Index Vakbarát Hírportál

Liverpooli blama, a Napoli kiütötte a BL-döntős angolokat

2022. szeptember 7., szerda 22:53

A labdarúgó Bajnokok Ligája 1. fordulójának szerdai mérkőzésein a BL-döntős Liverpool óriási vereséget szenvedett Nápolyban, a csoportot viszont így is az Ajax vezeti egyelőre. A Bayern München milánói rangadót nyert, a Barcelona gálázott.

Rangadó Milánóban és Nápolyban

A nap két csúcsmeccsére Olaszországban került sor a csoportfavoritok vendégszereplésével, Milánóban az Inter fogadta a Bayern Münchent, Nápolyban pedig a Napoli a Liverpoolt.

Utóbbi már az első percben hátrányba kerülhetett volna, Alisson rosszul lépett ki, Victor Osimhen elvitte mellette a labdát, de kiszorított helyzetből a kapufát találta el.

A nápolyiak új sztárja, Hvicsa Kvarachelia a 4. percben került először helyzetbe, lövését James Milner kézzel hárította, Piotr Zielinski pedig magabiztosan értékesítette a büntetőt (1–0).

Alig telt le az első negyedóra, amikor videózás után újra tizenegyeshez jutott a Napoli, Osimhen harcolta ki, de jobb alsóra tartó lövését hárította a brazil kapus.

A vendégek ettől kicsit kezdtek ébredezni, Trent Alexander-Arnold csapódó szabadrúgásával veszélyeztettek, de erre jött Joe Gomez óriási hibája, és csak Virgil van Dijken múlt, hogy Osimhen előkészítése után Kvarachelia nem talált ajtó-ablak helyzetben a kapuba...

Ami ekkor nem jött össze, percekkel később igen, gyönyörű akció végén Zielinski passzából André Zambo Anguissa volt eredményes – úgy vezetett kettővel a Napoli, hogy akár öttel is mehetett volna... (2–0)

A folytatás hasonlóan alakult, nyomott a Liverpool, igazából átütőerő nélkül, és a Napoli még Osimhen sérüléséből is jól jött ki: a helyére beálló Giovanni Simeone passzolt Kvarachelia szólója után a kapuba (3–0).

Édesapja, Diego 25 éve és 361 napja ugyancsak góllal debütált a Bajnokok Ligájában, akkor a Steaua ellen kétszer is eredményes volt.

A fordulást követően a nyolcadik szögletét is elvégezhette a Liverpool, de Alex Meret ismét könnyedén védett, a Napoli pedig újabb ellentámadás végén értékesített helyzetet, Simeone átadása után Zielinski duplázott (4–0).

Erre már jött a liverpooli szépítés, Luis Díaz tekerése már utat talált a kapu bal alsó sarkába, de hiába nyomott az angol csapat, közelebb már nem tudott kerülni ellenfeléhez (4–1).

A Bayern München viszont már az első percekben fölénybe került az Inter vendégeként, a félidő derekán pedig a vezetés is összejött, Joshua Kimmich remek indítása után Leroy Sané üggyel-bajjal átvette a labdát, majd értékesítette a ziccert (0–1).

A német rekordbajnok a szünetig 14 alkalommal vette célba az olaszok kapuját, ebből kilencszer el is találta azt, így hízelgő volt a házigazda számára az egygólos differencia.

A fordulást követően valamelyes kiegyenlítettebb volt a játék, de a 66. percben így is növelte előnyét a Bayern, Sané remek akciója után Danilo D'Ambrosio ügyetlenkedte saját kapujába a labdát (0–2).

A többi pályán

A korai idősávban a Rangers az első 16 percet még kihúzta az Ajax otthonában, az amszterdami gárda viszont bő negyedóra alatt háromszor is beköszönt, ezt követően pedig már csak az volt a kérdés, hogy marad-e a háromgólos különbség. Bár alaposan visszavett a holland együttes, a rekordigazolás Steven Bergwijn a végén megrázta magát, és görccsel együtt is eredményes volt (4–0).

A másik fellépésen az Európa-liga-győztes Frankfurt a második félidő derekán három perc alatt kapott két gólt a Sporting CP-től (Marcus Edwards mindkét gólban főszereplő volt), majd Nuno Santos is eredményes volt a hajrában, így fölényesen nyert a portugál csapat (0–3).

Este a Barcelona a papírformának megfelelően könnyedén fektette két vállra a Viktoria Plzent (5–1). Robert Lewandowski már a szünet előtt duplázott, majd a második játékrészben érkező Ferran Torres előkészítése után harmadszor is betalált, mielőtt a fiatal spanyol beállította a végeredményt.  

A Tottenham a hajrában darálta be Richarlison két találatával a második félidő elején megfogyatkozó Marseille-t.

Drámai végjátékot hozott az Atlético Madrid Porto elleni meccse, a portugálok a 82. percben ugyancsak emberhátrányba kerültek, a 92. percben Mario Hermoso megszerezte a vezetést a házigazdának, majd kezezett a 16-oson belül, a 96. percben pedig büntetőből egyenlített a vendégcsapat. Azt hitték, hogy vége? Jött Antoine Griezmann, és a 101. percben eldöntötte a meccset. Az éjjel csak véget ért Madridban...

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2022–2023-as szezonját?

  • 5777
    Manchester City
  • 4093
    Real Madrid
  • 3266
    Bayern München
  • 2781
    Barcelona
  • 1658
    PSG
  • 906
    más
  • 853
    Liverpool
  • 554
    AC Milan
  • 286
    Chelsea

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR

1. FORDULÓ

A-CSOPORT

Ajax (holland)–Rangers (skót) 4–0 (E. Álvarez 17., Berghuis 32., Kudus 33., Bergwijn 80.)

Napoli (olasz)–Liverpool (angol) 4–1 (Zielinski 5., 47. – az elsőt 11-esből, Anguissa 31., G. Simeone 44., ill. L. Díaz 49.) 

B-CSOPORT

Atlético Madrid (spanyol)–Porto (portugál) 2–1 (Mario Hermoso 92., Griezmann 101., ill. Mateus Uribe 96. – 11-esből)

FC Bruges (belga)–Leverkusen (német) 1–0 (Sylla 42.)

C-CSOPORT

Barcelona (spanyol)–Viktoria Plzen (cseh) 5–1 (Kessié 13., Lewandowski 34., 45+3., 67., Ferran Torres 71., ill. Sykora 44.)

Inter (olasz)–Bayern München (német) 0–2 (Sané 25., D'Ambrosio 66. – öngól)

D-CSOPORT

Frankfurt (német)–Sporting (portugál) 0–3 (M. Edwards 65., Trincao 67., N. Santos 82.)

Tottenham (angol)–Marseille (francia) 2–0 (Richarlison 76., 81.)

(Borítókép: Francesco Pecoraro/Getty Images)

Rovatok