Index Vakbarát Hírportál

Súlyosbodik a botrány: kizárhatják a Juventust az olasz élvonalból

2022. december 6., kedd 16:44

Egy hete robbant a bomba, miszerint az olasz labdarúgó-élvonalban szereplő Juventus teljes vezérkara lemondott, élén Andrea Agnelli klubelnökkel. A klub ellen hónapok óta zajlanak hatósági vizsgálatok, amelyek végül a csapat élvonalbeli kizárását is eredményezhetik.

Andrea Agnelli klubelnökön kívül távozik Pavel Nedved alelnök, Maurizio Arrivabene ügyvezető igazgató – aki a lemondás ellenére marad egy rövid ideig az egyesületnél az adminisztratív teendők miatt –, valamint az igazgatóság tagjai közül Laurence Debroux, Massimo Della Ragione, Katryn Fink, Daniela Marilungo, Francesco Roncaglio, Giorgio Tacchia és Suzanne Keywood.

És hogy mi áll a drasztikus döntés(ek) hátterében? Több tényező.

Nemrég az üggyel kapcsolatban egy sportjogra szakosodott ügyvéd, Mattia Grassani szerint a mostani, pénzügyi szabálytalanságok miatt zajló nyomozás sokkal komolyabb ügy, mint amilyen a 2006-os Calciopoli volt. A 16 évvel ezelőtti botrányban a Juventus 2004/05-ös és a 2005/06-os bajnoki címét is elvették a csapattól a játékvezetők megvesztegetése miatt.

Az ügyvéd szerint ez a Juventus történetének legkomolyabb ügye, aminek következtében első osztályú tagságát is megvonhatják a klubtól.

A bűncselekményekre, amelyekkel a klubot vádolják, nincs precedens az olasz futball történetében. A sporttörvény előírja, hogy ha egy klub pénzügyi szabálytalanságokkal vesz részt egy idényben, akkor visszasorolható a második vonalba, és a Scudettót is elveszítheti. A játékvezetők lefizetése súlyos dolog, de a klub könyvelésével való babrálás hatványozottan az. Egy ilyen húzás megsérti az igazságos versenyt, és roncsolja a bajnokság szabályos működését. Ez olyan, mintha játék pénzzel tölteném fel a klub kasszáját, hogy javítsak a gazdasági helyzetemen

– olvashatók Grassani gondolatai az nso.hu fordításában. 

A Juventus 15 forduló után a harmadik helyen áll a bajnokságban, a Bajnokok Ligájából kiesett, az Európa-ligában folytatja tavasszal a francia Nantes ellen.

 (Borítókép: Getty Images)

Rovatok