritja a párharcnak. A zöld-fehérek keretének összértéke 42 millió euró fölé rúg a Transfermakt adatai alapján, míg az azeri bajnokcsapat papíron kicsivel több mint 14 millió eurót ér. De ha van csapat, amelyik már nem egyszer bizonyította, hogy ezeknek a számoknak a jelentősége egyenlő a nullával, az a Qarabag.

30 millió euróval ér többet a Fradi, mint a Qarabag

Elég csak ránéznünk a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójára, mikor az azeriek a svájci bajnok Zürichet búcsúztatták a sorozatból, annak ellenére, hogy a svájciak keretének értéke is többszöröse volt, mint a Qarabagnak. De mit érdemes tudni a kilencszeres azeri bajnok Qarabagról, és tényleg favoritként léphet pályára ellenük a Fradi?

Abszolút nem.

A Qarabag évek óta szinte egyeduralkodója hazája bajnokságának, a legutóbbi kilenc kiírásból nyolc alkalommal szerezte meg az aranyérmet, és dominanciáját nemcsak hazájában, hanem a nemzetközi kupaporondon is kamatoztatni tudja.

Erről elsősorban az a puszta tény árulkodik, hogy a Qarabag stabil európai kuparésztvevőnek számít a nemzetközi futballban, mivel az utóbbi években hatszor szerepelt az Európa-liga főtábláján, és egy alkalommal volt Bajnokok Ligája-csoportkörös. A tavalyi évben a debütáló Konferencialiga főtáblájára jutott fel, ahol a tavaszt is megélte, és végül az Olympique Marseille ellen búcsúzott. A Bajnokok Ligája csoportkörében való szereplése alkalmával két pontot szerzett, kétszer ikszelt az Atlético Madriddal.

Idén a selejtező első körében a lengyel bajnok Lech Poznant búcsúztatta, aztán az előbb már említett svájci bajnok Zürichet ejtette ki hosszabbítás után. Érdekesség, hogy a Poznan keretének értéke szűk háromszorosát éri az azerieknél, míg a zürichi csapat 30 millió euróval ér többet, mint a Qarabag. A Ferencváros közel megegyező értékkel bír, mint a Zürich, a ferencvárosiak összértéke 42,15 millió euró. Ha az eurómilliók futballoznának, akkor a Fradi biztos Bajnokok Ligája-csoportkörös lenne. 

A Qarabag keretében jóval több a hazai játékos, mint a zöld-fehéreknél a magyar labdarúgó. A bő kereteket szemügyre véve látható, hogy a 

Qarabagnál összesen 11 légiós játszik, míg a Fradinál ez a szám közel a duplája, a ferencvárosiaknál 21 idegenlégiós futballozik.

Az azeriek legértékesebb játékosa egy brazil szélső, nevezetesen Kady, aki piaci értéke 1,2 millió euró. Rajta kívül mindössze a francia-marokkói Abdellah Zoubir értéke éri el egyedül az egymillió eurós határt. Fontos lesz figyelni csapatkapitányukra, a hátvéd Maksim Medvedevre is, aki egyben az azeri válogatott vezére is. A 32 éves rutinos védő már 16 éve erősíti a csapatot, és már 400-nál is több mérkőzésen képviselte a Qarabagot.

A klub bő kerete 27 fős, köztük három brazil játékos van, az előbb említett Kadyn kívül Romao és Richard. Igaz, utóbbi már felvette az azeri állampolgárságot, és már a nemzeti tizenegyben is bemutatkozott.

A Qarabag is széles választékkal rendelkezik a légiósokat tekintve, futballozik a csapatban zöld-foki szigeteki, kolumbiai, ghánai vagy szenegáli labdarúgó is. Legveszélyesebb játékosaik közé tartozik Kadyn kívül a szenegáli támadó, Ibrahima Wadji, és az azeri középpályás, Filip Ozobic. A tavalyi bajnoki szezonban mindketten 10 szerzett gól fölött zártak. Továbbá azt is érdemes megjegyezni, hogy a Qarabag a tavalyi szezonban 19 ponttal előzte meg a második Neftci Baku csapatát, abszolút nem volt ellenfele hazájában.

Edzőfronton is érdekes adatra találunk az azerieknél, mivel vezetőedzőjük az a Gurban Gurbanov, aki jelenleg az egyik legrégebb óta hivatalban lévő tréner az európai labdarúgásban. Egészen pontosan az 50 éves azeri szakember 2008 júliusa óta ül a csődörök becenévre hallgató Qarabag kispadján, ami azt jelenti, hogy már több mint 5000 napja vezeti a csapatot. Ez az adat a magyar labdarúgásban manapság elképzelhetetlen...

Az sem elhanyagolható, hogy viszonylag hosszú utazás vár a Ferencvárosra a Bakuban rendezett mérkőzésre, így se a távolság, se a két óra időeltolódás nem kedvezhet Sztanyiszlav Csercseszov játékosainak. Főleg úgy, hogy a selejtező első fordulójában a ferencvárosiak a kazah bajnok Tobol vendégei voltak, és akkor is viszonylag tompa játékot mutatva csak 0–0-s döntetlent ért el a magyar bajnok. Igaz, a kazahsztáni utazás hosszabb volt, és az ottani időeltolódás négy órára rúgott. A hírek szerint a bakui odavágóra a Qarabag-szurkolók valósággal elkapkodták a belépőket, mind a 30 ezer jegy szűk két nap alatt talált gazdára, így telt hát fogadhatja a csapatokat a magyar idő szerint 18 órai kezdetű találkozón.

Egy dolog biztos, rendkívül nehéz párharc vár a Fradira.

Hol tart az azeri futball a magyarhoz képest?

Ha egy kicsit eltekintünk a Qarabagtól, és tágabb értelemben szemügyre vesszük az azeri labdarúgást, megállapíthatjuk, hogy klubszinten abszolút felvehetik a versenyt hazánk csapataival. A Ferencvároson kívül más magyar csapat jó esetben ha egy-egy kört sikerrel vívott meg a nemzetközi kupák selejtezőiben, a főtábla közelébe egyikük sem került. Legutóbb 2020-ban a Mol Fehérvár járt közel a sikerhez, de a selejtező utolsó fordulójában a belga Standard Liége ellen elvérzett.

Az azeri oldalon is nagyjából hasonló a helyzet, a Qarabag fix európai kuparésztvevő számos főtáblás szerepléssel, de rajta kívül úgyszintén általában a selejtező jelenti a végállomást a többi csapat számára. A Neftci Baku szokott még vitézkedni Európában, de legutóbb ők is a 2012–2013-as szezonban voltak főtáblások a második számú európai kupasorozatban. Igaz, akkor többek között az Internazionale ellen a Giuseppe Meazza Stadionban is elértek egy bravúros döntetlent. 

A nemzeti válogatottak terén viszont már más a helyzet, ott hazánk legjobbjai lényegesen sikeresebben teljesítenek. Míg a magyar válogatott kulcsjátékosai európai topligákba szerepelnek, addig ez Azerbajdzsán legjobbjairól nem mondható el, európai szinten is sztárjátékosnak mondható labdarúgóval nem rendelkeznek. 

Ez az azeri válogatott teljesítményén is meglátszik. 

Mint önálló ország, még sosem jutott ki egyetlen Európa- vagy világbajnokságra sem.

A Nemzetek Ligájában is két osztállyal lentebb szerepel, mint a magyar válogatott, Azerbajdzsán jelenleg a C-divízióban játszik egy kvartettben Szlovákiával, Kazahsztánnal és Belarusszal. 

Lényeg a lényeg, a Ferencváros számára abszolút nem leküzdhetetlen akadály a Qarabag legyőzése, főleg úgy, hogy amennyiben továbbjut az azeri bajnokon, úgy a playoff-körben a cseh Viktoria Plzen vagy a moldovai Sheriff Tiraspol lenne az ellenfél a BL-főtábláért. Nem meglepetés, mindkét lehetséges ellenfélnél jóval többet ér a Fradi kerete. 

Bajnokok Ligája, selejtező, harmadik forduló, első mérkőzés
Qarabag–Ferencvárosi TC, 18.00, játékvezető: Andreas Ekberg (svéd)

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok