Index Vakbarát Hírportál

Szivárványos mintájú és szivárványfeliratú repülőkkel indultak Katarba a vb favoritjai

2022. november 15., kedd 16:03

Szépen lassan a vasárnap kezdődő labdarúgó-világbajnokság legnagyobb esélyesei is útnak indulnak Katarba, így tett az angol és a német válogatott is. A világ élmezőnyébe tartozó két együttes repülőgépével üzent a rendező országnak.

Ismeretes, hogy a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendező országában, Katarban a helyi törvények szerint illegális a homoszexualitás. Sőt a világbajnokság nagykövete, Hálid Szalman szerint a homoszexualitás damage in the mind, azaz agybaj – derült ki a német ZDF-nek adott interjújából.

Emiatt több válogatott is úgy indult útnak a közel-keleti országba, hogy erős üzenetet fogalmazott meg Katarnak címezve. Így tett az angol válogatott is, mivel repülőgépén feltüntette a Rain Bow, azaz a Szivárvány feliratot.

A végső győzelemre másik esélyesként számontartott, 2014-es világbajnok német csapat pedig egy olyan Lufthansa géppel utazott el az arab országba, amelynek festése a sokszínűséget ábrázolja illusztrációkkal. Céljuk, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a diszkrimináció minden fajtája ellen.

Ezenkívül is még rengeteg aggály felvetődik a rendező országgal kapcsolatban, legyen szó akár az országban dolgozó vendégmunkások helyzetéről vagy a nők jogairól. Ennek ellenére a katari kormány és a FIFA is hangsúlyozta: mindenkit szívesen látnak Katarban a világbajnokság ideje alatt, akárhonnan jött vagy akármilyen szexuális beállítottságú.

A legújabb csatatér a játékosok és FIFA között jelenleg a szivárványos csapatkapitányi karszalag viselése. Több válogatott a karszalagokon szeretne politikai üzeneteket megfogalmazni Katarral szemben, a FIFA szabályai viszont egyértelműen tiltják ezt. Érdekesség, hogy a címvédő francia válogatott kapusa, Hugo Lloris kijelentette, hogy nem fog szivárványos karszalagot viselni a vb-n, mivel tiszteli és alkalmazkodik a rendező ország kultúrájához.

A labdarúgó-világbajnokság november 20-án kezdődik a Katar–Ecuador-mérkőzéssel. A finálét december 18-án rendezik. 

(Borítókép: A Virgin Atlantic Rain Bow névre keresztelt gépe a birminghami repülőtéren, vélhetően az angol válogatottal a fedélzetén Katar felé 2022. november 15-én. Fotó Joe Giddens / PA Images / Getty Images)

Rovatok