Index Vakbarát Hírportál

„Magyarország veszélyes!” – az olasz szövetségi kapitány a hétfői NL-meccsről

2022. szeptember 25., vasárnap 18:58

Roberto Mancini szerint minimum egálközeli a magyar és az olasz válogatott győzelmi esélye a hétfői Nemzetek Ligája-találkozón. Az olasz szövetségi kapitány nagy tisztelettel beszélt egykori klubtársa, Marco Rossi munkájáról, aki az elmúlt években nagyszerű eredményeket ért el a magyar kispadon, a játékosaink közül azonban senkit sem szeretett volna kiemelni.

Az olaszok júniusban 2–1-re legyőzték a magyar válogatottat – ez a csapatunk eddigi egyetlen veresége a Nemzetek Ligája 2022–2023-as kiírásában. Azóta viszont igen hektikusan szerepeltek a sorozatban, mivel előbb kaptak egy ötöst a németektől, majd gól nélküli döntetlent játszottak Angliával, végezetül – a legutóbbi játéknapon – 1–0-ra megverték Gareth Southgate tanítványait.

De vajon melyik arcukat mutatják majd a Puskás Arénában?

„A magyarok ellen sosem egyszerű. Örülök annak, hogy korábbi csapattársam (a Sampdoriában futballoztak együtt, a közös múlt pedig központi motívuma volt a júniusi olaszországi meccsnek – a szerk. megjegyzése), Marco ilyen remek munkát végez a válogatottjukkal, az Európa-bajnokságon is kifejezetten jól szerepeltek, és a Nemzetek Ligájában is remekül teljesítenek eddig” – kezdte sajtótájékoztatóját Roberto Mancini.

Ötven-ötven százalék esélyt mondok, és a döntetlen is benne van a pakliban. Láttuk, hogy a németek ellen hogyan játszottak, és azt is láttuk, mi az angolok ellen mire voltunk képesek. Biztos vagyok abban, hogy kemény meccs lesz.

Hozzátette, Ciro Immobiléről az utolsó pillanatban derült ki, hogy nem lesz bevethető, így nem utazott el Milánóból Budapestre. A Lazio támadóját leszámítva azonban mindenki a rendelkezésére áll abból a keretből, amely pénteken az angolok ellen is bevethető volt.

„A frissítés jegyében néhány helyen változtatnia kell majd a kezdőn, de az alapvető cél, hogy támadó felfogású, jó futballt játszó csapatot tudjunk a pályán. A legfontosabb viszont az lesz, hogy végig higgadtak és koncentráltak tudjunk lenni, stabilan védekezzünk, mert a magyarok hazai pályán 70 ezer néző által hajtva, buzdítva nagyon veszélyesek lehetnek.”

Ami a hadrendeket illeti, szerintem a magyarok hasonló szerkezetben kezdenek majd, mint az előző meccsen. Erre is készülünk. Az a legfontosabb, hogy agresszíven kezdjünk, de kellő nyugalommal és precizitással, hogy ha lehetőségünk adódik, akkor azzal élni is tudjunk. Nehéz lesz.

Mancinit arról is megkérdezték, kit tart a magyar labdarúgó-válogatott legveszélyesebb játékosának. „Nagyon tiszteljük a teljes magyar válogatottat. Az elmúlt három évben rengeteget fejlődtek, váratlan eredményeket értek el. Nem lehet egyetlen játékost kiemelni, nem is szeretnék. Konkrétan a csapatjáték az, amiben nagyon jók, legyen szó védekezésről, támadásról, magáról a szervezettségről” – mondta diplomatikusan.

Érdekesség, hogy az olaszok szövetségi kapitánya játékosként már megfordult Budapesten, 1991-ben a Sampdoriával a Honvéd ellen lépett pályára – s a vesztes csapat tagja volt Kispesten. Mint kiderült, a mai napig emlékszik a találkozóra, igaz, a párharccal kapcsolatban akadt egy-két fekete folt a memóriájában.

„Jól emlékszem, de arra is jól emlékszem, hogy a visszavágón 3–0-ra nyertünk... jaj, nem, 3–1-re” – próbálta elviccelni a választ, és menet közben csupán a magyar újságírók pontosítása után korrigálta magát.

S hogy mit jelentene az olaszoknak, ha hétfőn nyerni tudnának a Puskás Arénában, és bejutnának a Nemzetek Ligája final fourjába?

Ami engem illet, nincs szükségem megerősítésre. Persze az, hogy nem jutottunk ki a világbajnokságra, egy óriási csapás. De ismerem annyira a labdarúgás világát, hogy tudjam, vannak ilyen csapások, amelyek akkor is jönnek, ha nem érdemli meg az ember. A négyes döntő a fiataljaink számára lehet nagy dolog, jó visszaigazolása annak, hogy megfelelő úton járunk.

Emlékezetes, az olaszok Mancini vezetésével tavaly megnyerték a labdarúgó-Európa-bajnokságot, utána viszont nem tudtak kvalifikálni a 2022-es katari foci-vb-re.

A magyar válogatott sajtótájékoztatójáról itt írtunk bővebben!

NEMZETEK LIGÁJA
A LIGA, 3. CSOPORT
6. FORDULÓ (hétfő)
20.45: Magyarország–Olaszország
20.45: Anglia–Németország

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Magyarország 10 pont
2. Olaszország 8 pont
3. Németország 6 pont
4. Anglia 2 pont

(Borítókép: Roberto Mancini. Fotó: Szabó Réka / Index)

Rovatok