Index Vakbarát Hírportál

Az Arsenalt nem tudta megtréfálni a házigazdák karácsonyi átka

2022. december 26., hétfő 22:59

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) éllovasa nem botlott a Boxing Dayen: az Arsenal a második félidőben fordítva 3–1-re verte a városi rivális West Ham Unitedot a 17. fordulóban. Ezzel a Mikel Arteta vezette londoni gárda az egyetlen olyan csapat lett a december 26-ai meccseken, amely hazai pályán tudott győzni.

Hetedik, egyúttal utolsó meccséhez érkezett az egész délután dübörgő Boxing Day, avagy az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság karácsonyi fociünnepe. Az házigazda – egyúttal listavezető – Arsenalra nézve pedig kicsit sem volt hízelgő a nap eddigi mérlege: a megelőző hat mérkőzésen egyik házigazda sem tudott nyerni. Pedig a Brentford számára még egész ígéretesen indult a Tottenham elleni meccs, Thomas Frank együttese 2–0-ra is vezetett, innen mentette a Spurs döntetlenre a találkozót. A többi összecsapáson viszont csupa-csupa vendégsiker született. 

Ezek után nem csoda, hogy különösen bosszús volt az Emiratesben helyt foglaló hazai drukkerek tömkelege, miután az ötödik percben les miatt nem adták meg az „ágyúsok” Bukayo Saka által szerzett vezető találatát a West Ham United ellen. Az Arsenal-szurkolók számára az a tény sem lehetett túl szívderítő, hogy a legutóbbi öt alkalommal, amikor csapatuk élről várta a Boxing Dayt egyszer sem sikerült behúzni az aranyérmet: 1951 karácsonya óta egyszer második, kétszer harmadik, kétszer pedig csupán negyedik lett a végelszámolásnál a piros-fehér együttes. 

Mindezek fényében az önsorsrontás tipikus esetének tűnt, amikor a 25. percben William Saliba pocsékul sikerült szerelési kísérletével tizenegyeshez segítette a vendégcsapatot. Az ősz jelentős részében parádézó francia bekk – aki a világbajnokságon így sem tudta kiszorítani Raphael Varane-t a Katarból ezüst éremmel hazatért válogatott védelmének tengelyéből – sárga lap nélkül megúszta az esetet, de videózás ide, videózás oda, a büntetőt nem tudta megúszni már. Said Benrahma pedig a 27. percben magabiztosan értékesítette is azt (0–1).

Már-már úgy tűnt, komolyabb fordulat nélkül ér véget az első játékrész, amikor Michael Oliver játékvezető Martin Ödegaard lövése után Aaron Cresswell önfeláldozó tisztázása után befújt egy újabb tizenegyest – kezezést látva. Aztán viszont jött a VAR-szoba jelzése és az ismétlések alapján helyes döntést hozva a spori visszavonta az ítéletét. 

Fordulás után felpörgette a tempót Mikel Arteta együttese, amely a találkozót megelőzően a teljes eddigi bajnokságban mindössze 59 percen át volt hátrányban – és ehhez ezúttal sem adódott hozzá annyi, hogy összességében egy teljes meccset kitegyen az idő... Az 53. percben Ödegaard lőtt passzát ugyanis Saka nagyszerű technikával vette át a büntetőterületen belül, majd 10 méterről – szinte senkitől sem zavartatva – ballal a jobb alsó sarokba belsőzte a piros mezesek egyenlítő találatát (1–1). 

A West Ham nem tudott ritmus váltani, és erre pillanatokon belül ráfizetett a David Moyes vezette csapat: az 58. percben Gabriel Martinelli próbálkozott meg éles szögből egy a rövid alsóba tartó lövéssel – a PL-veterán Lukasz Fabianski pedig későn spárgázott ahhoz, hogy lábbal menteni tudott volna (2–1). Az Arsenal korábbi játékosa potya ízű gól után szedhette ki a labdát a hálójából... 

A 69. percben a sérült Gabriel Jesust helyettesítő Eddie Nketiah fordult le látványos csellel a védőjéről a tizenhatoson belül, majd lőtte ki jobbról, kissé éles szögből a hosszú alsót. Ezúttal Fabianskit kár lett volna hibáztatni, a lengyel veterán kiszolgáltatott helyzetben találta magát a szinte tökéletes lövést eleresztő angol utánpótlás-válogatott csatárral szemben (3–1). A 23 éves támadó újabb villanással igazolta, nem véletlen és nem is arcátlan pimaszság, hogy megkapta a klubikon, Thierry Henry korábbi mezszámát, a 14-est. 

A Premier League történetében még sosem esett meg, hogy az Arsenal 17 forduló után 40 ponttal (vagy többel) álljon. Most ez a pillanat is elérkezett. 

Alakul a történelmi idény?

A 2022-es karácsonyi átok mindenesetre nem fogott ki Artetán. Vajon az 1951 óta tartó sem fog? 

LABDARÚGÁS
PREMIER LEAGUE, 17. FORDULÓ
Arsenal–West Ham United 3–1
 (Saka 53., Martinelli 58., Nketiah 69., ill. Benrahma 27. – 11-esből)
Korábban
Crystal Palace–Fulham 0–3 (B. Reid 31., Ream 71., Mitrovics 81.)
Southampton–Brighton 1–3 (Ward-Prowse 73., ill. Lallana 14., Perraud 35. – öngól, March 56.)
Leicester City–Newcastle United 0–3 (Ch. Wood 3. – 11-esből, Almirón 7., Joelinton 32.)
Everton–Wolverhampton 1–2 (Mina 7., ill. Podence 22., Ait Nouri 95.)
Brentford–Tottenham 2–2 (Janelt 15., Toney 54., ill. Kane 65., Höjbjerg 71.)
Aston Villa–Liverpool 1–3 (Watkins 59., ill. Szalah 5., Van Dijk 37., Bajcetic 81.)
Kedden
18.30: Chelsea–Bounemouth
21.00: Manchester United–Nottingham United
Szerdán
21.00: Leeds United–Manchester City

(Borítókép: Gabriel Martinelli éles szögből lő – az eredmény az Arsenal második gólja lett. Fotó: Alex Pantling / Getty Images Hungary)

Rovatok