Index Vakbarát Hírportál

Mbappé egy félidő alatt elintézte a Juventust, óriási pofont kaptak Gulácsiék

2022. szeptember 6., kedd 22:58

Több mint három hónap szünetet követően visszatért az európai csúcsfutball, kedden este nyolc mérkőzéssel elrajtolt a Bajnokok Ligája csoportköre. Rögtön egy hatalmas meglepetéssel, hiszen a két évvel ezelőtti győztes Chelsea kikapott a Dinamo Zagreb otthonában, a címvédő Real Madrid viszont győzelemmel rajtolt, ahogyan a PSG is legyűrte a Juventust. A magyar válogatott játékosokkal felálló RB Leipzig azonban hazai pályán kapott fájó pofont a Sahtartól.

PSG–Juventus 2–1 (2–0)

A játéknap rangadóját Párizsban rendezték, ahol a Paris Saint-Germain az olasz Juvét látta vendégül. A hazaiak kezdőjében természetesen mindhárom szupersztár, Lionel Messi, Kylian Mbappé és Neymar is helyet kapott – utóbbi kettő pedig már az 5. percben varázsolt egy kicsit: 

a brazil leheletfinom mozdulattal emelt a torinói védelem mögé és a francia csapattársa elé, aki az ötös bal sarkáról kapásból, védhetetlenül lőtte ki a jobb hosszút, 1–0.

Nem sokkal később életjeleket mutatott Massimiliano Allegri alakulata is, ám Arkadiusz Milik közeli fejesét Gianluigi Donnarumma nagy bravúrral hárította.

Helyzetre pedig góllal válaszolt a PSG: 

Marco Verratti ugratta ki remekül Mbappét, aki szépen játszott össze Asraf Hakimivel, majd a visszakapott labdát 13 méterről, újfent csak kapásból a jobb alsó sarokba bombázta, 2–0.

Már az első félidőben kiszolgálták tehát a Parc des Princes népes közönségét a kedvencek, akiknek maximum a néha már-már brutális olasz belépők miatt kellett izgulniuk a folytatásban, mert a szünetig veszélyes helyzetet nem tudtak kidolgozni a vendégek. 

Fordulás után Filip Kosztics távoli lövése jelezte, hogy a Juve azért még nem adta fel teljesen, ám ha Mbappé nem önzőz el egy kettő az egyes szituációt Neymarral, az 51. percben lezárhatta volna a lényegi kérdéseket Christophe Galtier csapata. Nem tette, ez pedig meg is bosszulta magát: 

két minutummal később Kosztics bal oldali beadását elmérte Donnarumma és az ötös jobb sarkánál felugró Mbappé is, Winston McKennie pedig Nuno Mendest megelőzve a kapu közepébe fejelt, 2–1!

A folytatásban csapkodóvá vált a játék, a középpálya gyakorlatilag megszűnt létezni, átrohantak egymáson a csapatok, de Donnarumma és Mattia Perin is nagy napot fogott ki. A hajrában azért a kitámadó Juventust többször is megkontrázták a hazaiak, újabb gólt azonban nem szereztek, így 2–1-es győzelemmel rajtolt a sorozat egyik top favoritja.

A többi pályán

A kora esti meccseken a Borussia Dortmund magabiztosan, 3–0-ra verte a dán Köbenhavn együttesét, a Chelsea viszont óriási meglepetésre már az első félidőben hátrányba került a Dinamo Zagreb otthonában, a bajnokságban tapasztalt impotens támadójáték pedig ezúttal is jellemezte a londoniakat, akik erejéből nemhogy az egyenlítésre, komoly helyzetre sem futotta.

A Leipzig hatalmas pofonba szaladt bele, amely sajnos Gulácsi Péter óriási hibája után indult el a lejtőn: a magyar válogatott hálóőre saját térfelén veszített labdát, amelyből a Sahtar vezetést szerzett. A második játékrészben bár Szoboszlai Dominik gólpasszát és Mohamed Simakan gólját követően egyenlítettek a hazaiak, az ukránok azonnal válaszoltak, majd további két találatot szerezve, a Red Bull Arénában ütötték ki 4–1-re a németeket.

A címvédő Real Madrid a Celticet verte idegenben 3–0-ra, a Manchester City pedig az ihletett formában futballozó, ezúttal két gólt szerző Erling Haaland vezérletével győzött magabiztosan a Sevilla otthonában. A Benfica 2–0-ra nyert a Maccabi Haifa ellen, az AC Milan pedig 1–1-re végzett Salzburgban.

BAJNOKOK LIGÁJA
Csoportkör, 1. forduló

Dinamo ZagrebChelsea 1–0 (1–0)
Dortmund–Köbenhavn 3–0 (20)
Benfica
–Maccabi Haifa 2–0 (0–0)
Celtic
–Real Madrid 0–3 (0–0)
PSG
–Juventus 2–1 (2–0)
RB Leipzig
–Sahtar Donyeck 1–4 (0–1)
Salzburg
–AC Milan 1–1 (1–1)
Sevilla
–Manchester City 0–4 (0–2)

(Borítókép: Xavier Laine/Getty Images Hungary)

Rovatok