Index Vakbarát Hírportál

Karim Benzema kapta a 2022-es Aranylabdát

2022. október 17., hétfő 21:55

A Real Madriddal spanyol bajnoki címet és Bajnokok Ligáját, illetve mindkét sorozat gólkirályi címét megnyerő Karim Benzema kapta a France Football 2022-es Aranylabdáját. A 34 éves francia csatár honfitársai közül ötödikként, a Real-játékosok közül nyolcadikként hódította el a trófeát.

Ezúttal érvényesült a papírforma: a France Football 2022-es aranylabdása az előzetesen is legnagyobb favoritnak tartott Karim Benzema lett.

A 97-szeres francia válogatott a 2021–2022-es idényben tarolt. A Real Madriddal elhódította a klub 14. Bajnokok Ligája-serlegét, ő lett a BL gólkirálya 15 góllal, klubcsapatával spanyol bajnok lett, övé volt a gólkirálynak járó Pichichi-trófea (27 gól), továbbá a spanyol Szuperkupa elnyerésének is részese volt két góljával. Összesen 44 gól és 15 gólpassz fűződött a nevéhez a szezonban.

„Itt van a két idolom, Ronaldo és Zidane. Mindig is erről a díjról álmodoztam, és ezt az álmot sosem adtam fel – állt a pódiumra a 34 éves támadó. – Itt a példa, hogy minden lehetséges: voltak nehéz időszakok, amikor nem játszottam a válogatottban, ez az egész családomnak nehéz volt, de büszke vagyok arra az útra, amit bejártam pályafutásom kezdete óta. Köszönettel tartozom madridi és válogatottbeli csapattársaimnak, az edzőimnek, a Real elnökének, Florentino Péreznek, a Lyon elnökének, Jean-Michel Aulasnak, de legfőképpen a családomnak, és tényleg, a csapattársaimnak. Lehet, hogy ez egy egyéni díj, de nélkületek nem menne” – mondta Benzema, aki könnyekkel épp nem küzdött, de többször szélesen mosolyogva megállt beszéde közben, hogy összeszedje a gondolatait.   

Tudni kell, hogy a France Football már nem a naptári évben, hanem a bajnoki idényben mutatott forma alapján osztja ki a serlegeket, ezzel hosszú évtizedek óta húzódó vita végére került pont. 

2008 óta mindössze másodszor történt meg, hogy nem Cristiano Ronaldo (5) vagy Lionel Messi (7) nyerte meg a voksolást, az elmúlt tizenkét év egyetlen kakukktojása a 2018-as győztes, Luka Modric személye volt. Ezúttal viszont már napok óta köztudott volt, hogy a portugál és az argentin klasszis sem ismételhet, ugyanis a legjobb tíz közé sem kerültek be. 

Ön szerint megérdemelt Karim Benzema győzelme?

  • 5591
    Igen
  • 600
    Nem

Benzema Alfredo Di Stéfano, Raymond Kopa, Ronaldo, Luis Figo, Fabio Cannavaro, Cristiano Ronaldo és Modric után a nyolcadik játékos, aki a Real Madridban nyújtott teljesítményével érdemelte ki az Aranylabdát. Ilyen sok győztest egyetlen másik klub sem adott, sőt, már a héttel is rekordernek számított a spanyol gigász. Az összgyőzelmek számában (13) viszont még mindig vezet eggyel a Barcelona.

Döbbenetesnek tűnik, de 2009 óta csupa-csupa olyan játékos nyerte csak el az Aranylabdát, aki az adott esztendőben a spanyol élvonalban (is) futballozott. Az apró kitételt azért kell zárójelben megjegyeznünk, mert Lionel Messi már a PSG színeiben vette át a tavalyi trófeát, igaz, a díjazott időszak jelentős részében még a Barcelona játékosa volt.

Benzema előtt legutóbb 1998-ban nyert francia, akkor még a Juventus játékosaként Zinédine Zidane bizonyult a legjobbnak a szakértőknél (ezúttal épp ő adta át a díjat a győztesnek, színpadra lépése pedig már-már jelzésértékű volt). A profi karrierjét a Lyonnál kezdő csatár az ötödik francia, aki egyáltalán Aranylabdát kapott: Kopa (1958), Michel Platini (1983, 1984, 1985),  Jean-Pierre Papin (1991) és a már emlegetett Zidane után.

Az évad legjobb utánpótláskorú játékosának járó Kopa-trófeát Gavi (Barcelona); az újonnan alapított, az egykori brazil klasszis, Socrates után elnevezett karitatív díjat Sadio Mané (Bayern/Liverpool); a legjobb női játékosnak járó Aranylabdát a címvédő (ezzel a díj történetének első duplázója) Alexia Putellas (Barcelona) kapta. Az idény legjobb kapusának Thibaut Courtois-t (Real Madrid); a legjobb támadójának – kisebb anomáliaként, igaz, az év aranycipőseként – Robert Lewandowskit (most: Barcelona, előtte: Bayern) választották. A szezon csapata – a klub, amely a legtöbb jelöltet adta a férfiaknál és a nőknél együttesen – a Manchester City lett.

Benzema mögött a dobogón Sadio Mané és Kevin De Bruyne (Manchester City) zárt, a legjobb ötbe még Robert Lewandowski és Mohamed Szalah (Liverpool) került be.

A díjátadó egyik legemberibb pillanata alighanem az volt, amikor méltatása végén megkérdezték Benzemától, ha egy embert szólíthatna maga mellé a színpadra, akkor ki lenne az, mire négyszer-ötször megismételt egyetlen szót: a mamámat. Végül aztán édesanyja mellett édesapja, illetve kisfia is helyet foglalt mellette a mikrofon mellett.

„Ez az álom sosem hagyott nyugodni, nem hagyott lankadni" – ismételte meg Benzema.

(Borítókép: Karim Benzema az Aranylabdával. Fotó: Franck Fife / AFP )

Rovatok