Index Vakbarát Hírportál

Folytatódott a Haaland-show, Messi újabb csúcsot ért el, exfradista mattolta a Realt

2022. október 6., csütörtök 05:31

A Manchester City a Köbenhavn, a Chelsea kisebb meglepetésre az AC Milan ellen parádézott a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének szerdai mérkőzésein. A Borussia Dortmund a Sevilla otthonában ért el magabiztos sikert, míg a Real Madrid életét a volt ferencvárosi, Olekszandr Zubkov ugyan megnehezítette, de pontokba az ukrán támadó gólja sem került a spanyoloknak.

Kiütéses Chelsea-siker a Milan ellen

Ugyan az AC Milan játékosait sújtó sérüléshullám már a meccs előtt is ismert volt, sőt, előzetesen az is jó kérdésnek tűnt, az olaszok egyáltalán normálisnak nevezhető hosszúságú kispadot tudnak-e nevezni a Chelsea elleni BL-meccsre (végül hárommal kevesebb játékos ült ott, mint a hazai oldalon), a találkozó képe így is meglepően egyoldalú lett. 

A londoni klub valamivel talán kevesebbet birtokolta a labdát, ám mindez abból fakadt, hogy amikor viszont hazai lábakon járt, gyors, magabiztos, sokszor egyritmusú akciókat vezettek vele Graham Potter tanítványai. Nem is volt kérdés, megérdemelten szerezték-e meg a vezetést a kék mezesek a 24. percben, amikor is Wesley Fofana Rubel Loftus-Cheek fejese után a kapuba küldte a kipattanót (1–0). Nem sokkal később Fofanát le kellett cserélni, de a Chelsea-t ez sem zökkentette ki, a játékrész hajrájában Mason Mount duplázhatta volna meg az előnyt, ám les miatt nem adták meg az angol középpályás gólját. 

Fordulás után nem sokáig maradtak nyitott kérdések: az 56. percben Pierre-Emerick Aubameyang, a 61.-ben Reece James vette be a milánói kaput (3–0). A román veterán, Ciprian Tatarusanu hiába védett remekül a Stamford Bridge-en, a milánóiaknak ez sem volt elég, hogy elkerüljék a fájdalmas pofont és a háromgólos vereséget. 

A csoport másik meccsén a Salzburg legyűrte a Dinamo Zagrebet. 

Folytatódott a Haaland-show

Az est másik angol csapata, a Manchester City sem fogta vissza magát, igaz, előzetesen jóval könnyebbnek tűnő ellenfél, a dán Köbenhavn várt Erling Haalandékra. A norvég támadó immár a Premier League történetének leggyorsabban összehozott mesterhármasával (mindössze nyolc meccs kellett hozzá Michael Owen eddigi 48 meccses rekordjához képest) a háta mögött, önbizalommal telve várhatta a meccset.

Nem is okozott csalódást. A 22 éves csatár Joao Cancelo labdájából már a 7. percben megszerezte a vezetést a Citynek, a 32. minutumban pedig egy szöglet utáni lecsorgót a hálóba vágva már a második góljánál járt. Ha a dánok reménykedtek is bármiféle csodában, a 39. percben Davit Hocsolava öngóljával az utolsó reményük is elszállt erre (3–0). 

Haaland mindössze a harmadik játékos lett, aki egy angol klubban lejátszott első három BL-meccsén egyaránt gólt tudott szerezni, érdekesség, hogy előtte szintén egy City-játékosnak, az azóta már a Barcelonát erősítő Ferran Torresnek sikerült ugyanez… 

A második gólja ráadásul már a 28. találata volt a Bajnokok Ligájában – mindössze a 22. fellépésén. Ahogy az Opta statisztikusai is felhívták rá a figyelmet, 1.27-es gólátlagával a sorozat történetében 98 csapatot(!) előz meg. S már több gólja van, mint olyan korábbi klasszisoknak, mint Rivaldo vagy Luis Suárez…

A második félidőben Rijad Mahrez tizenegyesből tette még magabiztosabbá a sikert, majd a 76. percben a cserecsatár, Julian Álvarez állította be az 5–0-s végeredményt.  

A kvartett másik találkozóján a Borussia Dortmund Jude Bellingham vezérletével 4–1-re nyert a Sevilla otthonában. A még mindig tinédzserkorú angol középpályás góllal és gólpasszal vette ki a részét abból, hogy csapata a szünetig háromgólos lépéselőnybe tudjon kerülni. A második játékrész elején en-Nesziri ugyan ideig-óráig feltámasztotta a sevillai reményeket, ám hiába próbálkoztak tíz gólszerzési kísérlettel a hazaiak, a meccs újabb gólját így sem ők, hanem a németek szerezték. A 75. percben Julian Brandt mattolta Bono kapust, kialakítva a végeredményt. 

Tinédzsereire Bellingham mellett Youssoufa Moukoko miatt sem panaszkodhat a BVB: minden idők legfiatalabb Bundesliga-debütánsa még mindig csak 17 esztendős, s kezdőként két gólpasszal járult hozzá a szerdai diadalhoz. 

Volt fradista vette be a Real kapuját 

Braziljai segítségével szárnyalt és szűk félóra után úgy tűnt, a Real Madrid csúnyán ki is ütheti majd a Sahtar Donyecket az F-csoportban. A 13. percben Rodrygo, a 28.-ban Vinícius Jr. vette be Anatolij Trubin kapuját (2–0). 

A meccs egyik pikantériáját az adta, hogy ukrán hálóőr állt a hazai kapu előtt is: a kisebb sérülés miatt már a hétvégi bajnokiról is hiányzó Thibaut Courtois-t az élete első Bajnokok Ligája-meccsén szereplő Andrij Lunin helyettesítette. 

És nem úszta meg kapott gól nélkül… A 39. percben Olekszandr Zubkov, a Ferencvárost nyáron elhagyó Sahtar-csatár félollózó mozdulattal, 12 méterről mattolta a 23 esztendős honfitársát (2–1).

A játék képe ettől sem változott meg, a Real mezőnyfölényéről sokat elárul, hogy csak a második félidőben 18 gólszerzési kísérlete volt a spanyol csapatnak. Újabb gólt szerezni azonban egyikből sem tudott a címvédő, így papíron egy szorosnak tűnő meccset nyerhetett meg. Annál is inkább, mert a sorjázó hazai helyzetek közepette a 80. percben volt egy kifejezetten ígéretesnek tűnő szabadrúgása is a donyeckieknek – igaz, Mihajlo Mudrik végül a kaput sem találta el belőle…

A madridiak három kör után is 100 százalékosak, a Sahtar pedig hátrafele kénytelen figyelni, a Celticet legyőző Leipzig ugyanis már csak egy pontra van az ukrán csapat mögött… 

Gulácsi Péter sérülése viszont nekünk nem jó hír. 

Messi újabb rekordja

A H csoportban a Juventus megszerezte első pontjait az izraeli Makkabi Haifa legyőzésével, a Paris Saint-Germain viszont pontokat veszített, ugyanis 1–1-es döntetlenre végzett a Benfica otthonában.

Lionel Messi viszont így is tovább ékesítette eddig is páratlannak számító BL-karrierjét, a 22. percben szerzett találata ugyanis azt jelentette, már a 40. különböző rivális kapuját vette be az európai elit sorozatban. 

Mondani sem kell, hasonló „skalpgyűjteménye” egyetlen futballistának sincs a világon. 

LABDARÚGÁS
BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
Chelsea–Milan 3–0 (W. Fofana 24., Aubameyang 56., R. James 62.)
Real Madrid–Sahtar Doneck 2–1 (Rodrygo 13., Vinícius 28., ill. Zubkov 39.)
Manchester City–Köbenhavn 5–0 (Haaland 7., 32., Hocsolava 39. – öngól, Mahrez 44. – 11-es, J. Álvarez 76.)
Sevilla–Dortmund 1–4 (Nesziri 50., ill. Guerreiro 6., Bellingham 41., Adeyemi 43., Brandt 75.)
Juventus–Maccabi Haifa 3–1 (Rabiot 35., 83., Vlahovics 50., ill. David 75.)
Benfica–Paris Saint-Germain 1–1 (Danilo 41. – öngól, ill. Messi 22.)
Korábban 
RB Leipzig–Celtic 3–1 (Nkunku 27., André Silva 64., 77., ill. Jota 47.)
FC Salzburg–Dinamo Zagreb 1–0 (Okafor 71. – 11-esből)

(Borítókép: Erling Haaland öröme az első manchesteri gól után. Fotó: James Gill – Danehouse / Getty Images)

Rovatok