Index Vakbarát Hírportál

Összecsaptak a szurkolók a rendőrökkel, csupán 9 percig tartott a rangadó

2022. október 7., péntek 09:17

Újabb focibalhétól hangos a világsajtó, ezúttal Argentínában torkollott teljes káoszba a Gimnasia La Plata és a Boca Juniors presztízscsatája.

Nem tartott sokáig az argentin élvonalban második helyen álló Boca Juniors és az ötödik pozíciót elfoglaló házigazda, a Gimnasia La Plata összecsapása: a találkozót már a 9. percben lefújta a meccs játékvezetője, miután a szurkolók összecsaptak a rendőrökkel, és hiába telt az idő, a szervezők semmiféle garanciát nem tudtak adni arra, hogy lecsillapodnak a kedélyek és biztonságos mederben folytatni lehet majd a játékot – közölte az argentin fociliga a Twitteren. 

El árbitro Hernán Mastrángelo suspendió por falta de garantías el partido entre @gimnasiaoficial y @BocaJrsOficial, por la #Fecha23 del #TorneoBinance * El encuentro estaba 0-0 en 9 minutos del primer tiempo. pic.twitter.com/2yTosSip4m

— Liga Profesional de Fútbol (@LigaAFA) October 7, 2022

Az ESPN beszámolója szerint nem is csoda, hogy a bíró nem merte folytatni a meccset, állítólag az egész stadion könnygázban úszott, a rendőrség pedig egyéb tömegoszlató eszközöket is bevetett. 

A Gimnasia játékosa, Leonardo Morales szégyenletesnek nevezte a történteket, és arról beszélt, ha kellett volna, akkor sem tudják folytatni a játékot. „A kétéves fiam ott volt a lelátón és egyszerűen nem kapott levegőt. Kétségbeejtő volt az egész, nagyon aggódtunk a lelátókon lévőkért. Mi csak egy normális futballmeccset szerettünk volna játszani, néhány perccel később pedig már a szeretteink életéért aggódtunk" – idézte az ESPN a játékost. 

Az Argentín Futballszövetség (AFA) szintén elítélte a történteket: „Mindent elkövetünk azért, hogy az ilyen, a futball szellemét beszennyező incidenseknek egyszer és mindenkorra véget tudjunk vetni” – írta közleményében a szervezet, teljességgel elhatárolódva a vandalizmustól. 

A két csapat ugyan nem városi rivális, ám azonos régióhoz tartoznak, a Boca Buenos Aires-i, a Gimnasia pedig a fővárostól néhány tíz kilométerre, a 800 ezres elővárosban, La Platában működik.

Érdekesség, hogy a két klubot összeköti az argentin focilegenda, Diego Armando Maradona is: a Boca játékosként, a Gimnasia edzőként volt a két éve elhunyt klasszis utolsó csapata. 

FRISSÍTÉS, 10.07: a német Sport 1 beszámolója szerint legalább egy halálos áldozata is van a rendbontásnak. 

(Borítókép: Könnygáz szakította félbe a Gimnasia La Plata és a Boca Juniors meccset 2022. október 6-án, Argentínában. Fotó: Marcelo Endelli/Getty Images)

Rovatok