Index Vakbarát Hírportál

A katari világbajnokság nagykövete szerint a homoszexualitás „agybaj”

2022. november 8., kedd 16:05

A katari labdarúgó-világbajnokság nagykövete a német ZDF-nek adott interjúban mentális betegségként könyvelte el a homoszexualitást.

Kalid Szalman korábbi katari válogatott játékos és a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság nagykövete szerint a homoszexualitás „damage in the mind”, azaz agybaj – derült ki a német ZDF-nek adott interjúból. Az interjúban Szalmannal azt a témát járták körbe, hogy a katari törvény szerint illegális homoszexuálisnak lenni. 

Több labdarúgó aggályokat támasztott afelé, hogy LMBT+ és női szurkolók utazzanak a helyszínre, mert ellenük a katari törvények kirekesztően hatnak. 

Az érkezőknek el kell fogadniuk a szabályainkat. A homoszexualitás haram (tiltott)

– hangzott el Szalmantól. Arra a kérdésre, hogy miért számít haramnak, így válaszolt:

Nem tartom szigorúan a vallásom, de miért haram? Mert ez egy agybaj

– taglalta a korábbi válogatott játékos. 

Ekkor az interjút leállíttatta egy katari szervező, az eseményeket pedig nem kommentálták a Reutersnek, ahogyan a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) sem volt hajlandó hozzászólni a történtekhez. Később a szervezők azt válaszolták a Reutersnek, hogy mindenkit szívesen látnak Katarban a világbajnokság alatt. 

Katar az első közel-keleti ország, amely világbajnokságot rendez. Ám a világbajnokság számos aggályt felvet, legyen szó az országban dolgozó vendégmunkások helyzetéről vagy az LMBT+-közösségek és a nők jogairól. 

Rovatok