Index Vakbarát Hírportál

Egy véleményes kiállítás után simán győzött a Chelsea Milánóban

2022. október 11., kedd 23:00

A labdarúgó Bajnokok Ligája negyedik fordulójában a keddi játéknapon az AC Milan hazai pályán 2–0-ra kikapott a Chelsea-től, míg a Real Madrid egy 95. percben szerzett góllal, a Manchester City pedig egy meglepő döntetlennel bebiztosította továbbjutását a nyolcaddöntőbe.

AC Milan–Chelsea

Az E csoport rangadója még nem döntött a biztos továbbjutásról, a mérkőzést megelőzően ugyanis ez volt a legszorosabb csoport. Az élen a Salzburg állt 5 ponttal, a második-harmadik helyen a Chelsea és az AC Milan foglalt helyet 4-4 ponttal, míg a csoportutolsó a Dinamo Zagreb volt három egységgel. 

Az olaszoknak idegenben nem ment jól a játék, a múlt héten 3–0-s vereséget szenvedett a Stamford Bridge-en, most hazai pályán akartak visszavágni, a Salzburg ellen pedig idegenben egy döntetlennel indították a nemzetközi idényt.  

Az első percekben a csapatok tesztelték, hogy meddig feszíthetik a húrt egymásnál és a német játékvezetőnél, Daniel Siebertnél, aki több apró szabálytalanságot követően is azonnal a sípjába fújt, nála nagyon alacsonyan volt a tűréshatár. Az első 15 perc teljesen érdektelenül telt, kapu felé tartó lövést sem hoztak össze a csapatok.

Aztán 18. percben a semmiből Mason Mount kiváló labdát kapott, már a tizenhatoson belül vezette a játékszert, amikor hátulról Fikayo Tomori megrángatta őt. Ezt Siebert gondolkodás nélkül egy piros lappal és egy tizenegyessel büntette, de percekbe telt, mire az AC Milan játékosai ezt a döntést elfogadták. Ezeket a perceket akár Korda György is közvetíthette volna, hiszen nagy kártyázás kezdődött a játékvezetőnél, Mason Mount és Olivier Giroud összekapott az ítéleten, mindketten sárga lapot kaptak.

A büntetőnél ugyan a Milan-szurkolók lézerrel próbálták vakítani a labda mögött álló Jorginhót, ám ő higgadtan a jobb alsóba lőtte a labdát. (0–1)

Nem sokon múlt, hogy pár perccel később ne egyenlítsen az emberhátrányban játszó AC Milan. Brahim Díaz remek beadását üresen várta Giroud, ám nagyjából hét méterrel a kaputól egy hangyányival fejelt mellé. Arra mindenesetre jó volt az akció, hogy a Chelsea védelem megregulázza magát. A 29. percben Raheem Sterling belépőjét értékelte sárga lappal a játékvezető, nem sokkal később Matteo Gabbia is kapott egyet. 32 perc után tehát egy piros és négy sárga lap volt a meccs mérlege.

Kovacic aztán középen remekül vezette a labdát, majd Mountot találta meg, aki jó ütemben vette észre a védőjét lerázó Pierre-emerick Aubameyangot, aki közelről a bal alsóba lőtt. (2–0)

A következő percekben a hazaiaktól Rade Krunic is besárgult. A Chelsea pedig azt csinálta, amit ilyenkor illik: emberelőnyben folyamatosan birtokolta a labdát, és kereste a rést a pajzson. A félidő vége előtt nem sokkal egy remek keresztpassz, majd egy beadás után volt is dolga Ciprian Tatarusanunak, Mount lövéséért nagyot kellett a jobb alsó felé vetődnie. Az ezt követő szögletből nem tudtak veszélyeztetni a vendégek, végül az öt perc ráadás eseménytelenül telt. Az AC Milan kaput eltaláló lövés nélkül, 42%-os labdabirtoklással zárta az első játékrészt. 

A szünetben Graham Potter cserélt egyet, Mount helyére Conor Gallagher érkezett. A második félidő hajnalán helyzetbe kerültek a hazaiak. Sandro Tonali veszélyeztette a Chelsea kapuját, ám Kepa egy szenzációs spárgával végül blokkolta a labda útját, majd a védelem felszabadított. Ebből pedig indultak a vendégek, a frissen becserélt Gallagher egy hajszállal hibázta el a lövést. Ezt követően pedig a vendégek komoly nyomásba kezdtek, több ígéretes támadást is vezettek Tatarusanu kapuja felé, a román válogatott játékosnak többször is védenie kellett.

Később a 60. percben nagy helyzethez jutott a Milan. A bal szélen Rafael Leao egy remek szóló után ívelt a kapu elé, az üresen álló Sergio Desthez került a labda, aki óriási erővel, de centikkel a kapu fölé lőtte azt. Ezt követően mindkét együttesnél cserék következtek. A Chelsea-nél a megsérülő Reece James helyére Cesar Azpilicueta érkezett, illetve Sterlinget Ruben Loftus-Cheek váltotta. A hazaiaknál Tommaso Pobega és Ante Rebic kapott lehetőséget Bennancer és Giroud helyére.

A 66. percben megszületett a második félidő első sárga lapja, a frissen beálló Pobega kapta meg, sokkal békésebben teltek a percek, nem volt annyi szabálytalanság, mint az első játékrészben. Innentől kezdve a Chelsea ráállt a biztos labdabirtoklásra, 66 százalékban a vendégeknél volt a játékszer. Nagyon veszélyes támadásokat már egyik csapat sem tudott összehozni, három sárgát viszont igen. A hajrában hazai oldalon Sandro Tonali és Fodé Ballo-Touré, a vendégektől Gallagher kapott egy egy lapot. Végül a 91. percben egy erőtlen lövés miatt Kepának is játékba kellett avatkozni, megszületett az első hazai kaput eltaláló lövés.

Ezzel a 2–0-s Chelsea győzelemmel a londoniak az E csoport élére álltak 7 ponttal, mivel a párhuzamos Dinamo Zagreb–Salzburg találkozója 1–1-es döntetlennel zárult. Csoportmásodik a Salzburg 6 ponttal, a harmadik helyen az AC Milan, a negyediken a Dinamo Zagreb foglal helyet, egyaránt 4 ponttal.

A többi mérkőzésen

Öt csapat már kedden is a továbbjutásért játszhatott. Az F csoportban a címvédő Real Madrid a mérkőzést megelőzően hibátlan volt, egy hete 2–1-re verte a Sahtar Donecket. Abban a tudatban léphettek pályára a spanyolok, hogy ha nem kapnak ki az ukrán csapattól, biztosan továbbjutnak a rájátszásba. Sokáig úgy tűnt, hogy a Real Madrid nem bírt a Sahtarral, az ukránok a korábbi Ferencváros-játékos Olekszandr Zubkov góljával 1–0-ra ra vezettek a 95. percig, amikor is Kroos labdáját Antonio Rüdiger fejelte, így döntetlennel zárult a találkozó, ezzel pedig a Real Madrid bebiztosította helyét a nyolcaddöntőben.

Szintén az F csoportban a három magyar válogatott játékost foglalkoztató RB Leipzig Skóciába utazott, hogy a Celtic Glasgow-val csapjon össze. Szoboszlaiék hazai pályán 3–1-re verték a skótokat, ám azóta Gulácsi Péter megsérült, és térdszalagszakadással operálták, így hosszú pihenő vár a csapatkapitányra. Ez azonban úgy tűnik, nem törte össze a lipcseieket, akik magabiztos 2–0-s győzelmet arattak Skóciában, nagy lépést téve a továbbjutás felé.

A G csoportban mindkét csapat bebiztosíthatta volna továbbjutását. Az eddig hibátlan Manchester Citynek az FC Köbenhavn elleni döntetlennel sikerült is, gól nélkül zajlott a találkozó. A Köbenhavn így lőtt gól nélkül, de két ponttal áll a csoport utolsó helyén. A Borussia Dortmund szintén abban a tudatban léphetett pályára, hogy győzelem esetén biztos helye lesz a nyolcaddöntőben, de csak 1–1-et játszott a Sevillával.

A H csoportban a PSG–Benfica találkozó a továbbjutásról döntött, hiszen a győztes együttes biztosnak érezhette a nyolcaddöntős helyét, ám Párizsban 1–1-es eredmény született. Ezzel párhuzamosa a Makkabi Haifa nagy meglepetésre 2–0-ra megverte a Juventust. Az olaszoknak így négy fordulót követően három pontjuk van, kisebb csoda lenne, ha ezek után továbbjutnának.

Az E csoport másik mérkőzésén a Dinamo Zagreb 1–1-es döntetlent játszott a Salzburggal.

A szerdai napról szóló beharangozót ide kattintva olvashatja. 

EREDMÉNYEK
Bajnokok Ligája 4. forduló
keddi játéknap:

FC Köbenhavn–Manchester City 0–0
Makkabi Haifa–Juventus 2–0
AC Milan–Chelsea 0–2
Borussia Dortmund–Sevilla 1–1
Celtic–RB Leipzig 0–2
Dinamo Zagreb–Salzburg 1–1
PSG–Benfica 1–1
Sahtar Doneck–Real Madrid 1–1

(Borítókép: A játékvezető tizenegyest ítél az AC Milan–Chelsea mérkőzésen. Fotó: Shaun Botteril / Getty Images)

Rovatok