Index Vakbarát Hírportál

Itt az MLSZ magyarázata: ezért tiltották el a rasszista botrányba keveredő ZTE-edzőt

2022. október 26., szerda 16:53

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közleményben részletezte Ricardo Moniz egy hónapos eltiltásának indoklását. Mint írják, a Zalaegerszegi TE vezetőedzője a legenyhébb büntetést kapta.

Ahogy arról beszámoltunk, Ricardo Monizt egy hónapra eltiltotta az MLSZ, miután előbb a pályára rohant és piros lapot kapott a Honvéd elleni bajnokin, majd az M4 Sport információja szerint a Honvéd-szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt feldúlt zalai tréner levezényelte csapatát a pályáról. Egyeztetés következett a játékvezető, Moniz és a Honvéd (azóta menesztett) trénere, Tam Courts között. Ezt követően a hazai csapat az öltöző felé indult, de a lelátóról Dragóner Attila zalai sportigazgató is közbeavatkozott, végül pontlevonástól tartva a hazai csapat visszament a pályára.

Ricardo Moniz a történtek után egy holland lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott: „Nagyon kíváncsi vagyok, mit fog csinálni a szövetség. Ha érvényben marad a piros lap, azt nem fogadom el. Akkor elmegyek az UEFA-ig.”

A Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos honlapján tette közzé szerdán az eltiltás indoklását. Az mlsz.hu-n megjelent írás azzal kezdődik, hogy felhívják a figyelmet rá: a rasszista megnyilvánulásoknak nincs keresnivalójuk a futballpályákon, minden diszkriminatív esetben eljárás indul. Ezt követően az alábbi tényekre hívja fel a figyelmet az MLSZ.

A vezetőedző a mérkőzés folyamán berohant a játéktérre. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a játékosokon kívül senki, így a vezetőedző sem léphet a mérkőzés közben a játéktérre, semmilyen indokkal. A játékvezető ezért piros lapot adott Ricardo Moniznak. Általánosan a fegyelmi szabályzat egy mérkőzésre szóló eltiltást ír elő ilyen esetben.

A Fegyelmi bizottság mindkét sportszervezettel szemben fegyelmi eljárás lefolytatását rendelte el a rend megzavarásával kapcsolatos szurkolói cselekményekért, a ZTE esetében megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálása miatt, a Honvéd esetében megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálása mellett rasszista megnyilvánulás miatt – olvasható az mlsz.hu-n.

Az MLSZ végezetül hozzáteszi, hogy támogatásáról biztosít minden sportszakembert, játékost és szurkolót, akit futballmérkőzés során származása, bőrszíne vagy vallása miatt ér sérelem, minden ilyen esetben fegyelmi eljárás indul.

(Borítókép: Ricardo Moniz 2019. december 17-én. Fotó: ANP Sport via Getty Images)

Rovatok