Index Vakbarát Hírportál

Vajon a PSG vagy a Paris Saint-Germain nyeri a francia bajnokságot?

2022. augusztus 5., péntek 16:19

Mielőtt valaki a cím láttán dilettantizmussal vádolná meg szerkesztőségünket, természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy mindkét csapatnév a párizsi kirakatcsapatot takarja. Csakhogy a pénteken rajtoló új szezonban aligha lesz esélye bármely riválisnak megszorítani Messiéket, főleg úgy, hogy ha lehet, még inkább erősödött a fővárosiak kerete.

A legnagyobb kérdés a nyár elején az volt, vajon meg tudja-e tartani Kylian Mbappét a klub, a választ pedig mára mindenki ismeri: igen! Sajtóhírek szerint a futballtörténelem legnagyobb összegű kontraktusát hozták tető alá a felek, ám a világ jelenlegi legértékesebb futballistája elmondta, nemcsak az anyagiak döntöttek, hanem az érzelmei is.

Az ép ésszel felfoghatatlan összegek mellett állítólag a francia támadó a vezetőség és a szakmai stáb összetételébe is beleszólhat, s bár tagadta, köztudott volt, hogy nem igazán találta a közös nevezőt a gárdát irányító Mauricio Pochettinóval. 

Hogy emiatt történt-e edzőcsere júniusban a párizsiaknál, azt viszont már az összeesküvés-elméleteket kedvelő olvasóinkra bízzuk.

Mindenesetre a szakmai munkáért már az OGC Nice-nál nagyszerű munkát végző Christophe Galtier felel a Parc des Princes környékén, aki a nizzaiakkal az előző szezonban az előkelő ötödik helyen zárt.

Bár hallani lehetett pletykákat Neymar távozásáról, valamint Lionel Messi Barcelonába való visszatéréséről is, nagyon úgy tűnik, hogy a két dél-amerikai jó barát újra együtt vág neki annak a küldetésnek, ami 2015-ben a Barcában már sikerült nekik: közösen elhódítani a Bajnokok Ligája-trófeát. 

A PSG legnagyobb álma ugyanis egyértelműen a legrangosabb európai kupa megszerzése, amely az eddig elköltött arab euró-százmilliók ellenére továbbra is csak illúzió.

Ami a keretet illeti: Ángel Di María hét év után távozott, a kapus, Alphons Areola végleg a West Hamhez került, Colin Dagba pedig a Stasbourghoz ment kölcsönbe, kulcsembert tehát nem veszített az egyesület.

Érkezni viszont érkeztek klasszisok, a középpályára Renato Sanches a Lille-től, Vitinha pedig a Sportingtól, a védelembe jött Nordi Mukiele a Lipcsétől, valamint az előző szezont már Párizsban töltő Nuno Mendes is végleg a PSG-hez került. Egyikük sem az a kimondott sztárigazolás, ám mindannyian tudatos igazolásnak tűnnek – ez korábban azért nem feltétlenül volt jellemző a klubra, amely így toronymagas esélyese a Ligue 1-nek, de hogy a BL-ben mire megy majd, az jó eséllyel csak jövő tavasszal derül ki.

Ami a riválisokat illeti: az előző szezonban ezüstérmes Olympique Marseille a kölcsönvétel után végleg leigazolta Matteo Guendouzit, Pau Lópezt, Cengiz Ündert és Arkadiusz Miliket, de nagy fogásnak tűnik a Lenstől érkező Jonathan Clauss is, aki a jobb oldalon a védelemben, valamint a középpályán is bevethető.

A bronzérmes Monacónál nagy volt a jövés-menés nyáron: Aurélien Tchouaméni nyolcvanmillió euroért a Real Madridba szerződött, Strahinja Pavlović Salzburgban folytatja a pályafutását, Cesc Fàbregas pedig három év után intett búcsút a hercegségnek, és az olasz másodosztályú Comóba igazolt. 

Érkezett viszont Takumi Minamino a Liverpooltól, valamint Breel Embolo a Mönchengladbachból, akik Wissam Ben Yedderrel és Kevin Vollanddal kiegészülve egészen formás támadószekciót alkothatnak majd.

A Lyon is jól erősített, visszatért Alexandre Lacazette és Corentin Tolisso, valamint az argentin válogatott Nicolás Tagliafico is az OL-ben folytatja.

Érdemes még megemlíteni az újoncokat is: a másodosztályt megnyerő Toulouse, valamint az ezüstérmes Ajaccio jutott fel egyenes ágon. Az Auxerre pedig osztályozón harcolta ki az élvonalbeli tagságot a Saint-Étienne kárára, utóbbi szurkolói nehezen emésztették meg a kiesést:

Az új idény ma este 21.00-kor a Lyon–Ajaccio-találkozóval rajtol el, amelynek nemcsak szerintünk, hanem a fogadóirodák szerint is a PSG a toronymagas esélyese: 

1,10 odds van a párizsiak végső sikerére.

A Marseille aranyérmére 12-szeres, a Lyonére 15-szörös, a Monaco végső sikerére pedig 21-szeres szorzót kínálnak.

(Borítókép: Matthias Hangst / Getty Images Hungary)

Rovatok