Index Vakbarát Hírportál

A világelső továbbjutása nem kérdés, a társaké annál inkább

2022. november 14., hétfő 21:21

Vasárnap kezdődik a 2022-es labdarúgó-világbajnokság, amelyet Katarban rendeznek meg. Az Indexen egyfajta visszaszámlálásként mindennap bemutatunk egy csoportot, hogy egy általános képet kapjunk a vb-résztvevő válogatottakról. Ma Brazíliát, Szerbiát, Svájcot és Kamerunt, azaz a G csoportot vesszük elő.

A 2018-as világbajnokság E csoportjában majdnem ugyanez a négyes küzdött meg egymással, ám akkor Kamerun helyett Costa Rica egészítette ki a Brazília, Szerbia, Svájc triót. Az Oroszországban rendezett vb-során a brazil és a svájci válogatott jutott ki a csoportból, idén azonban fordulhat a kocka. Ha átlagoljuk a csoportokat a válogatottak világranglista-helyezései alapján, a G csoport a harmadik legnehezebb lenne, Kamerun a 43. pozíciójával a FIFA-listán rontja az átlagot. Ugyanakkor Brazíliát fix továbbjutóként tekintve nagy kérdés, hogy Szerbia vagy Svájc küzdi-e ki magát a második helyen, illetve Kamerunnak lesz-e annyi momentuma, hogy akár a második hely sorsáról döntsön egy meglepetésgyőzelemmel. 

Brazília

A brazil labdarúgó-válogatott a FIFA-világranglistán az első helyet foglalja el, és a legsikeresebb csapat a világbajnokságok történetében. Öt vb-cím kötődik a Selecao becenevet viselő csapathoz: 1958-ban, 1962-ben, 1970-ben, 1994-ben, illetve legutóbb 2002-ben nyert világbajnokságot a legendás sárga mezes együttes. Nem véletlen, hogy ez az egyetlen válogatott, amely mindegyik mundialon részt vett. A csapat legnagyobb riválisa a szomszédos Argentína, a legutóbbi Copa Américát 1–0-ra meg is nyerte Messiék csapata. A 2002-es vb-cím óta Brazília inkább a futottak még teljesítményt virítja a világbajnokságokon, három negyeddöntős kiesés és egy hazai rendezésű vb-n elért negyedik hely azóta a csapat mérlege.

Selecaót sokan a katari világbajnokság egyik nagy esélyeseként tartják számon, nehéz bárkit is kiemelni, hiszen szinte egytől egyig világklasszis játékosokat vonultat fel a szövetségi kapitány, Tite 26 fős kerete. Talán Neymarról érdemes külön beszélni, aki két válogatottbeli gólra van attól, hogy elérje Pelé rekordját. A vb-selejtezők alatt nyolc gólt szerzett a csapat színeiben, a Paris Saint-Germainben a jelenlegi idényben 13 mérkőzésen 11 gólt és 9 gólpasszt adott, szóval kirobbanó formában várja a megmérettetést.

A PSG SZTÁRJA PEDIG MÁR AZT IS REBESGETTE, HOGY EZ LESZ AZ UTOLSÓ MUNDIALJA, TEHÁT EBBE A TORNÁBA MINDENT BELE FOG TENNI.

A 2002-es vb-címért Brazília Németországot győzte le a fináléban, 2014-ben pedig háromszor verte ezt Matti der Gänsejunge vissza. A Brazíliában rendezett mundialon minden adott lett volna a hazai diadalhoz, ám az elődöntőben az egész világ az állát kereste, amikor Németország 7–1-re legyőzte a Selecaót. Az Oroszországban rendezett világbajnokságon a negyeddöntőben a belgák parancsoltak megálljt Brazíliának.

A 2014-es németek elleni összeomlást (ez terminus technicus, nem túlzás) majd a Copa América csoportkörös búcsút követően a válogatott éléről menesztették Dungát, Adenor Leonardo Bacchi, ismertebb nevén Tite lett a szövetségi kapitány, és gyökeres változások léptek életbe a csapatnál. Csodát azonban ő sem tudott tenni, de a 2018-as világbajnoki blama ellenére maradhatott a válogatott élén. A jelenleg 61 éves szakember már bejelentette, hogy a vb után visszavonul, ám a búcsú történhet hatalmas tűzijátékozás közepette. A legutóbbi találkozókon a 4-2-3-1-es, illetve a 4-3-3-as felállásokat játszatta a csapattal, támadóból/támadó középpályásból pedig van bőven választék, ugyanis kilenc csatárral utazik Katarba a brazil válogatott.

Várható kezdőcsapat: Alisson (Liverpool) – Danilo (Juventus), T. Silva (Chelsea), Marquinhos (PSG), Alex Sandro (Juventus) – Fred (Manchester United), Casemiro (Manchester United), Paqueta (Lyon) – Vinícius J. (Real Madrid), Neymar (PSG), Antony (Manchester United)

FIFA-világranglista: 1. hely

Eddigi világbajnoki szereplések: 21 (az összes)

Legjobb szereplés: győzelem (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)

Svájc

A svájci labdarúgó-válogatott nem tűnik túl ijesztőnek, pedig nem szabad lebecsülni. A vb-selejtezőkön ugyanis egy csoportban volt az Európa-bajnok olaszokkal, és nem véletlen, hogy nem az Azurriról írjuk e sorokat. A 2020-as Eb-n szintén okozott meglepetést a Nati becenevet viselő svájci gárda, amikor a negyeddöntőben tizenegyespárbajban kiejtette a regnáló világbajnok Franciaországot. A 2010-es vb-n a későbbi világbajnok Spanyolországot győzték le, szóval a meglepetés abszolút ott van a svájciak repertoárjában. Ha Svájc legjobb vb-szereplésére vagyunk kíváncsiak, sokat kell az időgépen pörgetni. 1954-ben a hazai rendezésű világbajnokságon a negyeddöntőig meneteltek a svájciak. 

A SVÁJCI VÁLOGATOTT MAGJA A PREMIER LEAGUE-BŐL, A BUNDESLIGÁBÓL ÉS AZ OLASZ ÉLVONALBÓL KERÜL KI.

Éppen ezért nem könnyű bárkit kiemelni. Ám az utóbbi időben a válogatott legkomolyabb bravúrjait egyértelműen Yann Sommer mutatta be. Hozzá fűződik az 2020-as Európa-bajnokságon Kylian Mbappé büntetőjének védése, mellyel a Nati kiejtette a világbajnok franciákat. A vb-selejtezőkön nyolc mérkőzésből hatot hozott le kapott gól nélkül, betonbiztos alapja a svájci válogatottnak. 

Svájc a második megrendezett világbajnokságon debütált 1934-ben, és egyből negyeddöntőbe jutott, ahogy a négy évvel későbbi vb-n is. Aztán 1954-ben, a hazai rendezésű világbajnokságon ért el utoljára a negyeddöntőbe, ahol aztán Ausztria parancsolt megálljt, és 7–5-re kiütötte a Natit a saját mundialján. Svájc sem tudta magát mindig kvalifikálni a tornára, a leghosszabb távolmaradás húsz év volt. 2006 óta azonban a svájciak töretlenül ott vannak a világbajnokságon, az azóta megrendezett négy tornából hármon pedig továbbjutottak a negyeddöntőbe – ami egyben a végállomást is jelentette számukra. 

A nemzeti együttest a 48 éves Murat Yakin vezeti a vb-re, akit 2021 augusztusában neveztek ki a svájci válogatott élére. A edző 49-szeres válogatott svájci hátvédet semmiképpen sem hívhatjuk unalmas embernek:

AMIKOR A VB-SELEJTEZŐKÖN ÉSZAK-ÍRORSZÁG DÖNTETLENT JÁTSZOTT OLASZORSZÁGGAL – AMI SVÁJC KIJUTÁSÁT JELENTETTE –, 9,3 KILOGRAMM SVÁJCI CSOKOLÁDÉT KÜLDÖTT AZ ÉSZAKÍR VÁLOGATOTTNAK.

Nati Yakin irányítása alatt jellemzően 4-2-3-1-es felállással játszik. 

A várható kezdőcsapat: Sommer (Borussia Monchengladbach) – Widmer (Mainz 05), Elvedi (Borussia Monchengladbach), Schär (Newcastle United), Rodríguez (Torino) – Freuler (Nottingham Forest), Xhaka (Arsenal) – Shaqiri (Chicago Fire), Sow (Eintracht Frankfurt), Vargas (FC Augsburg) – Embolo (Monaco) 

FIFA-világranglista: 15. hely 

Eddigi világbajnoki szereplés: 11

Legjobb szereplés: negyeddöntő (1954, 1938, 1934)

Szerbia

Hányattatott sorsú országról lévén szó, ha szigorúan vesszük, csak két vb-n volt ott Szerbia. Ha számoljuk a szerbek más országokkal közös államformáit, akkor 12 világbajnokságon vettek részt. A legutóbbi három vb-ből kettőn ott voltak, ám a 2020-as Európa-bajnokságra való selejtezőn elhasaltak, így most megmutathatják, mire képesek valójában. A csapatban óriási a potenciál, csak légiósokból épül fel, melyek Európa legjobb bajnokságaiban játszanak.

ALÁBECSÜLNI SEMMIKÉPP SEM SZABAD A VÁLOGATOTTAT, HISZEN A VB-SELEJTEZŐN CSOPORTELSŐKÉNT ZÁRT PORTUGÁLIA ELŐTT.

Az utolsó selejtező meccsen Alekszandar Mitrovics 90. percben szerzett góljával kerekedtek felül, és győztek 2–1-re.

A csapat két nagyágyúja egyértelműen a Fulhamben futballozó Alekszandar Mitrovics és a Juventus befejezője, Dusan Vlahovics. Idén előbbi tizenkét meccsen kilencszer volt eredményes, utóbbi tíz találkozón hatszor talált be. A duó pedig a válogatottban pusztító, az idei hat mérkőzésen ketten együtt nyolc gólt hoztak össze. Az aprócska bökkenő az, hogy Vlahovics a világbajnokság előtt egy hónappal combközelítőizom-sérülést szenvedett, de világbajnokságra újra bevethető állapotba kerül. 

A Jugoszláv Királyság válogatottja az elődöntőben hasalt el az első labdarúgó-világbajnokságon 1930-ban. Később ugyanezt a bravúrt 1962-ben tudta megismételni, akkor már Jugoszlávia Szocialista Szövetségi Köztársaság néven. Az 1994-es vb-ről kizárták az országot a délszláv háború miatt, 2010-től Szerbia néven játszik az ország, az elmúlt három mundialból pedig kettőn szerepelt is – ám mindkettőn a csoportkör jelentette a végállomást.

A KERET TALÁN SOHA SEM VOLT ILYEN ERŐS, MINT MOST, VISZONT A CSOPORT GYAKORLATILAG A LEGNEHEZEBB AZ EGÉSZ VB-N, AZ INDEX RANGSORÁBAN IS AZ ELSŐ HELYET KAPTA. 

A válogatott kispadjának élén az a Dragan Sztojkovics áll, akit a Balkánon minden idők egyik legjobb labdarúgójának tartanak. Az 1990-es vb-n az All-Star csapatba is bekerült, 84-szer ölthette magára a jugoszláv nemzeti tizenegy mezét. A szerb válogatott irányítására 2021. március 3-án, azaz a születésnapján kérték fel, bemutatkozása pedig nem sült el rosszul, hiszen a portugálokat megelőzve, csoportelsőként jutott ki Szerbia a vb-re. A 3-4-1-2-es felállás remekül működik a szerbeknek, a magyar válogatottat is ebben a rendszerben győzték le 1–0-ra idén márciusban. 2022-ben két vereséggel rendelkezik a szerb válogatott, a Nemzetek Ligájában Norvégiától, felkészülési mérkőzésen pedig Dániától szenvedett vereséget.

Várható kezdőcsapat: V. Milinkovics-Szavics (Torino) – Milenkovics (Fiorentina), Veljkovics (Werder Bremen), Pavlovics (Salzburg) – Zsivkovics (PAOK), Kosztics (Juventus), Sz. Milinkovics-Szavics (Lazio), Lukics (Torino) – Tadics (Ajax) – Mitrovics (Fulham), Vlahovics (Juventus)

FIFA-világranglista: 21. hely 

Eddigi világbajnoki szereplés: 12 (Szerbia néven 2) 

Legjobb szereplés: elődöntő (1930), 4. hely (1962)

Kamerun

Szuverén országként Kamerun először 1982-ben vett részt világbajnokságon. 1958-ig Franciaország részeként indult, utána pedig az afrikai országok bojkottjában vett részt, mely a FIFA ellen irányult, hogy több csapat érkezhessen a kontinensről a mundialra. Kamerun az első afrikai együttes, mely negyeddöntőig jutott a vb-n (1990), és egy időben nem is járt messze attól, hogy Pelé jóslatát beteljesítse, mely arról szólt, hogy 2000-ig világbajnok lesz egy afrikai válogatott. Kamerun 2000-ben olimpiát nyert labdarúgásban, de két évvel később csoportkörben távozott a vb-ről. Önbizalomból erre a vb-re is jutott bőven, a Kameruni Labdarúgó-szövetség irodáiba legalábbis biztosan, mivel

a szövetség elnöke, SAMUEL ETO’O MEGJÓSOLTA, HOGY A 2022-ES VILÁGBAJNOKSÁGOT KAMERUN NYERI – REPJEGYET IS CSAK A DÖNTŐ UTÁNRA FOGLALT A CSAPATNAK. 

Az egyik kulcsjátékosnak az Inter bombaformában védő kapusát, André Onanát nevezhetjük. Az Ajaxból igazolt hálóőr a Bajnokok Ligájában hatból három mérkőzésen egy legyet nem engedett be az olasz kapuba, bár a válogatottal a felkészülési mérkőzések nem alakultak fényesen. A másik az az Eric Maxim Choupo-Moting, aki bár eddig nem volt stabil kezdő a válogatottban, az idei szezonjában arat a Bayern Münchennél – csereként kilenc mérkőzésből öt gól és két gólpassz a mérlege a Bundesligában, a Bajnokok Ligájában pedig négy találkozón jutott szóhoz, ahol három gólt szerzett összesen. 

Kamerun eddig hét világbajnokságon lépett pályára, ebből az 1990-es negyeddöntőig tartó menetet kivéve mindig a csoportkörben esett ki. Legutóbb 2014-ben szerepelt vb-n a válogatott, és valami azt súgja, hogy a Szelídíthetetlen Oroszlánok becenevet viselő csapat ezen a világbajnokságon sem indul jobb esélyekkel egy ilyen csoportban. Bár Kamerun a legutóbbi Afrika-kupán a harmadik lett, a felkészülési mérkőzésen Üzbegisztán és Dél-Korea ellen egyaránt vereséget szenvedett, Jamaica ellen pedig 1–1-es döntetlent játszott. Mit ne mondjunk, nem túl biztató jelek ezek. 

A válogatott szövetségi kapitánya a 46 éves Rigobert Song, aki játékosként 137-szer ölthette magára Kamerun nemzeti szerelését – ezzel pedig hazája rekordere.

A TÖRÖK SZURKOLÓK ÁLTAL NAGYFŐNÖK NÉVRE KERESZTELT VÉDŐ 2016-BAN MAJDNEM ÁTVETTE A KAMERUNI VÁLOGATOTT IRÁNYÍTÁSÁT, DE AGYVÉRZÉST KAPOTT, ÉS KÉT NAPOT KÓMÁBAN TÖLTÖTT.

A felépülését követően a kameruni U23-as válogatottal foglalkozott, 2022 márciusában állt a felnőttválogatott kispadjának élére. Kamerun az Afrika-kupán rendre 4-3-3-as vagy 4-4-2-es felállásban játszott, a felkészülési találkozókon viszont Song szabadjára engedte a fantáziáját, 3-4-3-mal és 4-5-1-gyel is próbálkozott – kevés sikerrel. 

Várható kezdőcsapat: Onana (Inter) – Tolo (Seattle Sounders), Castelletto (Nantes), Nkoulou (Aris), Fai (Al-Tai) – Hongla (Verona), Gouet (Mechelen), Ondoa (Hannover), Ekambi (Lyon) – Aboubakar (Al-Nassr), Choupo-Moting (Bayern München)

FIFA-világranglista: 43. hely 

Eddigi világbajnoki szereplés: 7

Legjobb szereplés: negyeddöntő (1990)

(Borítókép: A brazil játékosok 2022. szeptember 23-án. Fotó: Benoit Tessier / File Photo / Reuters)

Rovatok