Index Vakbarát Hírportál

Lewandowski elpuskázott ziccereit megbüntette a Bayern a csúcsrangadón

2022. szeptember 13., kedd 22:55

A labdarúgó Bajnokok Ligája 2. fordulójának keddi rangadóin a Bayern München hazai pályán 2–0-ra legyőzte az első félidőben nagy fölényben játszó Barcelonát, a Liverpool pedig a végjátékban döntött az Ajax ellen.

Bayern München–Barcelona

Bár a bajnokságban háromszor is ikszeltek, mégis a rutinosabb müncheniek voltak papíron a mérkőzés esélyesei, a katalánokat viszont ez kicsit sem érdekelte, és kifejezetten remek első negyedórát produkáltak.

Előbb Pedri került nagy helyzetbe, tolt egyet a labdán, majd visszalőtt a hosszú felé, de lábbal hárítani tudott Manuel Neuer, majd jött a korábbi müncheni Robert Lewandowski magánshow-ja.

Thomas Müller és Sadio Mané addig viccelődött azzal, hogy nehogy előbbi a lengyel gólvágónak passzoljon az elmúlt nyolc év megszokásából, hogy végül az együttes kapusa hozta gyakorlatilag ziccerbe volt csapattársát, de ebben a félidőben Lewandowski fejjel, lábbal, sehogy sem tudott betalálni, pedig volt négy nagy lehetősége is. 

A két csapat legutóbbi négy meccsét megnyerő müncheniek azért ezt követően játékban kiegyenlítettebbé tették a meccset, de igazán nagy lehetőség nélkül mehettek a szünetre.

A fordulást követően rögvest Raphinha törhette volna meg a jeget, távoli átlövése viszont elkerülte a Bayern kapujának bal alsó sarkát, majd a második félidőre érkező Leon Goretzka távoli lövését ütötte szögletre Marc-André ter Stegen.

Ebből pedig végül megszületett a vezetés, Joshua Kimmich tekerésére Lucas Hernández érkezett a legjobb ütemben, és fejelt a kapuba (1–0).

Ez megfogta a Barcát, és mielőtt felocsúdhatott volna a vendégcsapat, el is dőlt a három pont sorsa, Jamal Musiala passza utána Leroy Sané szlalomozott ziccerig, majd gurított a jobb alsóba (2–0).

Bő egy óra játék után óriási szépítési lehetőséget hagyott ki a Barcelona, Pedri lövése a kapufáról kifelé pattant, rajta kívül még Ousmane Dembélében volt benne a gól.

A hajrában Lewandowski szabadrúgásból is hiába próbálkozott, ezen a napon sem neki, sem a katalán csapatnak nem jött össze semmi.

Liverpool–Ajax

A fentebbi párharcban 11 (6–5), ebben 10 (6–4) BEK/BL-siker csapott össze, egyértelműen ez volt hát a nap második legpatinásabb meccse.

Ellentétes előjellel várták az első két kalapból érkezők a rangadót, hiszen a Liverpool hatalmas pofont kapott Nápolyban, míg az Ajax négyet vágott a Rangersnek.

Azt viszont mindenki tudja, hogy a Mersey-parti gárdát leírni dőreség lenne, hiszen a manchesteri vereségét például kilenc góllal feledtette a következő meccsén…

Az angolok ezúttal nagyon bekezdtek, hatalmas nyomás alá helyezték a vendégeket, és a fölény a 17. percben góllá érett: Alisson felívelése után Diogo Jota készített elő ziccert Mohamed Szalahnak, aki nem is hibázott (1–0).

A Pool maradt támadásban, Thiago Alcantara gyakorlatilag lubickolt a középpályán, Luis Díaz, Jota és Szalah is növelhette volna az előnyt, de a befejezésekbe rendre hiba csúszott.

Ahogyan Trent Alexander-Arnold védekezésébe is, az Ajax egyetlen (nem lesről) érkező veszélyeztetéséből egyenlített is, Steven Berghuis centerezése után Mohammed Kudus tolt egyet a labdán, majd bődületesen nagy gólt vágott a jobb felsőbe (1–1).  

A játék képe nem változott ezt követően sem, nyomott a Liverpool, TAA távoli lövéssel és közeli ziccerekkel is megpróbálta javítani hibáját, de a 38 éves Remko Pasveer neki és Virgij van Dijknek is átjátszhatatlan volt.

A második félidőben Jota távoli próbálkozásánál is helyén volt a vendégek kapusa, a Liverpool pedig hiába irányított, nem volt átütőerő a játékában – mindkét fél csak lesről tudott veszélyeztetni.

Az utolsó negyedórához érve éledezett az Ajax, és Dusan Tadics jobb oldali beadása után Daley Blind óriási helyzetben fejelhetett kapura, kevéssel a hosszú mellé fejelt.

A Benficával az Ajaxot kiejtő Darwin Núnez lapos lövése riogatott a hajrában, majd Szalah lövése pattant a lécre, de Joël Matip fejesét a 89. percben már csak a gólvonal mögül tudták kifejelni a védők, így a Liverpool csak megnyerte a meccset (2–1).

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2022–2023-as szezonját?

  • 5777
    Manchester City
  • 4093
    Real Madrid
  • 3266
    Bayern München
  • 2781
    Barcelona
  • 1658
    PSG
  • 906
    más
  • 853
    Liverpool
  • 554
    AC Milan
  • 286
    Chelsea

 

BAJNOKOK LIGÁJA

2. FORDULÓ, KEDDI MECCSEK

A CSOPORT

Liverpool (angol)–Ajax (holland) 2–1 (Szalah 17., Matip 89., ill. Kudus 27.)

A csoport állása: 1. Napoli 3 pont (4–1, 1 meccs), 2. Liverpool 3 (3–5), 3. Ajax 3 (5–2), 4. Rangers 0 (0–4, 1)

B CSOPORT

Leverkusen (német)–Atlético Madrid (spanyol) 2–0 (Andrich 84., M. Diaby 87.)

Porto (portugál)–FC Bruges (belga) 0–4 (Jutgla 15. – 11-esből, Sowah 47., Skov Olsen 52., Nusa 89.) 

A csoport állása: 1. FC Bruges 6 (5–0), 2. Leverkusen 3 (2–1), 3. Atlético Madrid 3 (2–3), 4. Porto 0 (1–6)

C CSOPORT

Viktoria Plzen (cseh)–Inter (olasz) 0–2 (Dzeko 20., Dumfries 70.)

Bayern München (német)–Barcelona (spanyol) 2–0 (L. Hernández 51., Sané 54.)

A csoport állása: 1. Bayern München 6 (4–0), 2. Barcelona 3 (5–3), 3. Inter 3 (2–2), 4. Plzen 0 (1–7)

D CSOPORT

Sporting (portugál)–Tottenham (angol) 2–0 (Paulinho 90., Arthur Gomes 93.)

Marseille (francia)–Frankfurt (német) 0–1 (J. Lindström 43.)

A csoport állása: 1. Sporting 6 (5–0), 2. Tottenham 3 (2–2), 3. Frankfurt 3 (1–3), 4. Marseille 0 (0–3)

(Borítókép: Alex Grimm/Getty Images)

Rovatok