Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő futballbravúr: a Köln otthonában győzött a Mol Fehérvár

2022. augusztus 18., csütörtök 22:21

A harmadik számú európai kupasorozatban, az Európa-konferencialiga selejtezőjének utolsó körében a Mol Fehérvár a tavalyi szezonban a német élvonalban hetedik helyen végző Köln vendége volt. A találkozó hazai fölénnyel, és góllal kezdődött, aztán egy kiállítás nehezítette a kölniek dolgát, amit kegyetlenül megbüntetett a Fehérvár, és megfordította a mérkőzést. Végül a fehérvári védelem biztos lábakon állt, és visszaverte a német támadásokat. Hatalmas meglepetésre bravúrgyőzelmet aratott a magyar csapat Kölnben. A továbbjutás viszont még közel sem dőlt el, folytatás jövő hét csütörtökön Fehérváron.

Finoman szólva sem számíthatott könnyű túrára a fehérvári csapat, főleg azok után, hogy a hétvégén megsemmisítő, 4–0-s vereséget szenvedtek a Ferencvárostól. A német együttes lényegesen komolyabb játékerőt képvisel, mint magyar riválisa, amiről nem csak a tavalyi hetedik helyezése árulkodott a Bundesligában, hanem az is, hogy idén két forduló után négy szerzett pontja van az élvonalban, miután kiütötte a Schalke csapatát, és döntetlent játszott a Lipcsével. 

Impozáns stadionban, telt ház előtt vonultak pályára a csapatok, ami szintén arról árulkodott, hogy harmadik számú európai kupasorozat ide vagy oda, a Köln igenis nagyon komolyan veszi a fehérváriak elleni összecsapást. Közel 45 ezer néző várta a csapatokat, amiből nagyjából 200 szurkoló volt magyar. 

A mérkőzés az előzetes erőviszonyoknak megfelelően kezdődött. A hazai csapat lépett fel kezdeményezőbb szerepben, már a második percben kialakult az első kölni lehetőség Loic Nego hibája után, de Ellyes Skhiri gyatrán találta el a labdát, és 18 méterről kapu mellé lőtt. 

A következő hazai támadás már viszont góllá érett, Florian Dietz ugrott ki a fehérvári védők közül, és vitte el a labdát Artem Shabanov mellett, hogy aztán 13 méterről magabiztosan a bal alsó sarokba helyezze a játékszert. Kovács Dániel kapusnak esélye sem volt hárítani, 1–0. 

Aztán nem várt fordulat következett, a 20. percben Julian Chabot veszítette el a labdát a tizenhatos előterében, aztán felrúgta a kapura törő Dárdai Pált, amiért azonnali piros lappal jutalmazta tettét a portugál játékvezető. 

Meglepetésre emberelőnybe került a Fehérvár a mérkőzés egynegyedénél. 

Gyorsan meg is lett az eredménye a fehérvári előnynek. Bő tíz perccel később Nego beadására kiváló ütemben érkezett Budu Zivzivadze, és tökéletes fejessel, öt méterről a léc alá fejelte a játékszert, kiegyenlített a Fehérvár! 

És ha ennyi nem lenne elég, újabb fehérvári gól érkezett kilenc perccel később, Dárdai kapott kiugratást az ötös bal sarkánál, ahonnan elképesztő erővel és pontossággal lőtte ki a kölni kapu rövid felső sarkát, 1–2! A labda a bal oldali kapufát is érintette, így a kapusnak esélye sem volt a védésre. 

Hatalmas meglepetésre a német vezetés után fehérvári előnnyel vonultak féltávnál pihenőjükre a csapatok. 

A fordulás után kiegyenlített játékkal folytatódott a mérkőzés, nem tudta ráerőltetni akaratát a Köln az emberelőnyben futballozó Fehérvárra. A második játékrész első említésre méltó eseménye a 60. percben egy kölni szöglet volt, de Jonas Hector ötös sarkáról érkező fejese épphogy elkerülte a fehérvári kaput. 

Folytatódott a hazai nyomás, de állta a sarat a Fehérvár védelme, nagyobb hazai lehetőség nem alakult ki a következő percekben. 

A 70. percben Dárdai Pál szabadrúgása okozott bonyodalmat a kölni kapu előtt, de a német védelem gyorsan tisztázott. Rá egy perccel később már a fehérvári kapu volt veszélyben, mikor

Linton Maina lövése a kapufán csattant, ezt megúszta a magyar csapat. 

Nyolc perccel a rendes játékidő vége előtt nemhogy újabb kölni lehetőség jött volna, hanem újra a Fehérvár veszélyeztetett. Zivzivadze cselsorozata végén keveredett a kölni ötösön belülre, de a védők közbeavatkozása miatt lövése már vérszegényre sikeredett. 

A találkozó utolsó perceiben kétségbeesetten rohamozott a Köln, de kitartóan, és magabiztosan tartotta vezetését a vendégcsapat. Négy perc ráadást jelzett a játékvezető a rendes játékidő lejárta után, aminek az első percében Timo Hübers próbálkozott fejessel, de a labda elkerülte a magyar kaput. 

Több német helyzet már nem alakult ki, így történelmi sikert aratott a Mol Fehérvár Kölnben, és 2–1-re legyőzte a német élcsapatot.

Azonban itt még közel sem dőlt el a továbbjutás sorsa, kőkemény visszavágó vár a Fehérvárra hazai pályán. A második mérkőzésre jövő hét csütörtökön kerül sor. 

Európa-konferencialiga, play-off
1. FC Köln–Mol Fehérvár 1–2 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok