Index Vakbarát Hírportál

Téboly az FC Barcelonánál: még nem létező televíziós jogokra akartak hitelt felvenni

2022. augusztus 8., hétfő 16:43

A FC Barcelona ügyvezetője a jövőbeli Bajnokok Ligája közvetítési jogait szerette volna hitelfedezetnek használni.

Köztudott, hogy az FC Barcelona hitelre szorul a sokéves, borzasztó anyagi döntéseket követően, mert egymilliárd fontos adóssággal rendelkezik. A klub előző vezetése két kézzel szórta a pénzt, beleértve a játékosok eladását és vásárlását, az irreálisan magas fizetéseket – és a koronavírus-járvány okozta anyagi kiesések sem segítettek a csapaton. Ezért is érkezett a klubhoz a jelenlegi elnök, Joan Laporta, hogy megoldja a problémákat, bár a legújabb ötlete olyannyira vad volt, hogy még az UEFA sem ment bele. 

Az Athletic szerint a Barcelona azt találta ki, hogy úgy kér hitelt egy banktól, hogy a jövőbeli Bajnokok Ligája közvetítési jogait használja fedezetként. Erre az UEFA egy elég egyenes nemmel válaszolt. Az indok pedig érthető: nem használhat egy olyan dolgot fedezetként, amely nem is biztos, hogy lesz. Hiszen mi indokolja, hogy az FC Barcelona a következő néhány évben mindig szerepelni fog a BL-ben? A Bajnokok Ligája-indulást nem névre, hanem eredményekre osztják.

Az újság úgy tudja, a Barcelona megértette, hogy miért nem működik az elképzelés, ugyanakkor meglepődött, hogy az UEFA visszautasította az ötletet. A csapat nagyjából egymilliárd fontos adóssággal rendelkezik, ezért folyamatosan próbál pénzt szerezni. Például ezen a nyáron eladta

Áprilisban a katalánok a Spotify vállalattal kötöttek megállapodást, amely magában foglalja a mezszponzorációt és a stadion névhasználati jogát is. Az egyezség négy szezonra szól, amiért a katalánoknak 280 millió euró üti a markukat. 

A klub ugyanakkor költekezik is, a nyár folyamán öt játékost szerzett meg a Barcelona, összesen 153 millió eurót költött a megvásárlásukra, az eladásokból pedig csak 23 millió euró folyt be.

(Borítókép: Robert Lewandowski az orrán egyensúlyozik egy labdát. Fotó: Eric Alonso / Getty Images) 

Rovatok