Index Vakbarát Hírportál

Az RB Leipzig legyőzte a Real Madridot Szoboszlai Dominik születésnapján

2022. október 25., kedd 22:53

A labdarúgó Bajnokok Ligája ötödik fordulójában a keddi játéknapon az RB Leipzig hazai pályán 3–2-et játszott a Real Madriddal. Az előző fordulóban már öt csapat bebiztosította a továbbjutását, hozzájuk csatlakozott most a Chelsea, a Paris Saint-Germain és a Benfica.

RB Leipzig–Real Madrid

Az F csoport első és második helyezettje találkozott kedd este. A három magyar válogatott játékost, azaz Willi Orbánt, Szoboszlai Dominikot és Gulácsi Pétert foglalkoztató RB Leipzig fogadta a BL-címvédő spanyolokat. Gulácsi viszont a Celtic elleni mérkőzés elején súlyosan megsérült, a jobb térdében elszakadt az elülső keresztszalag. A kapust azóta megműtötték, de hosszú kihagyás vár rá. A hétvégi bajnokin háromgólos hátrányból mentettek pontot Szoboszlaiék, melyet ő és Willi Orbán is végigjátszott, így jó előjelekkel várhatták a mai mérkőzést. 

A Real Madrid már a negyedik fordulóban bebiztosította magának a továbbjutást. A lipcseiek abban a tudatban léphettek pályára este, hogy ezt ők is megtehetik, ehhez „csupán” le kell győzniük a Realt, és a Celticnek meg kell vernie a Sahtar Donecket. A Realtól több kulcsjátékos is kisebb sérülés miatt hiányzott, mint Karim Benzema, Luka Modric vagy Federico Valverde. Mivel a továbbjutásért már nem kellett küzdeni, Carlo Ancelotti kedvére kísérletezhetett kevesebb lehetőséghez jutó játékosokkal is, így Marco Asensio először kezdett, összesen öt helyen volt változás a Real kezdőjében az előző BL-találkozóhoz képest.

A mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón Carlo Ancelotti elmondta, hogy szerinte Szoboszlai Dominikra érdemes odafigyelni, mert egy ügyes játékos, jó képességekkel. A címvédő csapat mestere elárulta, követi a magyar válogatottat, mert Marco Rossi a szövetségi kapitány.

Az RB Leipzig oldalán a csapatkapitányi karszalagot Gulácsitól megöröklő Willi Orbán és a 22. születésnapját ünneplő Szoboszlai Dominik is a kezdőben kapott helyet. A mérkőzés egyből egy óriási hazai helyzettel kezdődött, Christopher Nkunku remek indítását Emil Forsberg az ötös bal sarkától lőtte kapura, Thibaut Courtois bravúrral indította a találkozót. Ezt követően a vendégek egy beíveléssel próbálkoztak, ám ezt Aurélien Tchouaméni fejelte a lipcseiek kapuja mellé, néhány perccel később pedig Rodrygo próbálta egy kapáslövéssel bevenni Janis Blaswich kapuját, ám kísérlete nem volt pontos.

A 12. percben az első szögletét végezhette el az RB Leipzig.

Szoboszlai állt a szögletzászlóhoz, a remekül ívelt labdát először André Silva fejelte kapura, ám ezt még Courtois hárítani tudta, a kipattanót aztán Josko Gvardiol kotorta a hálóba. (1–0)

A Real számára pedig egyből a bekapott gól után jött a következő intő jel. Nkunku indult meg remekül a bal szélen, Courtois pedig elszámolta magát, mert messze kijött a kapujából, miközben két védő is üldözte a hazai játékost. A vendégeknek szerencséje volt, mert a francia válogatott játékos az oldalhálót találta el.

Aztán a 18. percben ismét szöglethez jutottak a lipcseiek. A beívelt labda ezúttal veszélytelen volt, ám nagyjából 25 méterre a kaputól valahogy Szoboszlaihoz került, aki gyorsan továbbadta David Raumnak.

Raum aztán szenzációs passzt adott Nkunkunak, ő pedig közelről iszonyatos erővel bombázott Courtois kapujába, a keresztlécről pedig befelé pattant. (2–0)

Az RB Leipzig az első csapat a Bajnokok Ligája történetében, aki egy csoportmérkőzésen két gólt lőtt 18 perc alatt a Real Madridnak. 

Tehát nem telt bele 20 perc, az RB Leipzig pedig hazai pályán kétgólos előnyben volt a BL-címvédővel szemben. Nem sokkal később a vendégek részéről Vinícius Júnior indult remekül a bal szélen, Rodrygo ugratta ki, ám a brazil nagyjából tizenkét méterről ballal nem sokkal hibázta el Blaswich kapuját. Ám az első fél órában nem volt kaput eltaláló lövése a Real Madridnak.

A 35. percben ismét nagy helyzethez jutott a Real, Asensio ugratta ki Rodrygót, aki pedig egy félpályás sprintet követően nagyjából kilenc méterről tűzte kapura a labdát, Blaswich óriásit védett. Ezt követően több szögletet rúghattak a vendégek, a mérkőzés folyamán először tudott igazán nyomást gyakorolni a Real. Blaswichnek is volt munkája rendesen, de remekül állta a sarat Gulácsi „helyettese”.

A 42. percben ismét az RB Leipzig veszélyeztetett. André Silva csente el a labdát a vendégektől, nagyjából 23 méterre a kaputól pedig lepasszolta a nagy lendülettel érkező Szoboszlai Dominiknak, aki kapásból óriási erővel lőtt, de pont Courtois-t találta el. Már-már úgy tűnt, az első félidő 2–0-s hazai vezetéssel ér véget.

Ám a 44. percben Asensio hagyta ott a védőjét a jobb szélen, aztán szinte megrajzolta a labda útját Vinícius Júnor fejére, aki a tehetetlen Blaswich hálójába fejelt, a kapufáról pattintva. (2–1)

A második játékrész elején néhány kisebb szabálytalanságot követően érdemtelenül eltelt az első öt perc, aztán Nkunku borzolta a kedélyeket egy óriási szólóval, melyből végül hajszálon múlt, hogy nem született gól. A Real Madrid védői tajtékzottak a dühtől, mert a partjelző nagyon későn emelte a zászlót az akciót követően.

Az 53. percben a félpályán egy hazai hibát követően szerzett labdát Rodrygo, gyorsan megindult a Real támadása. Tchouaméni kapta a passzt a braziltól, aki a tizenhatosról a blokkba vágta a játékszert. Az ezt követő percekben inkább a Real tudott támadni, de remekül zárt a hazaiak védelme. Willi Orbán egy bravúros becsúszást is prezentált, a tizenhatoson belül veszélyes helyzetben Viníciustól vette el a labdát, tette ezt annak tudatában, ha centikkel is mellémegy a becsúszás, garantált tizenegyeshez jut a Real. Néhány perccel később ismét szenzációsat mentett a saját tizenhatosának környékén, ezúttal Eduardo Camavingát szerelte.

A 70. perc hajnalán a hazaiak hármat, míg a vendégek kettőt cseréltek. Az RB Leipzignál André Silva, Emil Forsberg és David Raum hagyta el a pályát, Timo Werner, Dani Olmo és Abdou Diallo érkeztek frissítés gyanánt. A Real Madridnál Lucas Vázquez és Nacho mentek le, a helyükre Dani Carvajal és David Alaba léptek pályára.

Ezt követően Timo Werner Szoboszlaitól kapott nagy labdát, ám elhúzta az időt a szituációban, az üresen érkező Dani Olmót pedig nem vette észre. Werner lövése így is centikkel suhant el a kapu mellett. Ezekben a percekben mindkét csapat védelme picit fellazult, könnyen tudtak támadásokat vezetni a csapatok.

A 80. percben óriási lehetőséget baltázott el Vinícius Júnior,Asensio remek beadását nagyjából három méterről rúgta a jobb alsó mellé. A lipcseiek egy percre rá megmutatták, hogy ők nem hagyják ki az ajtó-ablak ziccereket.

Mohamed Simakan futott nagyot a labdával jobb szélen, Militao pedig megfeledkezett Timo Wernerről, aki a remek beadást könnyedén a hálóba gurította, ezzel eldöntötte a találkozót. (3–1)

Végül három perc hosszabbítást ítélt a játékvezető, mely úgy tűnt, eseménytelenül csorog le. Aztán a 93. percben Nkunku a saját tizenhatosán belül buktatta Rodrygót, a játékvezető egyből büntetőt ítélt.

A tizenegyest rodrygo tanári módon értékesítette, ezzel beállította a 3–2-es végeredményt.

A gólt követő középkezdést azonnal lefújta a játékvezető, a Real Madrid az első vereségét könyvelhette el az jelenlegi Bajnokok Ligája-szezonban.

A többi mérkőzésen

A G csoportban a Manchester City már az előző fordulóban lepapírozta a továbbjutást, kedden pedig Dortmundba látogatott a csapat. Guardioláék németországi vendégjátéka Erling Haaland miatt volt igazán pikáns, a norvég gólgyáros visszatért korábbi sikerei színhelyére (ahol 89 tétmeccsen 86 gólt szerzett). Ennek ellenére a két együttes gólnélküli találkozót játszott. A párhuzamos mérkőzésen a Sevilla 3–0-s győzelmet aratott az FC Köbenhavn felett.

Az E csoportban az éllovas Chelsea 2–1-re legyőzte a Salzburgot, ezzel pedig kiharcolta magának a továbbjutást. A másik továbbjutó kérdését az utolsó fordulóban dönthetik el a felek, mert a Dinamo Zagreb 0–4-et játszott az AC Milannal. 

A H csoportban a Paris Saint-Germain és a Benfica dörzsölhette tenyerét a keddi játéknap előtt. A PSG-nek a Maccabi Haifa elleni győzelem biztos továbbjutást ért, a párizsiak hazai pályán  elvégezték a házi feladatot, 7–2-re érvényesítették a papírformát. A Benfica szintén kényelmes helyzetben várhatta a Juventus elleni találkozóját, de így is vereséget mért az olaszokra, 4–3-ra zárult a találkozó. 

EREDMÉNYEK
Bajnokok Ligája, ötödik forduló

Salzburg–Chelsea 1–2
Sevilla–FC Köbenhavn 3–0
Benfica–Juventus 4–3
Borussia Dortmund–Manchester City 0–0
Celtic–Sahtar Doneck 1–1
Dinamo Zagreb–AC Milan 0–4
PSG–Maccabi Haifa 7–2
RB Leipzig–Real Madrid 3–2

(Borítókép: Christopher Nkunku és Szoboszlai Dominik az RB Leipzig gólját követően. Fotó: Maria Hijti / Getty Images)

Rovatok