Index Vakbarát Hírportál

Nem ért El-továbbjutást a Trabzonnak a Fradi-verés

2022. november 3., csütörtök 20:43

A Ferencváros nagyszerű őszi teljesítményének köszönhetően gyakorlatilag tét nélkül léphetett pályára az Európa-liga csoportkörének utolsó játéknapján a Trabzonspor otthonában, hiszen az eredményektől függetlenül már az előző körben biztossá vált, hogy Sztanyiszlav Csercseszov csapata megnyerte a H jelű kvartettet. A mérkőzést a Trabzon 1–0-ra megnyerte, ez is kevés volt azonban a továbbjutásukhoz.

A magyar bajnok orosz mestere a Dibusz – Wingo, Knoester, S. Mmaee, Pászka – Esiti, Vécsei – Zachariassen, Laidouni, Nguen – R. Mmaee kezdőcsapatnak szavazott bizalmat.

A várakozásoknak megfelelően a még továbbjutásért harcoló Trabzon kezdte aktívabban a mérkőzést, és korán, már a 6. percben vezetést szerzett: Anasztasziosz Bakaszetasz kapott jó labdát a Fradi tizenhatosának előterében, majd elemi erővel bombázott a kapu jobb oldalába, a kapufáról vágódott a labda a ferencvárosi hálóba (1–0).

Előnyben sem lassítottak a hazaiak, a 13. percben Trézéguet találta el a jobb oldali kapufa tövét, amelyről ezúttal azonban kifelé pattant a labda. Nem sokkal később egy szöglet után a Barca korábbi játékosa, Marc Bartra fejelhetett tisztán, próbálkozását a gólvonalról vágta ki Aissa Laidouni. A Fradi első lehetőségére a 32. percig kellett várni, ekkor Tokmac beadását Ryan Mmaee fejelte 11 méterről a kapu fölé.

A szünet előtt Dibusz Dénes bravúrjára volt szükség, hogy ne kerüljön kétgólos hátrányba a budapesti alakulat, Anderson Esiti vesztett labdát életveszélyes területen, ám Bakaszetasz közeli löketét a magyar kapus szögletre tornázta.

A második játékrészre bátrabb felfogásban jött ki az FTC, így kiegyenlítettebbé vált a játék, ráadásul mivel a csoport másik meccsén a Monaco magabiztosan vezetett a Crvena zvezda ellen, a törökök is kezdtek beletörődni abba, hogy hiába nyernek, a harmadik helynél nem végezhetnek előrébb. Éppen ezért csendes mederben zajlott a meccs, a 70. percig egyik kapu előtt sem adódott komolyabb lehetőség. A 73. percben aztán egy szép vendégtámadás végén Kristoffer Zachariassen emelte át a védőjét, ám centerezését Xavier Mercier nem találta el jól a kapu előterében.

Nem sokkal később Vécsei Bálint távoli bombáját hatástalanította üggyel-bajjal a hazaiak kapusa, majd egy szabadrúgást követően a csereként nem sokkal korábban beálló Adnan Kovacevic csúsztatott éppen csak mellé, így nem jött össze az egyenlítés.

Az 1–0-s vereség ellenére a Fradi megnyerte a csoportját, a második helyen a Crvna zvezdát végül a triplázó Kevin Volland vezérletével 4–1-re kiütő AS Monaco jutott tovább, a Trabzon pedig az Európa-konferencialigában vigasztalódhat.

EURÓPA-LIGA
Csoportkör, 6. forduló

Trabzonspor–Ferencváros 1–0 (1–0)
AS Monaco–Crvna zvezda 4–1 (2–0)
A végeredmény: 1. Ferencváros 10 pont, 2. Monaco 10, 3. Trabzonspor 9, 4. Crvena zvezda 6

(Borítókép: Ryan Mmaee és Marc Bartra. Fotó: ANP / Getty Images)

Rovatok