Index Vakbarát Hírportál

Korai gálák után vesztes vb-döntő, majd világbajnokverés Budapesten

2022. szeptember 26., hétfő 14:03

A magyar labdarúgó-válogatott szenzációs bravúrt érhet el, ha hétfő este nem hagyja el vesztesen a Puskás Aréna gyepét az olaszok elleni Nemzetek Ligája-csoportzárón.

Ez esetben ugyanis a németek és az angolok mellett a négyszeres világbajnokot is magunk mögött tartanánk, és az előzetesen halálcsoportnak várt kvartettből bejutnánk a négyes döntőbe.

A két válogatott egymás elleni örökmérlege összességében masszív olasz fölényt mutat (8 győzelem, 9 döntetlen, 17 vereség), de azért van bőven mibe kapaszkodnunk így is.

Parádés kezdés – Olaszország ellenünk szenvedte el története legnagyobb zakóját

Először 1910. május 26-án a Millenárison csaptak össze a felek, akkor a duplázó Schlosser Imre vezérletével már 6:0-ra is vezetett a magyar csapat, az olaszok erejéből pedig csak a szépítésre futotta (6:1).

A „visszavágón” januárban újra betalált a Ferencvárossal és az MTK-val 13-szoros bajnok, hétszeres gólkirály csatár, ezzel nyertünk Milánóban 1:0-ra, 1923-ban pedig gól nélkül végeztek a gárdák Genovában.

A negyedik felvonásra ismét Budapesten került sor, ez pedig még simább is lett, mint az első volt: az első félidőben Braun József duplázott, a fordulást követően Molnár György tíz perc alatt mesterhármast jegyzett, a vendégek pedig büntetőből megint csak szépíteni tudtak (7:1).

Érdekesség, hogy ez a 7:1 egyben az olasz válogatott történetének legsúlyosabb veresége – ugyanúgy, ahogyan angolok elleni 1954-es 7:1-es sikerünk is a rivális legnagyobb zakója!

A visszavágás sem jött össze, 1925-ben előbb 2:1-re fordított a magyar csapat Milánóban, majd a Ferencváros pályáján Molnár György büntetőjével ikszeltünk (1:1) – viszont ezzel véget is értek a jó évek, négy győzelemmel és két döntetlennel.

Olasz henger – világbajnoki aranyérem

A következő találkozóra 1928 márciusában került sor, és bár 2:0-ra is vezettünk Rómában, az olaszok végül 4:3-ra fordítottak, ezzel pedig egy mesés szériát kezdtek el: 1953 májusáig 15 találkozón 11 győzelem mellett négy döntetlen volt a mérlegük.

A nyolcadik egymás elleni meccs hozta a legsimább magyar vereséget, Giuseppe Meazza a 70. percig triplázott, végül pedig 5:0-ra győzött Vittorio Pozzo együttese Budapesten, egy évre rá Torinóban a 90. percben döntöttek az olaszok (2:3), és 1935-ig annak is örülhettünk, ha itthon összejött egy iksz.

A két válogatott történetének legfontosabb mérkőzésére 1938. június 19-én került sor, amikor a világbajnokság döntőjében találkoztak a felek. Gino Colaussi már a 6. percben vezetéshez juttatta övéit, és bár Titkos Pál két perccel később felelt, Silvio Piola és Colaussi gólja után 3:1-es olasz előnnyel fordultak a felek. Az esélyeket Sárosi György hozta vissza a 70. percben, de a végjátékban Piola is megszerezte második találatát, így az olaszok 4:2-re nyertek, és megvédték a világbajnoki címüket.

Piola és Colaussi (2) uralta az 1939-es olasz sikert is (3:1), 1947-ben pedig Szusza Ferenc és Puskás Ferenc találata is kevésnek bizonyult Torinóban (2:3).

Az aranycsapat kozmetikáz

A magyar futball egyik legdicsőbb korszakát most részletesen nem fejtenénk ki, legyen annyi elég, hogy 1950 májusa és 1956 februárja között 50 meccsből 43 győzelem és hat döntetlen mellett csak egyszer kaptak ki a mieink – az 1954-es világbajnoki döntőben...

Az angolok elleni legendás 6:3 és a már említett 7:1 mellett az olaszok ellen is volt két sikerünk, Rómában Hidegkuti Nándor gólja után Puskás Ferenc duplázott (3:0), majd a Száguldó őrnagy törte meg a jeget 1955-ben a 103 ezer néző előtt a 80. percben, mielőtt Tóth II József is betalált (2:0).

Az 1959-es firenzei találkozón Tichy Lajos találata végül csak döntetlent ért (1:1), hat évvel később viszont Albert Flórián és Bene Ferenc góljával 2:1-es siker jött össze.

Újabb olasz menetelés

Ekkor összesítésben hét magyar győzelem, hét döntetlen és 11 vereség volt a mérleg, a 13 éves szünet után viszont jött az újabb olasz henger.

Az 1978-as világbajnokságon a végül negyedik helyen záró Paolo Rossiék 3:1-re legyőzték Baróti Lajos hajrában szépítő csapatát, majd 11 évre rá Gianluca Vialliék sem kegyelmeztek Bicskei Bertalan gárdájának (4:0).

Az 1992-es Európa-bajnokságot megelőző selejtezősorozatra egy csoportba sorolták a csapatokat, itthon Disztl László korai találatára a szünet után Roberto Baggio felelt büntetőből, kint viszont Roberto Donadoni negyedóra alatt eldöntötte a három pont kérdését (3:1). Más kérdés, hogy így is a szovjetek jutottak tovább a csoportból, az olaszok a második helyen zártak, minket a norvégok is megelőztek.

1996-ban felkészülési meccsen találkoztunk, akkor Pierluigi Casiraghi találatát Bánfi János öngólja követte – és ez volt az utolsó hazai vereségünk!

Megvertük a világbajnokot is, 26 éve veretlenek vagyunk itthon

Tegyük hozzá, olyan marha sok esélyük nem is volt az olaszoknak, mivel csak két találkozót rendeztek itt az elmúlt negyedszázadban...

A 2000. szeptember 3-i vb-selejtezőn Filippo Inzaghi góljára Horváth Ferenc válaszolt villámgyorsan, de a szünet előtt újra betalált a Juve és a Milan korábbi klasszisa. A válasz ezúttal jóval később jött, de Horváth Ferenc a hajrában ismét egyenlíteni tudott, így 2:2-re végeztünk.

Idegenben Alessandro Del Piero első félidő végén szerzett gólja döntött, ellenfelünk végül csoportgyőztesként kijutott a világbajnokságra, mi viszont a románok és a grúzok mögött csak a negyedikek lettünk.

Legutóbb Magyarországon 2007 augusztusában randevúztak a felek, az akkor világbajnoki címvédő olaszok felkészülési meccsen szerepeltek a Puskás Ferenc Stadionban, és bár Antonio Di Natale találatával a második félidő elején vezetést szereztek, Juhász Roland, Gera Zoltán és Feczesin Róbert bő negyedóra alatt három magyar gólt jegyzett, és 3:1-re nyertünk.

Érdekesség, hogy az elmúlt 15 évben csak egyszer sodorta a sors egymás útjába a két válogatottat, természetesen a Nemzetek Ligája előző összecsapására gondolunk, ahol az olaszok nagy fölényben játszva simán vezettek az első félidőt követően, és bár a végén támadtunk az egyenlítésért, pont nélkül maradtunk Cesenában (1:2). 

Itt tartunk most, ha tovább nyújtjuk a hazai veretlenségünket, akkor készülhetünk a négyes döntőre, ha az olaszok öt döntetlen és öt vereség után hatodszor is nyernek Magyarországon, akkor ők kerülnek a final fourba.

A válaszra már nem is kell sokat várni.

Ön szerint hányadik helyen végez csoportjában a magyar válogatott?

  • 8434
    Csoda! Megnyerjük az A ligás csoportot
  • 3582
    Másodikak leszünk

NEMZETEK LIGÁJA
A LIGA, 3. CSOPORT
6. FORDULÓ
20.45: Magyarország–Olaszország
20.45: Anglia–Németország

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Magyarország 10 pont
2. Olaszország 8 pont
3. Németország 6 pont
4. Anglia 2 pont

(Borítókép: A magyar csapat tagjai tapsolnak, miután barátságos labdarúgó-mérkőzésen 3–1-re győzött Magyarország Olaszország válogatottja ellen a Puskás Ferenc Stadionban. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok