Index Vakbarát Hírportál

Májusban történt, de csak most lett hír az Újpest kiváló védőjének halálából

2022. október 24., hétfő 15:52

Életének 93. évében elhunyt Fábián Zoltán, az Újpest legidősebb labdarúgója – számolt be az Újpesti Sportkrónikák Facebook-oldal. A gyászhírben azonban akad egy meghökkentő információ is: bár hónapokon át úgy tartották, ő a még mindig élő legidősebb egykori NB I-es játékos, halála már májusban bekövetkezett, eddig mégsem kapott publicitást.

Fábián 1930. március 30-án született Kunágotán. Labdarúgó-pályafutása Újpestről indult. Az UTE utánpótlásában Balogh Bonzó útmutatása mellett nevelkedett, majd 1948. november 21-én, a Salgótarján ellen az NB I-ben is bemutatkozott az Újpest jobbhátvéd posztján – idézte fel az oldal. 

A kemény és megbízható játékáról ismert futballista remekül kiegészítette a védelemben a „cselművész” Nagymarosit és a villámgyors, de alkalmanként könnyelmű Balogh II. Sándort.


Az ifjúsági válogatottban is megfordult Fábián 1951 végéig volt az időközben Dózsává átkeresztelt klub játékosa, a lila-fehér mezt 29 bajnoki mérkőzésen viselte. 1952 elején újpesti csapattársaival, Szigetivel, Krasznaival, Fejessel és Sólyom-Schumannal együtt a hatalom az újonnan létrejött Sztálinvároshoz parancsolta. A Sztálin Vasmű Építők (később Sztálinvárosi Vasas) csapatában alapember lett. 1956–57 között az MTK – Vörös Lobogó, majd 1957–59 között a BVSC játékosa volt.

Pályafutását folyamatosan sérülések hátráltatták. 1959-ben, harmadik lábtörését követően visszavonult, és utánpótlásedzőként kezdett dolgozni, 1970-ben a Testnevelési Főiskolán szakedzői diplomát szerzett. Megfordult a Vasas Izzó és a BVSC ifjúsági csapatainál is. Kezei közül került ki többek között Noskó Ernő és Törőcsik András.

Fábián Zoltán Újpesthez a haláláig hűséges volt: évtizedeken át a Szent István tér sarkán lakott. Raduly József márciusi halálát követően Fábián nemcsak az Újpest, hanem az NB I legidősebb labdarúgója volt. 2022. május 9-én, Budapesten hunyt el – írta az Újpesti Sportkrónikák.

Rovatok