Index Vakbarát Hírportál

A Fradi ott tart, ahova a Barca és a Juve még csak szeretne eljutni

2022. október 28., péntek 06:11

A Ferencváros a Monaco elleni 1–1-es döntetlenjével, valamint a Crvena zvezda Trabzonspor elleni sikerével óriási bravúrt bemutatva megnyerte csütörtök este az Európa-liga-csoportját, mivel a pontszámban a magyar bajnokot még utolérhető hercegségbeliek számára az egymás elleni eredmények (számukra 0–1 és 1–1) miatt előzésre már nincs esély. Ez pedig mindjárt le is írjuk, miért óriási eredmény.

Mit ér ez az első hely?

Nézzük először is, hogyan épül fel a második számú európai kupasorozat.

A nyolc kvartett első helyezettje automatikusan az El nyolcaddöntőjébe kerül, a második helyezettek továbbjutnak a csoportból, és a BL-csoportok harmadik helyezettjeivel csapnak össze azért, hogy a legjobb 16 közé bekerüljenek, a harmadikak pedig az Európa-konferencialigába kerülnek, ahol az ottani másodikakkal csapnak össze a nyolcaddöntőért. A negyedikek számára befejeződnek a küzdelmek.

A Ferencváros a csütörtöki eredményekkel már tehát elérte azt, hogy a Trabzonspor elleni csoportzáró eredményétől függetlenül kihagyja a februári playoffot, és rögvest a márciusi folytatásra ugrik.

Miért is remek hír ez?

Már persze önmagában az óriási bravúr, hogy a Debrecen 2003–2004-es menetelése után újra van magyar csapat a kupatavasz során.

A csoportelsőséggel viszont az is együtt jár, hogy elkerülik a BL-ből a playoffba esőket, ami a mezőnyt tekintve óriási könnyebbség, hiszen már fixen itt folytatja a Barcelona és a Sevilla, nagyjából biztosan az Ajax és a Juventus, és akkor az Atlético Madrid, Bayer Leverkusen páros egyikéről még nem is beszéltünk. 

Ha úgy tetszik, a Ferencváros már most ott tart, ahová a Juventus és a Barcelona még csak szeretne eljutni!

Ez még mind hagyján!

Persze, alapvetően a BL-együtteseknek igen jó esélyük van hozni az El-másodikak elleni találkozókat, szóval a legnagyobb klubok azért valószínűleg megugorják ezt a lécet.

Viszont azt se felejtsük el, hogy az El-ben jelenleg másodikak között található a Manchester United, az Union Berlin, a PSV, és ide vágyik a Roma, amelynek a Ludogorec legyőzése hozhatja meg a továbbjutást, vagyis lehetnek azért még meleg pillanatok a gigászok számára is!

A 16 csapatos playoffra amúgy február 16-án és 23-án kerül sor, a párosításokat már november 7-én megtudjuk.

Mi következik ezután? Budapesti döntőre fel!

A magyar bajnokot egyelőre ez persze nem kell hogy különösebbképpen érdekelje, hiszen a Betis (C), az Union Saint-Gilloise (D) és a Freiburg (G) mellett a Fradi a negyedik gárda, amely már biztosan a nyolcaddöntőbe jut. Érkezik még a másik négy csoport első helyezettje, valamint a playoffkör nyolc továbbjutója, kialakítva a legjobb 16 mezőnyét.

A nyolcaddöntő sorsolására február 24-én 13 órakor kerül sor, az első mérkőzéseket március 9-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik meg.

Akik innen továbbmennek, azokat egy nappal később, vagyis március 17-én sorolják párba, a negyeddöntő első felvonására április 13-án, a másodikra 20-án kerül sor.

Ezen a sorsoláson az ágrajzok is kialakulnak, vagyis tudni fogjuk, hogy az innen továbbjutók kiket kaphatnak a döntőig vezető úton, és hogy ki lesz papíron a házigazdája a finálénak.

Az elődöntőt május 11-én és 18-án rendezik meg, a döntőt pedig május 31-én – a budapesti Puskás Arénában.

Vagyis még az sem kizárt, hogy lesz valódi hazai csapat a fináléban… Márciusig nyugodtan álmodozhatunk, ez pedig elképesztő bravúr a magyar bajnok részéről!

Meddig jut a Fradi az El kieséses szakaszában?

 • 2296
  Egy bravúr még benne van, összejöhet a negyeddöntő is
 • 1958
  A nyolcaddöntőben már mindenki sokkal erősebb, bárkit kapunk búcsúzunk
 • 777
  Ha már döntőzünk, nyerjük is meg...
 • 358
  Meg sem áll a budapesti fináléig!
 • 199
  Még két kört! Elődöntőig megy a magyar bajnok

EURÓPA-LIGA
H-CSOPORT, 5. FORDULÓ

Ferencváros–Monaco 1–1 (Zachariassen 81., ill. Ben Yedder 31.)
Crvena zvezda–Trabzonspor 2–1
Az állás: 1. Ferencváros 10 pont (8–8 – már biztosan csoportelső, ezzel nyolcaddöntős), 2. Monaco 7 (5–7), 3. Trabzonspor 6 (10–9), 4. Crvena zvezda 6 (8–7) 

(Borítókép: Papajcsik Péter/Index)

Rovatok