Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos, visszatér az angol focibajnokik előtti térdelés

2022. október 7., péntek 13:23

Az október 8-ai és 16-ai hétvégén lejátszott angol labdarúgó-bajnokik előtt ismét térdelni fognak a játékosok – jelentette be a Premier League vezetősége. Az akcióra a „No room for Racism”, szabad fordításban „Nincs helye rasszizmusnak” nevű kampány részeként kerül sor. A klubok a 2022–2023-as idény előtt döntöttek úgy, hogy a másfél éve „hódító”, eredetileg rasszizmusellenesnek szánt, ám időközben sokak szerint kiüresedett, jelentését és jelentőségét vesztett gesztussal leállnak, s csak néhány meghatározott meccs előtt ereszkednek majd ismét térdre a futballisták.

A mostani bejelentéssel igazából csak megerősítették az augusztus elején is leírtakat, az akkori ígéret szerint a térdelő gesztusnak csak azokban a fordulókban és meccseken adnak helyt, amelyek

Emlékezetes, a gesztus még 2020-ban, George Floyd halála után, a Black Lives Matter mozgalom térnyerésével párhuzamosan terjedt el a világ labdarúgásában, a Premier League-ben pedig még az előző idényben is általános volt, hogy így induljon egy meccs.

A BBC augusztus eleji beszámolója arról szólt, hogy a csapatkapitányok csupán a többedik egyeztetés után tudtak dűlőre jutni arról, hogy a 2022–2023-as idényben a legtöbb meccs előtt már ne ereszkedjenek térdre a résztvevők.

A lap emlékeztetett: a tavaszi időszakban több csapatnál – többnyire a másodosztályban – úgy döntöttek, hogy felhagynak az eredeti céljaik szerint rasszizmusellenes üzenetet közvetítő térdeléssel. Ilyen klub volt a ma már a PL-mezőnyhöz tartozó Brentford és a Bournemouth mellett a Derby County és a Queens Park Rangers is.

„Jelenleg nem számít, hogy térdelünk-e vagy sem, néhány embert ugyanúgy bántalmaznak pusztán a származásuk miatt” – jelentette ki ezzel kapcsolatban az elefántcsontparti válogatott Wilfried Zaha. A Crystal Palace csapatkapitánya azon kisebbséghez tartozott, akik nem is térdeltek le a meccsek előtt már a 2021–2022-es kiírásban sem.

A BBC anno azt írta, sok játékos egyszerűen elveszítette a hitét abban, hogy a gesztus bármit is ér, és bármilyen, rasszizmus elleni üzenetet képes még a szurkolók irányába közvetíteni.

(Borítókép:  Paul Harding / Getty Images)

Rovatok