Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő összeget veszíthet a Barcelona, ha kiesik a Bajnokok Ligájából

2022. október 13., csütörtök 10:21

Több mint 20 millió eurótól esik el az FC Barcelona, amennyiben nem jut tovább a Bajnokok Ligája csoportköréből. A nehéz anyagi helyzetben lévő klub úgy számolt a szezon előtt, hogy legalább a negyeddöntőig eljutnak idén a legrangosabb európai kupasorozatban.

A spanyol Mundo Deportivo szerint a szezon kezdete előtt a Joan Laporta vezette elnökség úgy tervezett, hogy a katalán csapat legalább a negyeddöntőig eljut idén a BL-ben, és ennek megfelelően alakította ki a klub idei költségvetését. Korábban a Barcelona jelentős gazdasági erőfeszítéseket tett, hogy megerősítse keretét, többek között jövőbeli bevételeinek is egy részéről lemondott, ezek a befektetések viszont csak akkor térülnének meg, ha a csapat rövid távon eredményesen szerepelne. 

Ennek ellenére Xavi Hernández együttese a kiesés szélére került a Bajnokok Ligája csoportkörében, miután szerda este hazai pályán csak döntetlent játszott az Internazionale csapatával. Így ha az olasz klub a következő fordulóban, hazai pályán legyőzi a Viktoria Plzent, úgy egészen biztosan kiesik a Barcelona. 

Ebben az esetben a katalánok az Európa-ligában folytathatnák, ahol közel sem ugyanakkora a díjazás, így legalább 20 millió eurótól esnének el.

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben megnyerné az Európa-ligát a Barcelona, még úgy sem kompenzálná a veszteségeket.

A Bajnokok Ligája-búcsú így nemcsak szakmailag érintené presztízsveszteségként a spanyolokat, miután tavaly is a csoportkörben búcsúztak, hanem anyagilag is rendkívül érzékeny veszteség lenne a kiesés. A Barcelona abban az esetben kvalifikálhat az egyenes kieséses szakaszra, amennyiben megnyerné a hátralévő két mérkőzését a Bayern München és a Viktoria Plzen ellen, míg az Internazionale mindkét mérkőzésén pontokat veszít. 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok