Index Vakbarát Hírportál

Dán döbbenet, Ausztrália története második vb-nyolcaddöntőjére készülhet

2022. november 30., szerda 17:54

Az ausztrál labdarúgó-válogatott 2006 óta először, története során másodszor jutott be a világbajnokság nyolcaddöntőjébe, mivel a katari viadal D csoportjának zárásán legyőzte Dániát, így megőrizte második helyét a csoportban.

Miután mindkét csapat kikapott a franciáktól, de az ausztrálok a dánokkal ellentétben megverték a tunéziaiakat, az európai válogatott úgy várta a mai összecsapást, hogy csak akkor juthat be a legjobb 16 közé, ha két vállra fekteteti a „kengurukat”.

Ehhez képest először a déliek veszélyeztettek először, Riley McGree 20 méteres rúgása a blokkon halt el, amire a dánok egy kissé mély Joakim Maehle-beadással feleltek.

A világbajnokság előtt sokan tartottuk sok sötét lónak a piros mezes együttest, erre pedig igyekezett is rászolgálni, Mathias Jensen nagy helyzetben lépett ki, de Mathew Ryan hárítani tudott, majd Andeas Skov Olsen lőtt fölé, mielőtt Maehle beadása után lábbal is mentett az ausztrálok kapusa. 

A félidő derekán megint McGree riogatta Kasper Schmeichelt, de a kapus hárítani tudott, majd Skov Olsen próbálkozásánál Ryan avatkozott közbe ismét.

A játékrész hajrájában Mitchell Duke is tesztelte Schmeichelt, aki ezúttal is magabiztos volt, így gól nélkül fordultak a felek.

A második félidő ausztrál fölénnyel indult, előbb Aziz Behich lőtt fölé egy kipattanót, majd Jackson Irvine egy bal oldali centerezés után tette meg ugyanezt.

Amikor kezdett megint fölénybe kerülni az Eb-elődöntős, és helyzeteket kialakítani, akkor egy kontrából megszerezte a vezetést Ausztrália! Mathew Leckie lépett ki, majd egy csel után a hosszú alsóba lőtt (1–0).

A játékrész derekán Aziz Behich szólója hozta izgalomba a délieket, hogy aztán a játékvezető hozza rájuk a szívbajt, de hiába tűnt elsőre úgy, hogy büntetőt ítél, végül les miatt kifelé járt a szabadrúgás.

Az utolsó negyedórában Alexander Bah blokkolt lövése után Kasper Dolberg sarokkal próbálta kapuba húzni a labdát futtából, Ryan résen volt, majd Jesper Lindström és Bah próbálkozása maradt ki.

A végén még Schmeichel is előre jött egy szögletnél, ahogyan az édesapja az 1999-es BL-döntő végjátékában, de neki ez nem hozott szerencsét, Andreas Cornelius fölé szálló fejese pedig azt jelentette, hogy az erőtlen dánok másodszor is gól nélkül maradtak, és meglepetésre csoportutolsóként estek ki a világbajnokságról.

Az ausztrálok persze óriási örömünnepben törtek ki, hiszen 2006 után ismét készülhetnek a nyolcaddöntőre, az ellenfél a C csoport leendő első helyezettje (várhatóan a lengyel–argentin győztese) lesz.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
D CSOPORT, 3. FORDULÓ
Ausztrália–Dánia 1–0 (Leckie 60.)
Tunézia–Franciaország 1–0 (Hazri 58.)
A csoport végeredménye: 1. Franciaország 6 pont (6–3), 2. Ausztrália 6 (3–4), 3. Tunézia 4 (1–1), 4. Dánia 1 (1–3)  

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a világbajnokságot?

  • 22167
    Argentína
  • 21804
    Franciaország
  • 10096
    más
  • 5455
    Anglia

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  John Sibley   / Pool / Reuters)

Rovatok