Index Vakbarát Hírportál

Gyászba borult Brazília, az egész világ megemlékezett Peléről

2022. december 30., péntek 11:55

Magyar idő szerint csütörtök este meghalt Pelé, a futball történelmének egyik legkiválóbb játékosa. A brazilok háromszoros világbajnok legendája 82 évesen, hosszadalmas betegség után hunyt el. Halálhíre az egész sportvilágot lesújtotta, Brazíliában háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el.

Az évek óta vastagbélrákkal betegeskedő Pelét még november 30-án vitte be a kórházba felesége, Marcia Aoki. Ekkor állapították meg, hogy a szervezete már nem reagál a kemoterápiás kezelésekre, továbbá orvosai szerint már mentális állapota sem volt kielégítő.

Utolsó napjaiban a kórházban egész családja mellette volt, lánya több alkalommal is osztott meg édesapjáról híreket a közösségi oldalán – ahol halálát követően el is búcsúzott az egykori kiváló labdarúgótól.

Minden, ami vagyunk, neked köszönhető! Végtelenül szeretünk, nyugodj békében!

– írta Instagram-oldalára feltöltött képéhez, amelyen a családtagok kezei Pelé kezét fogják.

A háromszoros világbajnok halálhíre az egész sporttársadalmat megrengette, korunk legnagyobbjai is megemlékeztek a legendás labdarúgóról. A brazil futball jelenlegi legjobb játékosa, Neymar így emlékezett meg a futball-legendáról:

Pelé előtt a 10 csak egy szám volt

– írta a PSG sztárja közösségi oldalán. 

Háromnapos gyász Brazíliában 

Jair Bolsonaro, a hivatalából vasárnap távozó brazil elnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el az elhunyt legendás labdarúgó, a háromszoros világbajnok Pelé tiszteletére. Bolsonaro közösségi oldalán kiemelte: Pelé elvesztésével egy olyan embert gyászolnak, aki a futballnak köszönhetően az egész világgal megismertette Brazíliát. Hozzátette:

Pelé művészetté és örömmé változtatta a futballt.

Kedden a Sao Paulótól 70 kilométerre fekvő Santosban helyezik végső nyugalomra Pelét. Korábbi klubja, az FC Santos közölte, hogy a végső búcsúztatón csak a közeli hozzátartozók vesznek részt.

Hétfőn kora reggel a koporsót átszállítják a Sao Pauló-i kórházból a tengerparti városba, ahol az egyesület stadionjának játékterén felravatalozzák, hogy helyi idő szerint 10 órától a szurkolók leróhassák kegyeletüket.

Másnap Santos utcáin halad majd a temetési menet, amely a tervek szerint érinti Pelé százéves édesanyjának házát is.

Pelé a Santosban mutatkozott be a felnőtteknél, majd vált világklasszis játékossá, a csapatot közel húsz évig, 1956 és 1974 között erősítette. Pályafutását a New York Cosmosban zárta, amelyben 1975 és 1977 között három idényben is szerepelt. Klubjaival szerzett trófeái mellett legnagyobb sikereit a válogatottal érte el, amellyel 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is világbajnok lett. Ez rajta kívül más labdarúgónak még nem sikerült.

Csütörtökön Pelé tiszteletére a Rio de Janeiróban található Megváltó Krisztus szobra és a legendás Maracana Stadion is a brazil nemzet színeibe öltözött. 

Gyászolnak a sportág legendái

Pályatársak, sportvezetők, politikusok, valamint a labdarúgás aktív sztárjai, többek között Ronaldo, Franz Beckenbauer és Mario Zagallo is megemlékeztek, valamint tiszteletüket fejezték ki Pelé halála kapcsán. 

Mario Zagallo, Pelé csapattársa az 1958-as és 1962-es világbajnoki csapatban, és az 1970-ban aranyérmes brazil együttes szövetségi kapitánya: „Ő volt a legnagyobb mind közül. Barátom, akivel megoszthattam annyi történetet, győzelmet és trófeát, az általa hagyott örökség örök és felejthetetlen.”

Gerson Oliveira Nunes, Pelé 81 éves, szintén világbajnok csapattársa: „Az a megtiszteltetés ért, hogy vele és ellene is játszhattam. Igazi zseni volt, azon kevesek egyike, akikkel valaha találkoztam.” Gerson ahhoz a fotóhoz, amelyen Pelét átkarolja, azt írta: 

„egy király nem hal meg, csak megpihen.”

Az 1970-es vb-aranyérmes brazil csapatból a 75 éves Eduardo Goncalves de Andrade, ismertebb nevén Tostao szupersztárként emlékezett Pelére, míg a 78 éves Jahirzinho annyit emelt ki, hogy „egyszerűen minden idők legnagyobbja”.

Ronaldo kétszeres világbajnok és kétszeres aranylabdás brazil válogatott úgy fogalmazott: Egyedi. Zseniális. Technikás. Kreatív. Tökéletes. Páratlan. Minden idők legjobbja.

A világ gyászol. Micsoda kiváltság, hogy utánad jöhettem, barátom. Öröksége túlmutat a generációkon.

Franz Beckenbauer, világbajnok német labdarúgó, a Bayern München tiszteletbeli elnöke, Pelé klubtársa a New York-i Cosmosban: „A labdarúgás elveszítette történelme legnagyobb alakját, én pedig különleges barátomat. 1977-ben azért mentem az Egyesült Államokba, mert nagyon szerettem volna Pelével egy csapatban játszani a New York Cosmosban. A vele töltött időszak pályafutásom egyik legszebb élménye volt. A futball örökre a tiéd lesz, nyugodj békében.”

A nemzetközi sajtó is megemlékezett

Az egyesült államokbeli The New York Times úgy fogalmazott a legendás labdarúgóról: „Pelé hazájában, Brazíliában nemzeti hős volt, és az egész világon szerették – a legszegényebbektől, akik között felnőtt, a leggazdagabbakig, akiknek a köreiben megfordult. Mindenki szerette, aki látta őt játszani.”

A brit Daily Mirror pedig leszögezte: Pelé neve a mai napig egyet jelent a szépséggel, kiválósággal és a sportszerűséggel. Hozzáteszik: látni Pelét teljes sebességgel játszani a legszebb látvány volt. Jóval Maradona, Ronaldo és Messi előtt nem volt vita arról, hogy ki minden idők legjobb futballistája. Minden szurkoló tudta, hogy Pelé az, és imádták.

(Borítókép: Cesar Olmedo / Reuters)

Rovatok