Index Vakbarát Hírportál

Idő előtt hazaküldik a katari vb „rabszolgamunkásait”

2022. szeptember 22., csütörtök 17:18

Szerződésük lejárta előtt, tömegesen küldik haza Katarból azokat a vendégmunkásokat, akik a közelgő labdarúgó-világbajnokság helyszínén dolgoznak.

Katarban több ezer rosszul fizetett vendégmunkást kényszerítenek hazatérésre a labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt, így sokan attól tartanak, hogy munka nélkül maradnak, nem tudják eltartani a családjukat, és mélyen eladósodnak – írja a Guardian.

Egyes esetekben a munkavállalók azt mondják, hogy a szerződésük lejárta előtt küldték haza őket, anélkül hogy a teljes fizetésüket megkapták volna.

Sajtóhírek szerint minderre azért van szükség, mert a katari kormány arra utasította a legtöbb vállalkozó céget, hogy szeptember közepéig fejezzenek be minden munkálatot, és csökkentsék az országban tartózkodó munkavállalók számát.

A lapnak nyáron nyilatkozó vendégmunkások százával dolgoztak a fullasztó páratartalomban a Corniche nevű sétány, valamint a mellette húzódó útszakasz felújításának befejezésén, amelyek várhatóan a turisták és futballrajongók ezreinek célpontja lesznek a torna idején. Elmondásuk alapján kétéves munkára számítottak Katarban, ám egyes esetekben előfordult, hogy mindössze tíz hónap után hazaküldték őket.

Sokan azt állítják, hogy így még a hazájukban felvett hitelt sem fogják tudni visszafizetni, amelyre azért volt szükség, hogy a munkaközvetítőkön keresztül eljussanak a katari vb helyszínére. A legtöbb érintett munkavállalót rövid távú vízummal vették fel, ám akkor azt az ígéretet kapták, hogy legalább két évig dolgozhatnak majd Katarban.

A munkakörülmények miatt ráadásul rendkívül veszélyes volt a vb helyszínén dolgozni. 

egyes hírek szerint legalább 6500 indiai, pakisztáni, nepáli, bangladesi és Srí Lanka-i vendégmunkás halt meg Katarban az utóbbi tíz évben, amióta az Öböl menti ország elnyerte a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát.

„Milyen jó lenne a hozzám hasonló munkásoknak, ha a meccseket a stadionban nézhetnék, amelyeket mi magunk építettünk. De ki törődik velünk? Abban az országban a munkásoknak nincs semmi értékük. Úgy érzem, hogy a világbajnokság csak a gazdagok eseménye, és csak nekik szól” – mondta egy korábban az építkezéseken dolgozó.

May Romanos, az Amnesty International öbölkutatója elmondta: „A katari kormánynak döntő fontosságú, hogy a munkavállalók jogait minden döntésében előtérbe helyezze, és biztosítsa, hogy azok az emberek, akik Katar álmát, a világbajnokság megrendezését lehetővé tették, ne szembesüljenek további visszaélésekkel és jogsértésekkel.”

Egy katari tisztviselő nyilatkozatában azonban úgy fogalmazott, hogy a kormány nem követeli meg a vállalatoktól, hogy a világbajnokság előtt hazatelepítsék a munkavállalókat vagy csökkentsék a létszámot.

A katari kormány azt is közölte, hogy a múlt hónapig 152,5 millió fontot fizettek ki a munkavállalók támogatására létrehozott alapból, többek között a ki nem fizetett bérek és juttatások visszatérítése révén.

Katar elkötelezett a tisztességes és hatékony munkaügyi rendszer mellett, és nagyra értékeljük a külföldi munkavállalók nélkülözhetetlen szerepét a gazdaságunkban és a társadalomban

– tette hozzá a tisztviselő.

(Borítókép: Munkások hagyják el az Al Thumama futballstadiont Katarban 2022. június 20-án. Fotó:  Christopher Pike / Bloomberg / Getty Images )

Rovatok