Index Vakbarát Hírportál

Magabiztos Tottenham-veréssel fejelte meg 15 éve nem látott jó rajtját az Arsenal

2022. október 1., szombat 15:22

Nagy rangadónak ígérkezett, végül meglepően izgalommentes véget ért az Arsenal és a Tottenham összecsapása az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. A házigazda 3–1-es sikerével nemcsak elvette a Spurs idénybeli veretlenségét, hanem biztosította pozícióját a tabella élén is.

Rég nem ígérkezett ekkora téttel bírónak az Arsenal és a Tottenham összecsapása. A két londoni rivális – kiknek stadionját jó, ha öt kilométer választja el légvonalban a város északi részén – egyaránt a dobogóról várta a kezdést. A hazai csapat konkrétan a tabella éléről, míg a Spurs – a Manchester City mellett egyedüli veretlen együttesként az eddigi hét forduló után – a harmadik pozícióból. 

(Konkrétan 2007 óta először esett meg, hogy a derbit valamelyik csapat az első helyről kezdte, akkor az Emirates közönsége 2–1-es Arsenal-győzelemnek örülhetett, nem kisebb legenda, mint a dán Nicklas Bendtner találatának köszönhetően.) 

Ezt a rangadót a piros-fehér mezes együttes kezdte jobban, Gabriel Martinelli lövésénél azonban Hugo Llorris a kapufa segítségével még menteni tudott. A 20. percben Ben White lekészített labdájából Thomas Partey bombagóljával viszont már vezetésre váltotta a mezőnyfölényt a házigazda (1–0).

A folytatásban feljavult a Tottenham, amely a 31. percben a Richarlison által kiharcolt és Harry Kane által értékesített büntetőből egyenlített. Az „ágyúsoknál” nevelkedett támadó immár 44.-szer volt eredményes a londoni riválisokkal szemben (1–1). 

A 29 éves csatár emellett több rekordot is átírt a Premier League történetében a 190. találatával: például ő lett az első játékos, aki 100 idegenben szerzett gólig ért a sorozat 1992 óta íródó történetében. 

A második félidő elején pillanatok alatt visszaszerezte a vezetést az Arsenal: Bukayo Saka jobbról eleresztett lövése ugyan csak centikre pattant ki Llorrisról, Gabriel Jesusnak ez is elég volt ahhoz, hogy lecsapjon rá, és kellő agresszivitással Cristian Romerót megelőzve a kapuba helyezzen (2–1). 

Egyórányi játék után még nagyobb bajba került a Spurs, Emerson Royal ugyanis piros lapot kapott, miután egy megkésett belépővel megtaposta Martinelli bokáját. 

Az Arsenal brazilja megúszta a komoly sérülést, s ha már folytatni tudta a játékot, nem sokkal később kiosztott egy gólpasszt Granit Xhakának (3–1). Ezzel eldőlt a három pont sorsa, s az egyetlen kérdés az maradt, hány találat lesz a két csapat közt a végén... 

Végül a kegyelemdöfés elmaradt, igaz, a csereként beállt Kieran Tierney-nek akadt még egy veszélyes átlövése, és Martinellinek is egy sokat ígérő szabadrúgása, de Llorris eszén egyikük sem tudott túljárni. 

Az Arsenal a már emlegetett 2007–2008-as idény óta, azaz több mint 15 éve a legjobb idényrajtját produkálja eddig, és nyolc meccs után 21 ponttal a tabella élén áll. 

LABDARÚGÁS
ANGOL PREMIER LEAGUE
Arsenal–Tottenham 3–1 (Partey 20., G. Jesus 49., Xhaka 67., ill. Kane 31. – 11-esből)

(Borítókép: Az Arsenal-játékosok gólöröme Thomas Partey találata után. Fotó: Catherine Ivill/Getty Images)

Rovatok