Index Vakbarát Hírportál

Simán nyert a Leipzig, Szoboszlai góllal járult hozzá a BL-továbbjutáshoz

2022. november 2., szerda 20:34

Szerdán zárul a Bajnokok Ligája csoportköre, ahol az egyik kora esti meccsen a magyar válogatott játékosait is foglalkoztató RB Leipzig a továbbjutás reményében lépett pályára a Sahtar Donyeck ideiglenes, varsói otthonában. Nos, Szoboszlai Dominikék semmit nem bíztak a véletlenre, többek között a fiatal középpályás góljának is köszönhetően 4–0-ra nyertek, így készülhetnek a nyolcaddöntőre. Akárcsak a címvédő Real Madrid, amely otthon ütötte ki a Celticet 5–1-re.

A lipcseiek kedvező helyzetből várhatták a Sahtar elleni összecsapást, hiszen számukra már egy döntetlen is biztos továbbjutást jelentett a legjobb 16 közé. Nem vehették azonban félvállról a találkozót, már csak azért sem, mert a Németországban rendezett egymás elleni mérkőzésen az ukránok 4–1-re kiütötték az akkor még Domenico Tedesco által irányított Leipziget.

Azóta viszont sok víz lefolyt a várost keresztező Pleisse, a Fehér Elster és a Parthe folyóin, érkezett Marco Rose, és gatyába rázta a társaságot, amely az utóbbi hetekben egyre biztatóbb formát és futballt mutat. Gulácsi Péterre súlyos sérülése miatt továbbra sem számíthatott a német mester, Szoboszlai Dominik és Willi Orbán viszont ott volt a kezdőben, utóbbi ráadásul csapatkapitányként.

A Leipzig játékán az első pillanatoktól kezdve látszott, hogy nem a biztos döntetlenre rendezkedett be, Timo Werner már a 8. percben megszerezhette volna a vezetést a vendégeknek, ám Anatolii Trubinba lőtte a ziccerét. Ahogyan két perccel később a másodikat is, a kipattanót viszont Christopher Nkunku közelről a hálóba bombázta. Érdemes megjegyezni, hogy a találatot megelőzően Szoboszlai Dominik szerzett erőszakosan labdát a hazai térfélen, így a magyar válogatott 10-esének is elévülhetetlen érdemei voltak a gólban. Bár a szünetig is jóval több lehetőséget dolgoztak ki a vendégek, újabb gólt nem tudtak szerezni, így 0–1 állt az eredményjelzőn a félidőben.

Fordulás után sem változott a játék képe, maradtak támadásban a németek, aminek már az 50. percben meglett az eredménye: Mohamed Simakan fejesére André Silva érkezett a bal oldali kapufánál, és közelről a kapuba juttatta a Leipzig második gólját.

A 62. percben aztán Nkunku ugratta ki remek ütemben Szoboszlait, aki egy elegáns csellel elvitte a labdát a Trubin mellett, majd az üres kapuba emelt, lezárva ezzel a lényegi kérdéseket.

Rose pihentetés céljából gyorsan cserélt is hármat, Szoboszlai számára is véget ért a találkozó, a helyére beálló Dani Olmo pedig szinte még pályára sem lépett, egy gyors szabadrúgás-kombinációt követően tovább növelte csapata előnyét, s mint később kiderült, beállítva ezzel a 4–0-s végeredményt.

A másik korai meccsen a Real Madrid a Celticet fogadta, és a papírformának megfelelően alaposan ellátta a skótok baját a Bernabéuban: Luka Modric, Rodrygo, Marco Asensio, Vinicius Junior és Federico Valverde góljaival 5–1-re nyert, ezzel Szoboszlaiék előtt megnyerte a csoportot, és várhatja a hétfői sorsolást.

A játéknap rangadóján a PSG Kylian Mbappé korai találatával gyorsan vezetést szerzett a Juventus otthonában, a torinóiak esetleges veresége ráadásul könnyedén azt is eredményezhette volna, hogy Massimiliano Allegri alakulata negyedik helyen zár és még az El-ben sem folytathatja. Az olaszok alighanem tisztában voltak mindezzel, mert veszélyesebben játszottak a már nyolcaddöntős párizsiaknál, Leonardo Bonucci pedig a 39. percben egy szép hazai akció végén ki is egyenlített.

És bár a PSG a második félidőben a csereként beálló Nuno Mendes révén – aki egy perccel pályára lépését követően juttatta előnybe a párizsiakat – végül mégis megnyerte a meccset, mivel a Benfica 6–1-re nyert a Maccabi otthonában, ez két dolgot jelentett: 

a Juventus veresége ellenére ott van az El-ben, Lionel Messiék viszont kevesebb idegenben szerzett góljuk miatt csupán másodikok lettek a pontazonossággal, egymás elleni eredménnyel és gólkülönbséggel is azonos statisztikával álló portugálok mögött.

Bár az AC Milannak a döntetlen is elég lett volna a Salzburg ellen a továbbjutáshoz, a duplázó Olivier Giroud vezérletével az olasz bajnok 3–0-ra verte az osztrákokat, így ott van a legjobb 16 között. A City Erling Haaland nélkül, hátrányból verte a Sevillát, ahogyan a már csoportgyőztes Chelsea is a Dinamo Zagrebet. 

BAJNOKOK LIGÁJA
Csoportkör, 6. forduló

Sahtar Donyeck–RB Leipzig 0–4 (0–2)
Real Madrid–Celtic 5–1 (2–0)
Chelsea–Dinamo Zagreb 2–1 (2–1)
Milan–Salzburg 4–0 (1–0)
Juventus
–PSG 1–2 (1–1)
Maccabi Haifa
–Benfica 1–6 (1–1)
Manchester City–Sevilla 3–1 (0–1)
Köbenhavn
–Dortmund 1–1 (1–1)

(Borítókép: Adam Nurkiewicz / Getty Images Hungary)

Rovatok