Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a világbajnok angol labdarúgó

2022. december 23., péntek 12:13

83 éves korában elhunyt George Cohen, az 1966-ban világbajnoki címet nyerő angol válogatott jobbhátvédje – jelentette be egykori klubja, a Fulham.

George Cohen 1939. október 22-én született Kensingtonban. A futballista egész karrierjét a Fulhamnél töltötte, ahol összesen 459 tétmérkőzésen lépett pályára. Az Angliában megrendezett vb összes mérkőzését végigjátszotta, vagyis elévülhetetlen érdemeket szerzett a végső győzelemig vezető úton. Összesen pedig 37 alkalommal öltötte magára a válogatott mezét.

Mindenki mélységesen elszomorodott a Fulhamnél, amikor megtudtuk, hogy a valaha volt legjobb játékosunk, George Cohen elhunyt

– közölte a klub a Twitter-oldalán.

Az Angol Labdarúgó-szövetség azzal búcsúzott a Brit Birodalom Rendjével kitüntetett játékostól, hogy

George Cohen halálhíre rendkívül elszomorító. George 37-szer szerepelt a válogatottban, és ő volt a második számú csapatkapitánya a világbajnokságot nyerő csapatnak.

Alf Ramsey, a világbajnok angol válogatott szövetségi kapitánya az ország legjobb jobbhátvédjének nevezte, míg George Best, a Manchester United aranylabdás északír szélsője azt mondta róla, hogy ő volt minden idők legjobb szélső hátvédje, aki ellen valaha is játszott.

George Cohen halálával már csak két labdarúgó maradt életben Anglia egyetlen vb-aranyérmét szerző csapatából: a Nyugat-Németország ellen, hosszabbításban 4:2-re megnyert döntőben három gólt szerző Sir Geoff Hurst, valamint a torna egyik legjobb játékosa, az 1966-ban Aranylabdát nyerő Manchester United-legenda, Sir Bobby Charlton.

(Borítókép: George Cohen 2016. május 18-án. Fotó: Dave J Hogan / Getty Images)

Rovatok