Index Vakbarát Hírportál

Két csúcsrangadót is rendeznek ma Londonban

2022. november 6., vasárnap 09:09

Rangadók napja lesz a vasárnap az angol labdarúgó-bajnokság 15. fordulójában: 13:00 órától a Chelsea fogadja a listavezető Arsenalt a Stamford Bridge-en, majd 17:30-től a Tottenham látja vendégül a Liverpool együttesét.

Chelsea–Arsenal

A listavezető Ágyúsok eddigi remeklésére talán még legvérmesebb szurkolóik sem számítottak: 12 meccsen 10 győzelemmel, 1 döntetlennel és 1 vereséggel 31 pontot szerezve a forduló előtt még vezették a bajnokságot. És bár a címvédő Manchester City szombaton legyőzte a Fulhamet és ezzel megelőzte Mike Arteta együttesét, a spanyol mester tanítványai ma visszavehetik az első helyet.

Ehhez a városi rivális Chelsea otthonában lesz szükségük pontra/pontokra, amely elég rapszodikusan teljesít idén, ráadásul már egy edzőváltáson is átesett, Thomas Tuchelt Grahem Potter váltotta a kispadon a gyengébb rajtot követően. Az angol szakember irányításával minden versenysorozatot figyelembe véve kilenc meccset vívott meg veretlenül a Chelsea, a legutóbbi fordulóban viszont éppen Potter korábbi alakulata, a Brighton mért váratlan különbségű, 4–1-es verést a Kékekre. Akik immáron három bajnoki óta nyeretlenek, ráadásul rengeteg kulcsemberük kidőlt a közelmúltban: a kapus, Kepa Arrizabalaga mellett Reece James, Ben Chilwell, N'golo Kanté és Wesley Fofana sem bevethető. A hétközi BL-meccsen viszont már biztos csoportelsőként is legyőzték a Dinamo Zagrebet, igaz, csak szűkösen, 2–1-re.

Az Arsenal szintén megnyerte négyesét az Európa-liga főtáblás küzdelmei során, így csak márciusban, a nyolcaddöntőben lesz majd érdekelt a második számú nemzetközi kupasorozat folytatásában. Arteta tanítványai így most nyugodtan koncentrálhatnak arra, hogy a katari világbajnokság miatt elrendelt szünetet a tabella élén töltsék, ehhez viszont ma mindenképpen pontot/pontokat kellene szerezniük. Az esély megvan, hiszen a PL-ben utoljára 2018 augusztusában kaptak ki a Stamford Bridge-en, ahol azóta egy döntetlen mellett két győzelem a mérlegük. Ha az észak-londoniak ezúttal is diadalmaskodnak, akkor nagy eséllyel az élen maradnak a vb idejére, ezen túl ugyanis már csak egy bajnokijuk lesz a szünetig, az utolsó előtti Wolverhampton vendégeként.

A rangadót megelőző sajtótájékoztatón Potter rámutatott, csapata nem követheti el azt a hibát, amit a Brighton elleni, 4–1-es vereséggel végződő összecsapáson, játékosainak a mérkőzés első pillanataitól kezdve a megfelelő intenzitással kell futballoznia.

Ha nem így teszünk, gondban leszünk, és ez igaz valamennyi meccsünkre. Ez egy igazán különleges, izgalmas mérkőzés lesz két remek csapat közt, ahol úgy kell játszanunk, amivel jó eredményt érhetünk el. 

Potter egy rövid értékelést is tett eddigi, közel 2 hónapos munkájáról a csapat élén. Ebben kiemelte, hogy bár mindig van hová fejlődni, a sűrű menetrendet és a rengeteg hiányzót figyelembe véve összességében elégedett a teljesítménnyel. 

A találkozó talán Pierre-Emerick Aubameyang számára lesz majd a legpikánsabb, aki immáron a Chelsea-t erősíti, korábban azonban éveken keresztül az Arsenalban szerepelt, amelynek még a csapatkapitánya is volt.

Tottenham–Liverpool

A BL-ben izgalmas végjátékban csoportelsőként továbblépő Tottenham a bajnokságban eddig botladozó Liverpoolt fogadja a fordulót záró vasárnap esti találkozón. A legnagyobb kérdés az lesz, hogy a Vörösök melyik arcukat mutatják az összecsapáson. Jürgen Klopp tanítványai ugyanis például 1–0-ra verték a címvédő Cityt, de képesek voltak kikapni többek között a sereghajtó Nottingham otthonában, valamint saját közönségük előtt a Leedstől is.

A hazaiak nem számíthatnak a csapat és az egész Premier League egyik legjobb támadójára, az arccsonttörést szenvedett Szon Hungminre, rajta kívül Richarlison és Cristian Romero sérült még. Jürgen Kloppnak nagyobb a gondja, a német mesternek Arthurt, Luis Diazt, Diogo Jotát, Naby Keitát és Joel Matipot kell nélkülöznie, James Milner játéka pedig kérdéses.

A Spurs jelenleg harmadik a táblázaton, a 'Pool viszont nagy meglepetésre csupán kilencedik, ráadásul legutóbbi két bajnokiját elveszítette. A hétközi BL-meccsen viszont nagy skalpot gyűjtöttek Mohamed Szalahék, a szezonban még veretlen Napolit győzték le két kései góllal az Anfielden.

Az előző kiírásban a két csapat nem bírt egymással, Londonban 2–2-t, Liverpoolban 1–1-et játszottak egymás ellen a felek, az azt megelőző hét összecsapást viszont kivétel nélkül a liverpooliak nyerték, így lehet okuk a bizakodásra. A T'ham legutóbb 2017 októberében nyert meccset mai riválisa ellen, akkor viszont a duplázó Harry Kane vezérletével 4–1-re diadalmaskodtak. Élvezetes, gólgazdag meccsre van tehát kilátás, így egészen biztosan nem fog unatkozni, aki a mai angolos, borongós, esős időben úgy dönt, megnézi a két rangadót.

(Borítókép: Mike Hewitt / Getty Images Hungary)

Rovatok