Index Vakbarát Hírportál

Övé volt a világ legpazarabb jobb lába, sokkoló módon nem lett aranylabdás

2022. november 14., hétfő 07:26

„Talán kis ország vagyunk, de közben nagy is. Itt van otthon Shakespeare, Churchill, a Beatles, Sean Connery, Harry Potter, David Beckham jobb lába… és a bal lába is, ha már itt tartunk” – mondta Hugh Grant az Egyesült Királyság miniszterelnökeként az Igazából szerelem című karácsonyi klasszikusban. És akkor majd pont minden idők talán legjobb szabadrúgáslövőjéről ne készülne sorozat? Ugyan már…

A magyar streamingvilágban a „Példaképünk, Beckham” címen futó sorozat apropóján mai kvízünk főszereplője is az angolok korábbi kiválósága lesz.

A labdarúgást az 1990-es évektől figyelők számára aligha kell bemutatni, de fiatalabb olvasóink kedvéért gyorsan összegezve elmondanánk, hogy a Manchester United legendás utánpótláscsapatából Ryan Giggs, Gary Neville, Phil Neville, Nicky Butt vagy éppen Paul Scholes társaságában felkerülő Becks

a világ egyik, ha nem a legjobb szabadrúgáslövőjének számított, illetve hogy olyan hajszálpontos 50-60 méteres keresztlabdákkal operált, hogy a labda mosolygott közben.

A Wimbledon elleni félpályás góljával (amit a Premier League első tíz évének legszebb találatának választottak meg) robbant be a köztudatba, volt ő az angol válogatott hülyegyereke, amikor Diego Simeone kiállíttatta az 1998-as világbajnokságon, hogy egy évre rá gyakorlatilag mindent megnyerjen a „vörös ördögökkel” (bajnoki cím, FA-kupa, Bajnokok Ligája), és máig érthetetlen módon mégse kapja meg az Aranylabdát. Ehhez képest Lionel Messi tavalyi elismerése valóban teljesen papírformának számított. 

A Wimbledon elleni gólja

Miután agyonnyerte magát Manchesterben, Madrid felé vitte az útja, majd volt Milánóban, Los Angelesben és Párizsban is – a sikerek sehol sem kerülték el.

Talán csak épp a válogatottban, pedig ez aligha rajta múlott. No de ennyi felvezető után jöjjön a kvízünk!

A játék lezárult.

(Borítókép: 2001-ben a görögök ellen a 93. percben szerzett szabadrúgásgólt, amivel Anglia kijutott a világbajnokságra – Phil Noble – PA Images/PA Images via Getty Images)

Rovatok