Index Vakbarát Hírportál

Még mindig új, annak ellenére, hogy már 65 éves

2022. szeptember 24., szombat 05:56

A Camp Nou – katalán szórenddel Nou Camp – az FC Barcelona ikonikus stadionja, amely október 6-án ünnepli a létesítményben játszott első hivatalos labdarúgó-mérkőzés hatvanötödik évfordulóját. Ma már a névadó szponzor is oda kívánkozik a stadion neve elé, de ezt mi most nem illesztjük hozzá, mert akkor lelőnénk a kvízünk egyik kérdésére adandó helyes választ.

A stadion, amelyet 65 évvel ezelőtt, 1957. szeptember 24-én adtak át, legalább annyira szimbóluma a katalán fővárosnak, mint a Sagrada Familia székesegyház, a Las Ramblas sétálóutca vagy a Güell Park, a zseniális építész, Antoni Gaudí burjánzó fantáziájának szüleménye.

A csaknem százezer nézőt befogadó monumentális létesítményben az ötvenes években és a hatvanas évek elején rendszeresen pályára léptek a klub ikonikus játékosai: Kubala László, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán. Olyannyira, hogy Lionel Messi felbukkanásáig közülük az egyiket tartották az egyesület 123 éves története legnagyszerűbb labdarúgójának. (Hogy melyiküket, azt szintén nem áruljuk el, mert ezzel megkönnyítenénk a kvíz megfejtését.)

Ettől függetlenül is része a stadion a magyar futball történelmének, itt játszották az 1964-es Európa-bajnokság bronzmérkőzését, amelyen Magyarország Bene Ferenc egy és Novák Dezső két góljával hosszabbításban 3–1-re legyőzte Dániát.

Az 1982-es világbajnokságra egy harmadik karéjt is építettek a meglévő kettő fölé, és akkor már 120 000 nézőt fogadott be a gigantikus létesítmény. A kilencvenes évek végére megszüntették az állóhelyeket, ugyanakkor 2,5 méterrel mélyebbre süllyesztették a gyepszőnyeget, ami további ülőhelyek létesítését tette lehetővé. Ezek után már nem érte el a százezret a stadion befogadóképessége.

A jegyek nem olcsók. Jelenleg egy bajnoki mérkőzésre a legalacsonyabb árfekvésű belépő a kakasülőn 34 euróba kerül, a legdrágább VIP-jegy közvetlenül a kispadok mögött 950 eurót kóstál. De hogyha a VIP-jegyeket nem számítjuk, akkor a legdrágább belépő az alsó tribünön 179 eurós.

Most pedig, miután kiderítettük, mennyiért nézhetünk meg egy La Liga-mérkőzést a Camp Nouban, jöjjön a kvíz!

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: David Ramos / Getty Images)

Rovatok