Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktorig vagy az UEFA-ig is elmenne a ZTE vezetőedzője a rasszista botrány miatt

2022. október 25., kedd 11:30

A Zalaegerszeg hétvégi labdarúgó-mérkőzésén történt huhogás miatt a csapat edzője, Ricardo Moniz a pályára lépett, és elkezdte leterelni játékosait – ezért a játékvezetőtől piros lapot kapott. A holland tréner nem nyugszik bele a történtekbe, akár az UEFA-ig vagy Orbán Viktor miniszterelnökig is elmenne.

Ricardo Moniz, a Zalaegerszeg holland vezetőedzője ha kell, az UEFA-val vagy Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyal azok után, hogy csapatát a hétvégén másodjára érte rasszista inzultus – vette észre a Blikk a nos.nl cikkében. A Honvéd elleni bajnoki rövid időre félbeszakadt, a ZTE pedig majdnem bement az öltözőbe a pályáról. A bajnokin Moniz piros lapot kapott, miután a pályára lépve kezdte leterelni csapatát, mert a Honvéd szurkolói majmokat utánozva huhogtak a Zalaegerszeg játékosainak.

Négy nap alatt másodjára történt ez meg, ez elég volt számomra, hogy felmenjek a pályára

– taglalta Moniz. 

A szombati mérkőzésen a holland tréner jelezte a negyedik játékvezetőnek, hogy a szurkolóknak abba kell hagyniuk a rasszista megnyilvánulásokat, amire azt a választ kapta a pálya széli bírótól, hogy ő nem hall semmi ilyet, ugyanez pedig elmondható a játékvezetőről és a Honvéd edzőjéről is – emlékszik vissza Moniz. 

Az emberek néha nem akarnak meghallani bizonyos dolgokat, ezért vagyok ennyire elfogult ez ügyben. Nem érdekel, ha egyedül kell harcolnom

– taglalta az 58 éves edző. 

Nem fél kiállni a nyilvánosság elé

Egyetlen oka volt annak, hogy a pályán maradt a ZTE: ha levonulnak a játékosok, pontlevonással büntethették volna a csapatot, amely még versenyben van az európai porondon való szereplésért, így minden pont számít. 

Moniz arra is kíváncsi, mit kezd a piros lapjával a Magyar Labdarúgó-szövetség. 

Nagyon kíváncsi vagyok, mit fog csinálni a szövetség. Ha érvényben marad a piros lap, azt nem fogadom el. Akkor elmegyek az UEFA-ig

– szögezte le a ZTE mestere. Ez azért is fontos kérdés, mert a Zalaegerszeg a Ferencvárossal találkozik a következő bajnokin, Moniz pedig 2012 és 2014 között a Fradi-kispad élén állt.  

A holland szakember azt mondta, nem fél Orbán Viktornak sem felhozni a rasszista eseteket. Moniz úgy tartja, mivel Orbán nagy sportrajongó, biztosan támogatná őt. 

Ezek ellenére Moniz nem gondolkodik azon, hogy elhagyná az országot, a transfermarkt.de szerint 2025-ig szól a szerződése a ZTE-vel. Úgy gondolja, az ellenállást mindig lehet választani, szerinte ez az ügy is jóra fordul majd, mert a játékosai és a klub egyaránt mögötte állnak. 

A holland portál felidézett egy esetet, amikor Moniz egyik korábbi játékosát, Ahmed Mendes Moreirát érte rasszista abúzus, még az Excelsior együttesében. A ZTE jelenlegi trénere szerint akkor mindenki a támogatásáról biztosította őt, mégsem történt semmi. 

(Borítókép: Ricardo Moniz 2020. január 17-én. Fotó:  ANP Sport / Getty Images)

Rovatok