Index Vakbarát Hírportál

Itt az utolsó szög az Európai Szuperliga koporsójába?

2022. december 15., csütörtök 11:16

Újabb gellert kapott az Európai Szuperliga ötlete: az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka közleményében azt írta, a FIFA és az UEFA szabályai – melyek szerint új versenysorozat létrehozása nem lehetséges a két szervezet jóváhagyása nélkül – kompatibilisek az Európai Unió versenyszabályaival. Ha mégis létrejön a szuperliga, az alapító klubokat (Barcelona, Real Madrid, Juventus) megbüntethetik.

Az Európai Szuperliga (ESL) ötlete 2020-ban született, egy jó ideig semmi sem történt, majd tavaly áprilisban az éj leple alatt bejelentették a létrejöttét. Tizenkét európai topklub volt az alapítók között, ám a heves szurkolói tiltakozások hatására kilenc egyesület kihátrált a kezdeményezés mögül. Az Index Sportcast rendkívüli adásában is foglalkoztunk a témával, és ebben a cikkünkben minden részletet összegyűjtöttünk a szuperligával kapcsolatban.

Idén márciusban kaptak szárnyra olyan hírek, hogy mégis elindul az Európai Szuperliga, a három kitartó klub – Barcelona, Real Madrid, Juventus – vezetői egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy lehet még belőle valami. Ezzel szemben az UEFA és a FIFA is erősen ellenezte. Az ESL szervezői kikérték az Európai Unió Bírósága főtanácsnokának véleményét is – a jogi gyakorlatban általában ezt követi az EUB, 80 százalékban ennek megfelelően hozza meg ítéleteit. 

A főtanácsnok csütörtökön közzétette állásfoglalását, az Európai Szuperliga szervezői azonban aligha erre számítottak. A főtanácsnok állásfoglalása – ahogy fentebb említettük – nem kötelező érvényű a jövő évi jogerős ítélet előtt, ám a jelek szerint minden reményt eloszlat a szuperliga iránt, ha az nem kapja meg a FIFA és az UEFA jóváhagyását.

A FIFA és az UEFA szabályai, melyek szerint egy új versenysorozat létrehozásához a két szervezet előzetes jóváhagyása szükséges, kompatibilis az Európai Unió versenyszabályaival

– olvasható Athanasios Rantos főtanácsnok állásfoglalásában.

„Az Európai Szuperliga Vállalat (ESLC) szabadon létrehozhat egy független futballbajnokságot az UEFA és a FIFA égiszén kívül, ugyanakkor az abban részt vevő klubok nem szerepelhetnek a FIFA és az UEFA versenyrendszerében azok jóváhagyása nélkül.”

Tehát a klubok szabadon alapíthatnak egy új ligát, ám ebben az esetben nem vehetnének részt hazájuk bajnokságában és az UEFA égisze alatt működő európai kupasorozatokban sem. A főtanácsnok véleményében azt is megírta, hogy az UEFA és a FIFA büntetést helyezhet kilátásba, ha a klubok valóban a szuperliga életre hívása mellett döntenek.

Ön szerint jó ötlet az Európai Szuperliga?

  • 16187
    Nem
  • 11202
    Igen
  • 7828
    Most még nem tudom eldönteni

A bíróság 2023-ban hozza meg a jogerős határozatot az Európai Szuperligáról, ami ellen nem lehet fellebbezni. Ezután az ügy visszakerül a madridi bíróságra, amely jogalkotói véleményt kért az ítélethozatal előtt.

Az Európai Labdarúgó-szövetség közleményében üdvözölte a főtanácsnok állásfoglalását. 

(Borítókép: NurPhoto / Getty Images Hungary)

Rovatok