Index Vakbarát Hírportál

Hozta a kötelezőt az Inter, a Barcelona kiesett a BL-ből

2022. október 26., szerda 20:37

A Bajnokok Ligája csoportkörének 4. fordulójában szerdán az volt az egyik legnagyobb kérdés, hogy a Barcelonának marad-e esélye a továbbjutásra. Nos, mivel az Inter hazai pályán a papírformát igazolva 4–0-ra legyőzte a Victoria Plzen együttesét, a kérdésre azelőtt megkaptuk a választ, hogy a katalánok pályára léptek volna: a gránátvörös-kékek biztosan búcsúznak a legrangosabb európai kupasorozat további küzdelmeitől.

Egyszerű volt a milánói képlet: győzelem esetén Simone Inzaghi alakulata egészen biztosan nyolcaddöntőbe jut. Ennek megfelelően már az első pillanatoktól magukhoz ragadták a kezdeményezést az olaszok a cseh bajnok ellen, amelynek kezdőjében helyet kapott az idényt még a Ferencvárossal megkezdő nigériai támadó, Fortune Bassey is.

A hatalmas mezőnyfölény ellenére az első helyzetre a 25. percig kellett várni, ekkor Federico Dimarco lövését védte bravúrral Jindrich Stanek, aki nem sokkal később Henrikh Mkhitaryan közeli fejesénél is nagyot védett. Következő párharcukat viszont már az örmény támadó nyerte, aki Alessandro Bastoni balról érkező beadását csúsztatta a bal alsó sarokba, vezetéshez juttatva ezzel csapatát, 1–0.

A találattól érezhetően fellelkesültek az Inter játékosai, olyannyira, hogy közvetlenül a szünet előtt megduplázták az előnyüket: 

Dimarco kapott jó labdát a bal szélen, majd tökéletes ütemben centerezett, a középen érkező Edin Dzekónak pedig csak az üres kapuba kellett passzolnia, 2–0.

Fordulás után sem változott a játék képe, a kétgólos előny birtokában magabiztosan tartotta a labdát, és építgette támadásait Simeone együttese, a lelkes hazai közönség legnagyobb örömére.  A boldogság pedig a 66. percben még inkább fokozódott, Lautaro Martínezt a leshatáron ugratták ki, aki Dzekóhoz passzolt, a bosnyák csatár pedig a jobb alsóba belsőzött, 3–0.

Hogy a milánói este tökéletes legyen, arról a két hónapos sérüléséből visszatérő Romelu Lukaku gondoskodott, akinek becserélését is hatalmas ováció fogadta a nézők részéről a 83. minutumban, négy perccel később pedig megadta a kegyelemdöfést is a cseheknek: 

Joaquín Correával játszott össze szépen a vendégek 16-osának előterében, majd 10 méterről védhetetlenül lőtte ki a jobb alsó sarkot, 4–0.

A másik kora esti meccsen a már továbbjutó Club Brugges hazai pályán fogadta a Porto együttesét. Bár a belgák eddig még gólt sem kaptak a sorozatban, a továbbjutás felé egy esetleges győzelemmel nagy lépést tehető portugálok alaposan meglepték a B csoport éllovasát: a duplázó Taremi vezérletével 4 0-ra nyertek idegenben.

Este tehát a Barca már abban a tudatban futott ki a Nou Camp gyepére, hogy tavasszal biztosan az Európa-ligában szerepel majd. Nemcsak ez, hanem a minőségbeli különbség is kiütközött azonban a Bayern elleni rangadón, a bajorok Sadio Mané és Eric Choupo-Moting találatával a szünetig magabiztos előnyre tett szert. A második félidő 

Az Ajaxnak mindenképpen nyernie kellett volna otthon a Liverpool ellen ahhoz, hogy minimális továbbjutási esélyeit megőrizze az utolsó játéknapra, de hiába játszottak jobban az első félidőben az amszterdamiak, egy szép akció végén gólt mégis Mohamed Szalah szerzett a hajrában. A második játékrész elején aztán gyorsan lerendezték a lényegi kérdéseket a vendégek, előbb Darwin Nunez volt eredményes egy szöglet után, majd Harvey Elliott váltotta gólra Szalah nagyszerű kiugratását.

A már nyolcaddöntős Napoli magabiztosan nyert a Rangers ellen, a Frankfurt pedig hazai pályán győzte le a Marseille alakulatát. Londonban és Madridban ellenben óriási dráma játszódott le a hosszabbítás perceiben: a Tottenham a 96. percben úgy tűnt, megszerzi a győztes találatot a Sporting ellen, ezzel kivívja a továbbjutást, a VAR azonban érvénytelenítette Harry Kane találatát.

Az Atlético Madrid–Leverkusen meccset 2–2-es állásnál fújta le a játékvezető, csakhogy a videobíró a hármas sípszó után is dolgozott és kezezés miatt büntetőhöz jutottak a hazaiak. Ha Yannick Carrasco gólra váltja a 11-est, megmaradt volna az esélye a matracosoknak az utolsó játéknapra, ám a belga hibázott, így minden maradt az eredetiben.

Bajnokok Ligája, csoportkör
4. forduló

Inter–Plzen 4–0 (2–0)
Club BruggesPorto 04 (02)
Barcelona
–Bayern München 0–3 (0–2)
Atlético Madrid
–Leverkusen 2–2 (1–2)
Ajax
–Liverpool 0–3 (0–1)
Napoli
–Glasgow Rangers 3–0 (2–0)
Tottenham
–Sporting 1–1 (0–1)
Frankfurt
–Marseille 2–1 (2–1)

(Borítókép: Az Inter játékosai a harmadik gól megszerzését ünneplik a milánói Giuseppe-Meazza (San Siro) stadionban 2022. október 26-án. Fotó: Miguel Medina / AFP)

Rovatok