Index Vakbarát Hírportál

Katar 300 milliárd dollárt költött a biztonságra, mégis sokan lesznek veszélyben

2022. november 13., vasárnap 11:32

Hiába a hatalmas költekezés és a fokozott biztonsági intézkedések, mégsem érezheti magát biztonságban mindenki a labdarúgó-világbajnokságon, hiszen Katar a világ azon kevés országainak egyike, ahol szembeszállnak az LMBTQ-közösséggel.

Napra pontosan egy hetet kell már csak várni, és elstartol a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság, amely az első lesz arab földön. A világ különböző pontjairól gyűlnek össze szurkolók, újságírók és hírességek, így sokszínű embertömeg érkezik Katarba a vb idejére.

Akad azonban egy fontos kérdés a torna előtt, amely valamennyi országot érzékenyen érintheti, nevezetesen, hogy Katar azon kevés nemzetek egyike a világon, amely szembeszáll az LMBTQ-közösséggel.

A világesemény előtt már hónapokkal felhívta rá a figyelmet a világbajnokság biztonsági főnöke, Abdullah Al Nasari, hogy Katarban nem tűrik, ha bárki olyan jön az országba, aki meggyalázza a nemzetet.

A Sports Ration szerint az angol csapat volt az első, amelyik egyből jelezte aggodalmát az LMBTQ-kérdés miatt, és felvetődtek olyan pletykák is, hogy Gareth Southgate együttese bojkottálhatja a tornát, ám a szövetségi kapitány tiszta vizet öntött a pohárba:

Természetesen nagy sztori lenne, de aztán elkezdődne a torna és feledésbe merülne ez az egész. Sajnos ez ellen nem tehetünk semmit.

Fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be

Erre az egy hónapra minden szem a világbajnokságra szegeződik, de nemcsak a játékosok megmozdulásait követhetjük, hanem a nézőkre is nagy figyelem hárul. Az Insider cikkéből kiderül, hogy valamennyi mérkőzést 15 ezer, arcfelismerő technológiával felszerelt kamera kíséri. Erre azért van szükség, mert Katar feltett szándéka, hogy kiszűrje a terrorizmust és a huliganizmust a lelátókról.

Ha egy szurkoló LMBTQ-zászlót lobogtat a lelátón és elvesszük tőle, az nem azért lesz, mert meg akarjuk sérteni őket, éppen ellenkezőleg. Ha ezt nem tennénk meg, egy másik néző bármikor megtámadhatja. Aki jegyet vált egy meccsre, az azért teszi ezt, hogy futballt lásson, nem azért, hogy tüntessen

– vélekedett Abdullah Al Nasari.

A pakisztáni hadsereget is bevetik

A Bloomberg becslése szerint 2010 óta – amikor Katar elnyerte a labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát – az ország több mint 300 milliárd dollárt költött az infrastruktúra fejlesztésére, hogy ideális körülmények fogadják a játékosokat és a szurkolókat is.

Természetesen nem ez az egyetlen intézkedés, amellyel megpróbálják fenntartani a szervezők a biztonságot. Éppen ezért a pakisztáni hadsereg egy kontingense már elutazott Katarba, hogy a világbajnokság idején gondoskodjon a rendről – írja a The Kashmir Walla.

A hadsereg tisztjeiből, altisztjeiből és bajtársaiból álló egység a Rawalpindiben található Nur Khan légibázisról indult Katarba. A pakisztáni hadsereg nem közölt részleteket a csapat létszámáról. Szeptemberben a kontingenst a FIFA nyolctagú kiképző csapata különleges kiképzésben részesítette.

(Borítókép: John Sibley / Reuters)

Rovatok