Index Vakbarát Hírportál

A legrondább frizura a világon, mégis mindenki ilyet akart

2022. november 8., kedd 12:42

A november 20. és december 18. között Katarban rendezendő labdarúgó-világbajnokság előtt néhány személyes visszaemlékezéssel vezetjük fel a tornát. Ezúttal húsz évet utazunk vissza az időben, a helyszín Japán.

A húsz évvel ezelőtti nyáron mindenki különleges hajviseletet szeretett volna vágatni magának. Legalábbis a fiatal fiúk egészen biztosan.

Így voltam ezzel én is, tombolt a világbajnoki láz a baráti társaságban, a konyhákban lógtak a vb-menetrendek, és mindenki írogatta az eredményeket, a grundon pedig mindennap más és más válogatott játékos bőrébe bújva rúgtuk a labdát.

Egyszer aztán hazaállítottam, kerestem egy képet a Nemzeti Sportban Ronaldóról – okostelefon akkor még nem volt, sőt számítógép sem minden háztartásban –, majd amikor néhány nap múlva fodrászhoz mentünk, jeleztem édesanyámnak, hogy én most ronaldós hajviseletet szeretnék.

Mondanom sem kell, már a fodrász is azzal fogadott, hogy ilyen frizurát még életében nem látott, és hirtelen nem is tudta, neki merjen-e vágni a kobakomnak.

Édesanyám tekintetével jelezte, nézzük meg, végül is nyári szünet van, az iskolát még jó néhány hétig elkerüljük, így a tanárok sem néznek majd rám furcsa szemmel.

Amikor viszont elkészült a nagy mű, és felállhattam volna a székből, nem szaladhattam egyből a srácokhoz a pályára, mert mégsem maradhatott az a nagyszerű hajcsík a fejem búbján. Utólag belátom, talán igaza volt édesanyámnak és a fodrásznak: Hidd el, ez nem áll túl jól…

Sérülés helyett beszéljünk a frizuráról!

„Szörnyű volt” – fogalmazott a hajviseletet illetően tavaly Ronaldo a Sports Illustratednek. „Elnézést kérek minden édesanyától, akik azt vették észre, hogy gyermekeik ugyanilyen frizurát csináltatnak.”

A brazil klasszis elmondta, megsérült a Törökország elleni elődöntő előtt, és nem szerette volna, hogy az újságírók erről kérdezgessék.

„Szóval megcsináltam a frizurát. Megkérdeztem a csapattársaimat, hogy hogy tetszik nekik. Azt mondták, szörnyű, vágjam le. Természetesen az újságírók is kiszúrták és megfeledkeztek a sérülésemről” – elevenítette fel a 2002-ben történteket az aranylabdás támadó.

A Fenomén másnap a 49. percben betalált a törökök ellen, a selecao 1–0-ra nyert, ezzel döntőbe jutott. A fináléban Ronaldo duplázott, Brazília 2–0-ra győzött Németország ellen.

Máig ez az utolsó világbajnoki aranyuk a braziloknak.

Sorozatunk korábbi részei: 
1974 – Sörbe fojtottuk bánatunkat Cruyffék veresége után
1998 – Gólvágó kapus, agyonsztárolt brazilok, sátrazás és a Medve-tó
2002 – Titánból embert: avagy egy kilencéves srác Oliver Kahnnal közös fejlődéstörténete

(Borítókép: Alessandro Sabattini / Getty Images Hungary)

Rovatok