Index Vakbarát Hírportál

A nap, amikor egy 16 éves srác berobbanása véget vetett egy szenzációs szériának – videó

2022. október 19., szerda 12:24

Napra pontosan 20 évvel ezelőtt indult meg Wayne Rooney a világhírnév felé, és lett a Premier League történetének addigi legfiatalabb gólszerzője is, egy szenzációs szériát megszakítva.

2002. október 19-ét írtuk, amikor az Everton fogadta a 30 mérkőzés óta veretlen angol címvédő Arsenalt bajnoki mérkőzésen.

A 90. percben, 1–1-es állásnál aztán tíz minutummal korábban beálló Rooney előbb az ellenfél térfelének közepén átvette a labdát, tolt rajta párat, majd 25 méterről a léc segítségével a kapuba lőtte az Everton győztes találatát.

A győztes gól (1:40:00-től)

Ezen a ponton az öt nappal a 17. születésnapja előtt álló csatár lett a PL történetének legfiatalabb gólszerzője – ezt a csúcsot nem sokkal később James Milner megdöntötte, azóta pedig már James Vaughan tartja.

Az „ágyúsokat” edző Arsene Wenger nem is győzte dicsérni a tinititánt:

Rooney Anglia legnagyobb tehetsége, akit láttam érkezésem óta. Itteni ténykedésem során egészen biztosan nem volt olyan 20 éven aluli futballista, aki olyan jó lett volna, mint ő.

Nem voltak alaptalanok a francia menedzser dicsérő szavai, és az élet is őt igazolta. Az Everton sokáig nem is tudta megtartani fiatal sztárját, 2004-ben a Manchester Unitedhez igazol, mai szinten potomnak tűnő 20 millió fontért, ami bónuszok formájában még hétmillióval kecsegtetett.

A többi mára történelem: 2017-ig 253 góllal és 146 gólpasszal segítette a „vörös ördögöket”, akikkel öt bajnoki címet, négy Ligakupát, egy FA-kupát, négy angol Szuperkupát, Bajnokok Ligáját, klubvilágbajnokságot és Európa-ligát is nyert.

A Premier League-ben szerzett 208 találatánál többet csak Alan Shearer (260) tud felmutatni, bár hozzá kell tenni, hogy Harry Kane (192) azért rohamosan zárkózik rá, és minden bizonnyal elveszi tőle a második helyet.

Az angol válogatottban 120 találkozón léphetett pályára, ami David Beckham (115) korábbi csúcsát megdöntve a legtöbb a mezőnyjátékosok közül, és csupán a kapus Peter Shilton (125) előzi meg.

Az 53 találata rekord a „háromoroszlánosok” színeiben, viszont Kane (51) alighanem itt is hamarosan megelőzi őt – ez persze aligha kisebbíti a napra pontosan 20 évvel ezelőtt berobbanó Rooney érdemeit.

(Borítókép: Mike Egerton/EMPICS via Getty Images)

Rovatok