Index Vakbarát Hírportál

A futballról szóljon a világbajnokság, ne a politikáról!

2022. november 4., péntek 13:59

Politikamentes labdarúgást szorgalmazott bő két héttel a katari világbajnokság rajtja előtt a sportág nemzetközi szövetsége (FIFA).

A FIFA nyilvános levelében, amelyet Gianni Infantino elnök és Fatma Szamura főtitkár írt alá, hangsúlyozta, hogy most mindenkinek a játékra kell koncentrálnia, és a futballnak kell a középpontba kerülnie – írja az MTI.

Külön felhívták az állásfoglalásban a világbajnokságon szereplő 32 válogatott nemzeti szövetségeit: ne vigyék és ne engedjék be a politikát a labdarúgásba, mert abban nincs helye ideológiai vagy politikai jellegű csatározásnak.

A FIFA igyekszik tiszteletben tartani minden véleményt és meggyőződést, anélkül hogy erkölcsi leckéket adna a világnak, és reméli, hogy a katari világbajnokság résztvevői is követik ezt a példát, és nem sodorják ideológiai vagy politikai irányba a játékot

– áll a levélben, amelyben nincs egyetlen konkrét konfliktusforrás sem megnevezve, így nem szerepel az orosz–ukrán háború, a katari vb-t megelőzően hangot kapó emberi és kisebbségjogi sérelmek sora, sem a stadionok építésekor bekövetkezett halálesetek magas száma.

(Borítókép: Marvin Ibo Guengoer – GES Sportfoto / Getty Images)

Rovatok