Index Vakbarát Hírportál

A válogatott sztárjai kiakadtak, mert az oroszokkal kéne játszaniuk

2022. szeptember 11., vasárnap 14:29

A Bosnyák Labdarúgó-szövetség múlt héten jelentette be, hogy válogatottjuk edzőmérkőzést játszik Oroszországgal az őszi, világbajnokságot megelőző FIFA-napok egyikén. Ez a meccs lenne az első az ukrán–orosz konfliktus kitörése óta, amin az orosz válogatott szerepel: a bosnyákok viszont nagyon nem szeretnék, hogy így legyen – ennek a véleménynek adott hangot a csapatkapitány, az Interben futballozó Edin Džeko is.

„Elmondtam már, a meccs ellen vagyok, nem akarom lejátszani ezt a találkozót, amíg nincs béke. Számomra ez a legfontosabb. Egyértelmű az álláspontom, s ebbe nem fér bele, hogy pályára lépjek a találkozón, miközben ártatlan emberek szenvednek. Együttérzek az ukránokkal, és nem értem, hogy kerülhetne sor egy ilyen találkozóra jelen helyzetben” – fogalmazott Džeko, akit a Klix nevű bosnyák lap idézett. 

Ám nem a korábbi Bundesliga-gólkirály az egyetlen a bosnyák válogatottban, akinek nem tetszik a lekötött edzőmérkőzés. A csapat másik sztárja, a Barcelonától a napokban a Közel-keletre szerződött Miralem Pjanić szintén ellenzi, hogy lejátsszák a meccset. 

Ez egy rossz döntés. Nincsenek rá szavak, milyen rossz

– fogalmazott a 32 éves középpályás. 

Ahogyan arra a The Athletic is emlékeztet, az orosz válogatott 2021. november 21-e óta nem lépett pályára. Korábban a lengyel, a svéd és a cseh szövetség is jelezte, nem hajlandó vb-selejtezőn sem játszani az oroszokkal – nem sokkal ezután a nemzetközi és az európai labdarúgó-szövetség is felfüggesztette az ország tagságát, ami miatt a világbajnokságon sem vehet részt a válogatott. 

Az orosz–bosnyák meccs november 19-én Szentpéterváron lenne. 

(Borítókép: Edin Džeko 2022. szeptember 10-én. Fotó: Giuseppe Bellini/Getty Images)

 

Rovatok