Index Vakbarát Hírportál

Megvannak a csoportok: nem lesz gyerekjáték az Európa-liga a Ferencvárosnak

2022. augusztus 26., péntek 13:40

Magyar idő szerint pénteken 13:00-kor kezdődött a labdarúgó Európa-liga sorsolása, amelyet Isztambulban tartottak. Az Európa-ligába jutó egyetlen magyar csapat, a Ferencváros a H csoportba került a Crvena zvezda, a Monaco és a Trabzonspor mellett.

Az Európa-ligába kvalifikált csapatokat az elmúlt öt idény európai kupaszereplései alapján osztották négy kalapba, mindegyikben nyolc együttes kapott helyet. A legjobb mutatókkal rendelkezőket az első, a leggyengébbeket pedig az utolsóba tették. A Ferencváros a harmadik kalapba került. 

A sorsolás során nyolc, egyenként négycsapatos csoportot alakítanak ki, amelyekbe mindegyik kalapból egy csapatot húznak. Egy fontos szabály vonatkozik még a sorsolásra: azonos nemzetiségű csapatok nem kerülhetnek egy csoportba. Emellett a szervezők arra is figyeltek, hogy azonos nemzetek klubjai lehetőség szerint ne játsszanak egy időpontban. 

Magyar szempontból a Ferencváros mellett a harmadik kalapban a Fenerbahce Szalai Attila révén, a Freiburg Sallai Roland, az Union Berlin Schäfer András miatt lehet érdekes. A negyedik kalapban helyet kapó Omoniát Lang Ádám, az AEK Larnacát pedig Gyurcsó Ádám erősíti. Az idény döntőjét a Puskás Arénában rendezik meg. 

Íme a négy kalap: 

A sorsolás lebonyolításában többek között Gera Zoltán 79-szeres magyar válogatott játékos és Charly Körbel, az Eintracht Frankfurt klublegendája is segédkezett, aki 602 mérkőzésen lépett pályára a Bundesligában – mindezt csak a Frankfurt színeiben. Íme a kisorsolt csoportok listája: 

A Ferencváros nehéz csoportba került. Igaz, lehetne rosszabb is, hiszen az A csoport ígérkezik igazi halálcsoportnak az Arsenallal és a PSV Eindhovennel. A H négyesben a szerb Crvena zvezda csapatának értéke a Transfermarkt szerint 55,85, az AS Monacóé 363,8, a Trabzonsporé pedig 126, 5 millió euró, míg a Fradi keretét 39,65 millió euróra becsüli a mértékadó oldal.

Az első kalapos Crvena zvezda jellemzően nem jár messze a Bajnokok Ligája csoportkörétől, idén is az utolsó mérkőzésen bukta el a csapat a selejtezőt. A Monaco a 2020/21-es idényben kijutott csoportjából az Európa-ligába, ám a rájátszás során elvérzett a legjobb 16 között. 

Hajnal Tamás, a ferencvárosiak sportigazgatója a közmédiának elmondta, rendkívül attraktív, sportszakmai szempontból érdekes csoportba kerültek:

A csoportunk erejét mutatja, hogy három bajnok szerepel benne, véleményem szerint a második és a negyedik kalapból is lehető legerősebb ellenfelet kaptuk a Monaco és a Trabzonspor személyében. Bízunk benne, hogy versenyképesek leszünk, és pontokat tudunk majd gyűjteni úgy, hogy akár a továbbjutás is benne lehessen.

Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója megjegyezte, rendkívül kiegyenlített a csoport, amelyben nincs igazi sztárklub, így egyik riválisra sem lehet azt mondani, hogy „nem elkapható”.

Schäfer András, az Union Berlin játékosa az M1 aktuális csatornának nyilatkozott a sorsolást követően:

Nagyon szerettem volna a Manchester United vagy a Ferencváros ellen játszani, az Old Traffordon pályára lépni gyerekkori álmom. Azért jó kis csoportot kaptunk, erős ellenfelekkel, a társakkal pedig megbeszéltük, hogy mindenképpen az a célunk, hogy tavasszal is a nemzetközi porondon szerepeljünk

– mondta a válogatott középpályás, aki a berliniekkel a Braga, a Malmö és az Union Saint-Gilloise együttesével találkoznak.

A csoportkör szeptember 8-án kezdődik és november 3-ig tart.

(Borítókép: Gera Zoltán húzza a csapatokat az Európa-liga-sorsoláson. Fotó: Lukas Schuzle)

Rovatok